Musikk

Gull fra Grammy

I natt ble Grammy-prisene delt ut. Her er våre favoritter blant prisvinnere og nominerte.

Gull fra Grammy
Publisert
Sist oppdatert
Musikkbransjens kanskje mest prestisjefylte utmerkelse ble delt ut under den 48. Grammy-gallaen i Los Angeles i natt. Det ble kåret vinnere i hele 108 priskategorier, fra årets popgruppe, til årets beste polkaalbum.

Dette er favorittene til kk.no blant de som var nominert til en eller flere Grammy-priser:

John Legend (bildet) er soulguden som ble nominert til hele 8 Grammy-priser. I fjor spilte han piano i bakgrunnen da Kanye West opptrådte, i år stjal Legend showet med sine fantastiske låter. Plata Get Lifted er definitivt blant fjorårets aller beste, og anbefales på det varmeste. Vant to Grammy-priser for debuten.

White Stripes spiller enkel, nedstrippa rock med Jack White på skingrende vokal og gitar, og søsteren Meg på haltende, hardtslående trommer. Låten My Doorbell fra plata Get Behind Me Satan er rå, sugende rytmisk og med en desperat/morsom tekst om hvordan Jack White prøver å tenke så mye på dørklokka at den store kjærligheten til slutt ringer på. Vant Grammy for beste alternativ rock-album.

Kanye West ble nominert i år også, for andreplata Late Registration. Kanye lager smart hiphop/rap med en helt særegen sound, som hylles av hiphopkjennere så vel som lyttere som så vidt snuser på sjangeren. Dette er musikalsk voksenopplæring. Vant tre Grammy, i år som i fjor.

Franz Ferdinand er de skotske gitarpopheltene som har som mål å lage musikk jenter kan danse til. De lykkes til gagns! Skottene har gitarriff som fester seg i hjernebarken og som gjør det dønn umulig å sitte stille. Plata You could have it so much better er en nødvendighet i platehylla. Bandet spiller på Rockefeller i Oslo 17. mars.

Australske The Killers fikk mye oppmerksomhet da de slapp debuten Hot Fuss. De er litt i samme gate som Franz Ferdinand - vi snakker om fengende gitarriff, bittersøte tekster, dansbar indiepop som handler om den aldri avsluttende problematikken "gutt møter jente og så går det litt på tverke".


Fiona Apple er et godt valg for deg som ønsker å bevege deg videre fra polerte syngedamer som Norah Jones og Katie Melua. Fiona tryller fram pianomagi til mørke vinterkvelder, og vi anbefaler både hennes nyeste Extraordinary Machine og mesterverket fra noen år tilbake, Tidal.

Elektronikafavoritten i LCD Soundsystem fra New York gjorde stor suksess med den selvtitulerte debutplata. Singelen Daft Punk is Playing at My House er helt latterlig dansbar, og fører an på en plate som er en fest for alle med hang til snodige kroppsbevegelser på dansegulvet hjemme.

Kanadiske Arcade Fire tok kritikerne med storm da de slapp plata med den relativt lite muntre tittelen Funeral. Canada har de siste årene gjort seg meget sterkt gjeldende i musikkverdenen, og de nye, hypede band derfra følges med argusøyne. Arcade Fires drivende indierock tåler definitivt nærmere ettersyn og -lytt, og er lettlikt, umiddelbar og svært spennende.LES MER:
  • Klikk her for å lese om Grammy-utdelingen.

  • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer