Gunhild Stordalen

Gunhild vs Gore

Bli med Gunhild Stordalen til Antarktis – med selveste Al Gore. Her er hennes rapport!

PÅ EKSPEDISJON! Petter og jeg i Antarktis. Bak ser dere National Geographic Explorer (en gammel hurtigrute!). Foto: Privat
PÅ EKSPEDISJON! Petter og jeg i Antarktis. Bak ser dere National Geographic Explorer (en gammel hurtigrute!). Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Gunhild StordalenDet føles ganske utrolig, men Al Gore og jeg er altså i Antarktis. Sammen. Nærmere bestemt ombord på National Geographic Explorer, et topp moderne ekspedisjonsskip med utstyr en James Bond-film verdig. Riktignok en ombygd norsk Hurtigrute.Passasjerlista er en eksotisk blanding av folk man finner på listen over verdens rikeste, pressesky filantroper, Gores romkamerat fra Harvard, politikere, og noen av verdens mest aner­kjente forskere. Vi er på tur for å bli kjent med hverandre og for å se resul­tatene av klimaendringene med egne øyne. Det er et aldri så lite flytende klima­toppmøte satt i scene av Gore.

Mellom sjøløver og pingviner

ALBERT ARNOLD GORE JR (63):

Valgt inn i USAs kongress 28 år gammel, representant gjennom 16 år. Visepresident for Bill Clinton 1993 til 2001.

Filmen «Den ubehagelige sannhet» (2006) vant Oscar og ble en verdenssuksess.

Fikk Nobels fredspris 2007.

Skilt fra Tipper Gore, fire barn.

Se algore.com

– Første gangen jeg ble bekymret for global oppvarming var på college på slutten av 60-tallet, forteller han.Vi har klatret på isen mellom sjøløver og pingviner, padlet kajakk mellom blå isfjell, isbadet fra skipet i et vann så kaldt at man nesten begynte å tvile på konseptet global oppvarming i sin helhet. Men nå er det lunsj og i spisesalen fleiper Richard Branson med datteren sin, Ebay-milliardær Jeff Skoll er midt i en omelett mens FNs klimasjef Christiane Figueres nyter utsikten over en kopp kaffe. Selv skal jeg i gang med verdens lengste – og muligens mest smigrende – spørsmål.– Du hadde rett når det gjaldt internett (Gore var første politiker som skjønte viktigheten av internett), du hadde rett angående Golfkrigen (støttet krigen) og om Irak-krigen (Gore advarte) – når vil folk skjønne at du har rett igjen?– Vel, dette handler jo ikke om meg. Det handler om realitetene vi må forholde oss til. Vi har radikalt forandret forholdet mellom oss mennesker og jordens økologiske system. Vi har vokst voldsomt i antall og skapt nye teknologiske løsninger som er så mektige, samtidig som vi tenker så kortsiktig i måten vi bruker dem at det har skapt alvorlige bivirkninger. Vi spyr ut CO2 og den stenger inne varmen jorden prøver å få sendt tilbake ut i atmosfæren.(Artikkelen fortsetter under bildet.)Gore løfter blikket litt.– De gode nyhetene er at vi har løsninger for å håndtere denne krisen. Problemet er at løsningene ikke blir tatt i bruk. De som står for de største utslippene har til og med greid å så tvil rundt hvorvidt det finnes en klimakrise. Vi trenger mer engasjement fra folk flest, politikere hører nemlig på folket.

Hva kan vi gjøre?

Men det er lenge siden Al Gore vekket verden med den Oscar-vinnende filmen «An Inconvenient Truth» og fikk sin fredspris i Oslo.– Hvordan kan vi vinne når disse utdaterte CO2-verstingene er så mektige?– Jeg sier som Martin Luther King, da hans folk tvilte på hvorvidt de skulle vinne fram med like rettigheter for afro-amerikanere. De spurte: Hvor lang tid vil det ta? Da svarte han: Hvor lenge? Ikke lenge. For ingen løgn kan leve evig. Det er det samme denne gangen. Olje- og kull-selskapene kan ha all den makten de vil. Vi har sannheten.

GORES SANNHETER:

• De tolv siste årene har bydd på de ti varmeste årene målt noensinne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer