Utbrent

Gymlærer Cathrine (37) støvsugde huset fire ganger daglig og rakk aldri å sette seg ned. Så kollapset alt sammen

- Jeg erfarte hvor tabubelagt og skamfullt det kjentes å snakke om utbrentheten, og jeg følte meg så mislykket.

VAR UTBRENT: Naturen ble en gratisterapeut for Cathrine Granheim Mortvedt da hun var utbrent og nesten ikke orket noenting. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen
VAR UTBRENT: Naturen ble en gratisterapeut for Cathrine Granheim Mortvedt da hun var utbrent og nesten ikke orket noenting. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Valler Videregående. Gymsalen, november 2014. Dansetime. Foran Cathrine jobber 25 elever med grunntrinnene.

– Begynn med høyre fot! Vi kjører gjennom den første blokken. Se på meg. Gå, gå, gå, tap! 
Men noe er plutselig galt. 

– Høyre, venstre, bak, tap, instruerer hun.

Ordene kommer ikke. De blir værende inni henne. Hun har ikke krefter eller pust til å løfte dem ut. 

Cathrine Granheim Mortvedt( 37) er symbolet på sunnhet og helse. Hun har en master i idrettsvitenskap. Ved siden av full gymlærerstilling er hun instruktør på Sats Elixia. Treningsbloggen Cathrineslilleboble har plassert henne i stjernelaget av bloggere. Cathrine viste blant annet hvordan du inkluderer barn i treningen. Filmer som pulserte av glede og farger. Aviser og magasiner skrev om henne: Tren med Cathrine! Picture Perfect.

Men i gymsalen på Valler denne novemberformiddagen, knyter det seg i brystet. Hun strever med å holde seg oppreist. Svimmel og redd fortsetter Cathrine å danse. 

– Høyre, venstre, bak, tap.

Det skal bli den siste undervisningstimen på lenge. Cathrines lille boble brister.

– Jeg tror ikke at elevene mine merket at jeg ble dårlig. Men jeg gikk på den helt store smellen, sier hun. LES OGSÅ: Kristin Oudmayer skammet seg over å være utbrent

Lever mer i nået

Vi møter henne i eneboligen høyt oppe i åsen i Asker utenfor Oslo. Det har gått halvannet år siden hun lærte at mennesker uten unntak er vesener som må bygge opp energi, forbruke og bygge ny. I dag er hun tilbake i full jobb, men et godt stykke unna den hun var. Den gamle Cathrine og måten hun tenkte på, er forvist til hjernebarkens utmark.

Cathrine har sluttet å skrive daglige lister over alt hun må rekke. Hun kan kjenne på boblende glede i slalåmbakken med ektemannen og sønnene på fire, sju og ni år.  

YOGA HJALP: Cathrine var en som trente og var aktiv. Plutselig ville hun bare sove. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen
YOGA HJALP: Cathrine var en som trente og var aktiv. Plutselig ville hun bare sove. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen Vis mer

– Jeg er blitt flinkere til å leve i nået. Jeg har lært å kjenne meg selv på en ny måte, og jeg ganske stolt over den jeg er blitt underveis.  

- Følte meg så mislykket

Cathrine fester blikket på åser og skog utenfor vinduet. Det er konturer hun kan i blinde, etter å ha stirret dem i senk og hvilt i dem i året da hun var syk. Naturen; gratisterapeuten.

– Hverdagen er et puslespill. Du skal være den gode mammaen, gode kjæresten, den gode arbeidskollegaen og venninnen, og oppe i alt skal du være deg selv. Men du kan ikke prestere 120 prosent på alle plan, hele tiden. Det var akkurat det jeg ville. 

- Jeg erfarte hvor tabubelagt og skamfullt det kjentes å snakke om utbrentheten, og jeg følte meg så mislykket. Mannen min fikk munnkurv.

– I starten var det viktig å holde fasaden, fortsetter hun. 

– Jeg delte ikke engang sykdommen med mamma, pappa og søstrene mine, til tross for at vi er en tett og nær familie. Jeg erfarte hvor tabubelagt og skamfullt det kjentes å snakke om utbrentheten, og jeg følte meg så mislykket. Mannen min fikk munnkurv. 

Da Cathrine kom hjem etter dansetimen, tenkte hun som før. Hun hadde gått på et par småsmeller tidligere. Sykemelding i et par uker. Quickfix. Ta seg inn, og så fullt kjør igjen! Samtidig forsto hun at dette var større. 

– Jeg ville bare sove. Hele døgnet. Jeg har en klok fastlege som skjønte hvordan det sto til. Hun sa: Du kommer til å bli frisk, Cathrine! Men innstill deg på at det vil ta tid. Forsøk å akseptere at du er der du er. Viktigst av alt: Begynn å lytte til kroppen din!  

– Det var forferdelig tungt å ta inn at jeg hadde et kjempeproblem, og det tok lang tid før jeg klarte det.

Hun hadde drømmejobben. Tre flotte sønner, en ektemann hun hadde elsket siden de møttes under tjeneste på Ørlandet flystasjon. Men hverdagslykken var ikke noe  buffer mot smellet. 

– De nye dagene fikk et mønster. Jeg greide å stå opp med barna hver morgen og gi inntrykk av at alt var bra. Etter å ha kjørt til barnehagen, sov jeg til de kom hjem. Da mobiliserte jeg igjen, hjalp til med lekser, og gikk og la meg. Mannen min tok ansvar for alle fritidsaktiviteter. Jeg prøvde å beskytte dem, men kjente på utilstrekkeligheten. LES OGSÅ: Utbrenthet fikk drastiske følger

Redd for å dø

Cathrine var mer eller mindre sengeliggende i to måneder. Det første målet hun satte seg, var å gå til postkassen. Den hang 20 meter fra inngangsdøren. 

– Jeg klarte det på gode dager. På det verste var jeg redd for at jeg aldri ville greie å kjempe meg tilbake og bli frisk. 

Cathrine ble veldig redd for å dø fra alle hun var glad i. Kroppen ga henne mye smerter. Slik hadde det vært i flere år. For å utelukke alvorlige tilstander var hun blitt grundig utredet. Nå økte det på. 

– Jeg kunne våkne av at jeg ikke fikk puste, gispende etter luft. Det gjorde at jeg ble redd for å sove.

UTBRENT: – Jeg innså at mønstrene som bidro til utbrentheten strakte seg tilbake til barndommen. Ønsket om å gjøre alt rett og frykten for å feile, forteller Cathrine.  Foto: All Over Press Norway/Marianne Otterdahl-Jensen
UTBRENT: – Jeg innså at mønstrene som bidro til utbrentheten strakte seg tilbake til barndommen. Ønsket om å gjøre alt rett og frykten for å feile, forteller Cathrine. Foto: All Over Press Norway/Marianne Otterdahl-Jensen Vis mer

Cathrine gikk til psykolog en gang i uken i et halvt år. Det hjalp henne til å sortere tankene.  
– Fikk jeg vondt et sted, lyste lampene. Jeg lærte å analysere: Var det grunn til å mistenke kreft akkurat der? Hadde jeg kanskje gjort noe som forårsaket smertene? Jeg hadde en mormor som var redd for å dø, og en mor som er det. Jeg hadde det i meg. Det har vært mange krefttilfeller rundt oss. Med utbrentheten kom angsten veltende.

- Å gå var terapi

Men gradvis begynte pilen å peke oppover. Cathrine opplevde at hun orket litt mer enn dagen før.  

– Jeg kunne gå noen minutter lenger, og til slutt en hel liten runde! Det var seier og lykke. Å gå var terapi. Men faren ved å greie mer, er at du får det som kalles falsk energi. Du blir så vanvittig glad og energisk at du bruker opp alt du har bygget opp. Det snudde da hun sluttet å tenke på at det tok tid, og heller fokuserte på de små skrittene.

– Uansett form fant jeg én ting hver dag som gjorde meg lykkelig. Av og til noe så lite som å stå på trappen i fem minutter og kjenne varmen fra sola. Musikk fikk stor plass, den måtte være glad og lett. Jeg lærte å sitte rolig, gjøre ingen ting, se ut av vinduet og hvile.  

Cathrine definerer seg som et ekstremt ordensmenneske. Før smellet støvsugde hun fire ganger hver dag, og kunne aldri legge seg før huset skinte. 

– Mannen min, Petter, er stikk motsatt, sier hun. 

– Heldigvis. Han gir f. Hvis han er sliten, legger han seg på sofaen. Målet mitt var også sofaen, men jeg rakk jo aldri dit. Under byggingen malte jeg hele huset innvendig og utvendig. Minstemann på ett år hang i bæresele på ryggen da jeg tok ytterveggene. Før jeg malte den høyeste på ni meter – uten barn – lærte jeg femåringen hvordan han skulle ringe 113 hvis mamma datt ned. 

Cathrine rister på hodet.   

SLETTET BLOGGEN: Cathrine endte opp med å slette treningsbloggen sin. Foto: All Over Press Norway
SLETTET BLOGGEN: Cathrine endte opp med å slette treningsbloggen sin. Foto: All Over Press Norway Vis mer

– Jeg innså at mønstrene som bidro til utbrentheten strakte seg tilbake til barndommen. Ønsket om å gjøre alt rett og frykten for å feile. Jeg hadde alltid gode karakterer, var dyktig i idrett og utstyrt med et voldsomt konkurranseinstinkt. I en periode slet jeg med spiseforstyrrelser. Prestasjonskravene kom ikke hjemmefra. Men jeg fikk bestandig høre at jeg var så flink. Det styrket selvtilliten, men selvbildet forble dårlig.

Slettet treningsbloggen

Etter en tidligere periode med sykdom sommeren 2014, hadde Cathrine slettet treningsbloggen. Da hadde hun 200 000 visninger på YouTube og 1000 daglige lesere. 

– Det var kjempegøy lenge, men det perfekte blogglivet speilet mindre og mindre av virkeligheten. I stedet handlet det om hvordan jeg ønsket at livet skulle være. Jeg beholdt instagramkontoen min, Aktivmamma. Da jeg ble syk seks måneder senere, skulle det etter hvert bli en del av redningen. Jeg formulerte innlegget om utbrentheten om og om igjen før jeg la det ut. Det var første gang jeg våget å være åpen for andre enn de nærmeste. På den måten kom jeg i kontakt med andre som strevde med det samme, og det var godt å vite at jeg ikke var alene. 

Kalenderen viste vår. Cathrine erfarte at energilagre møysommelig fyltes opp igjen. Hun kommuniserte med elevene sine via facebook. Hun ba dem om å lytte til kroppen. Hennes egen hadde ropt i flere år.  

– Det var kjempegøy lenge, men det perfekte blogglivet speilet mindre og mindre av virkeligheten. I stedet handlet det om hvordan jeg ønsket at livet skulle være. 

Fra utsiden er Cathrines liv til forveksling likt det hun hadde. Likevel er alt forandret.

– Jeg er en fungerende mamma igjen. Det å kunne være ute og base i snøen, leke gjemsel og kjenne på positiv energi, gir meg enorm glede! Guttene er hjertet mitt og førsteprioritet. 

– Jeg er ferdig med å prøve å være perfekt. Det perfekte finnes ikke. Det holder i massevis å være god. Jeg trenger ikke å være best. 

Cathrine smiler. Hun forteller at støvsugeren fortsatt durer, men nå én gang om dagen. Hun trener annerledes og pusher ikke kroppen til yttergrensene, og har stor glede av yoga. 

– For første gang spiller jeg på lag med kroppen min. Jeg er sterkere både fysisk og psykisk enn før smellet, og jeg greier øvelser jeg aldri trodde jeg skulle få til! Det er fortsatt et lite stykke igjen før jeg er helt frisk. Noen dager er tyngre, og jeg trår varsomt, forteller hun. 

– Jeg har hatt en fantastisk støtte fra familien, og uten dem vet jeg ikke hvordan dette hadde endt. Mannen min og jeg er blitt enda sterkere sammen. Forholdet vårt har alltid vært godt. Nå vil jeg være med lengst mulig, se guttene vokse opp og leve en dag av gangen sammen med Petter. 

– Den tøffe lærdommen var nødvendig, og jeg skal aldri, aldri tilbake igjen.

Utbrent, svidd eller bare veldig sliten?

Du befinner deg trolig på trygg grunn hvis stressreaksjonene fordamper i ferien. Men skillene er flytende. 

Utbrenthet er en beskrivelse av en langvarig stressituasjon. Den vedvarer gjennom helger og ferier med ro og fritid. Symptomene varierer: Sterk følelsesmessig tretthet og utmattelse, tomhetsfølelse, redusert arbeidskapasitet, irritabilitet og utålmodighet. Konsentrasjonsvansker, noen blir redde for en begynnende demens. Smerter i kroppen og ofte kvalme.

Veien tilbake – de gode grepene

Snakk med noen om situasjonen din. Fordi du har store forventninger til deg selv, kan det være vanskelig, føles skamfullt eller sorgfylt. 

Tenk gjennom alle deler av livet – utbrenthet kommer ofte som en reaksjon på belastninger hjemme og på jobb. Forsøk å identifisere problemet og godta det. 

KK 12/13 2016
KK 12/13 2016 Vis mer

Søk veiledning og behandling. Oppfølging fra helsepersonell er god støtte om alt kjennes tomt og energiløst. Du får hjelp til å tenke de små skrittene og til å se framgang når du ikke ser den selv. 

De fleste kommer tilbake til normalt liv. Du har trolig fått nyttig livserfaring.   

Faresignaler

  • Svake grenser mellom jobb og fritid – kommer tidlig på jobb, tar arbeid med hjem
  •  Orker ikke ringe eller møte venner, kanskje blir man kort i tonen eller mer utålmodig med barna. 
  • Negative tanker og følelser: Jeg som pleide å elske å lese bøker, får ikke gjort det! Det som var morsomt, har sluttet å være det.
  • Dårlige vaner. Nye og usunne spisevaner. Dårligere søvn. 

Kilde: Karin Isaksson Rø, forsker, lege og spesialist i arbeidsmedisin ved Modum Bad

redaksjonen@kk.no Denne saken står også i KK 12/13, 2016.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer