Kvinnesykdommen PCOS

– Hadde legene tatt meg alvorlig, ville jeg fortsatt hatt to eggstokker

Malene skrek av magesmerter og hadde null effekt av morfin. Likevel ble hun liggende å vente så lenge på sykehuset at en av to eggstokker døde.

KVINNESYKDOM: Malene mistet den ene eggstokken da den ble vridd og hun ikke fikk hjelp i tide. FOTO: Privat
KVINNESYKDOM: Malene mistet den ene eggstokken da den ble vridd og hun ikke fikk hjelp i tide. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Influenser Malene Pedersen (25) er fra Molde, men bor i Lillestrøm. Hun bor også delvis i Istanbul, der samboeren spiller fotball. Puberteten var normal, Malene hadde regelmessige blødninger og det var ingen tegn til at noe var galt.

Etter å ha sluttet med p-piller 2020, opplevde Malene at syklusen var svært uregelmessig. Hun oppsøkte gynekolog i Istanbul for å få sjekket at alt var i orden. Celleprøven var bra, men gynekologen oppdaget at Malene har mange væskefylte hulrom på eggstokkene (cyster). Hormonene er i ubalanse og hun fikk diagnosen polycystisk ovariesyndrom (PCOS).

Vellykket operasjon

I februar 2021 opplevde Malene intense smerter i magen og oppsøkte gynekologen igjen. Han fant kjapt ut av den ene eggstokken var vridd, og Malene ble operert. Gynekologen tok seg god tid til å forklare hva PCOS er, og hvordan Malene kan leve godt med sykdommen. Legen forklarte at dersom hun fikk vridning på eggstokken igjen, var det viktig at Malene ble operert raskt, så ikke vridningen førte til at blodforsyningen stoppet, da ville eggstokken dø.

Malenes samboer var også til stede da legen forklarte om fertilitet.

– Vi fikk god veiledning i forhold til at mange med PCOS har problemer med å bli gravide på vanlig måte, sier Malene.

– Det er godt å ha denne kunnskapen om vi velger å prøve å få egne barn. Nå vet vi at vi kan få hjelp på flere måter, dersom vi skulle trenge det. Dette ligger uansett et stykke frem i tid.

Malene lærte seg å leve med en kropp som ikke er forutsigbar som før, men som fungerer bra. Like etter at diagnosen kom, opplevde Malene å få akne i ansiktet og hun mistet hår på hodet. Legen forklarte at disse symptomene er svært vanlige.

Da hun satte seg på flyet i Istanbul 30. november 2021, gledet Malene seg til juleferie i Norge. Den gleden ble imidlertid kortvarig.

SMERTER: Smertene var uutholdelige og morfin virket ikke, likevel følte Malene seg ikke tatt på alvor. FOTO: Privat
SMERTER: Smertene var uutholdelige og morfin virket ikke, likevel følte Malene seg ikke tatt på alvor. FOTO: Privat Vis mer

Følte seg oversett

– Smertene begynte etter få minutter i flysetet, spesielt i ryggen. Det ble verre og verre, jeg kjente igjen symptomene og visste at dette måtte tas på alvor, sier Malene.

Samboeren var igjen i Istanbul, men Malene har et svært godt forhold til sin svigermor, som stilte opp. Malene dro rett fra flyplassen til legevakten, der hun til tross for de sterke smertene ble sittende og vente i fire timer. Malene ga opp og dro hjem. Smertene ble uutholdelige, og til slutt lå Malene bare i fosterstilling på gulvet og skreik.

– Da svigermor ringte etter ambulanse, virket det ikke som om de skjønte grunnen til oppringningen, før de kom og så hvor syk jeg var. Til tross for at de raskt ga meg morfin intravenøst, hadde jeg så vondt at jeg lå og skreik i ambulansen også.

Malene ble kjørt til Ahus, der hun ble plassert i et stort rom sammen med mange andre som ventet. Svigermoren fikk ikke være med inn på grunn av koronarestriksjoner.

– Stakkars de andre pasientene, som måtte holde ut hylingen min, sier Malene, som forklarte om sin diagnose og tidligere eggstokkvridning.

– Jeg ble tilbudt mer morfin, men det hadde null effekt på smertene, og jeg ble bare dårligere. Jeg opplevde at ingen lyttet til hva jeg fortalte om helsesituasjonen min, og ble ikke undersøkt før ved 24-tiden natt til tirsdag. Da hadde jeg vært på akutten siden klokken 17.00. Jeg oppga at jeg på smerteskalaen fra én til ti, lå på ti mesteparten av tiden, men følte at jeg ikke ble tatt alvorlig. Det var en grusom opplevelse.

Eggstokken var død

Malene ble undersøkt av to gynekologer. Hun forteller at begge sa det så litt «rart» ut, men at alt var normalt. Hun måtte bare stole på legene, selv om magefølelsen sa noe annet. Smertene avtok ikke, Malene kastet opp og hadde ubeskrivelig vondt. Slik gikk tre døgn, der hun følte seg overlatt til seg selv. Det ble gjort flere undersøkelser, som ikke viste noe galt. Svigermoren fikk nå være på sykehuset om kvelden.

– Natt til torsdag fikk jeg endelig en ny gynekologisk undersøkelse. Det var først én kvinnelig gynekolog, så tilkalte hun en til, forteller Malene.

– Da de fikk høre at jeg hadde ligget slik siden mandag, virket de sjokkerte. Jeg måtte hasteopereres samme natt, men de kunne ikke love meg at eggstokken ble reddet.

Da Malene våknet etter operasjonen var det til en trist beskjed. Eggstokken var død og var blitt fjernet. Ifølge Malene meldte gynekologen hendelsen inn som et avvik. Eggstokken hadde vært vridd allerede ved innleggelse mandag. Hadde Melene blitt operert da, ville hun sannsynligvis hatt to eggstokker i dag.

Hendelsen er behandlet internt

Da KK tar kontakt, svarer direktør for Kvinneklinikken ved Akershus universitetssykehus (Ahus), Pernille Schjønsby, slik på mail:

– Kvinneklinikken på Ahus har behandlet hendelsen i det interne kvalitetssystemet for å lære og for å hindre at tilsvarende skjer igjen. Tilbakemeldinger fra pasienter gir oss mulighet til å bli bedre. Kvinneklinikken har som mål å gi god og forsvarlig behandling til alle våre pasienter, og vi beklager at denne feilen oppsto.

- Vi ønsker ikke å kommentere en enkeltpasient i media utover dette, og viser til muligheter for klagebehandling hos statsforvalter/helsetilsyn, pasientombudet eller ved en direkte henvendelse til Kvinneklinikken.

Traumatisk opplevelse

– Jeg har valgt å være åpen om både PCOS og opplevelsen på Ahus i sosiale medier, og har fått over tusen meldinger fra jenter og kvinner i samme situasjon. Dette må tas på alvor, sier Malene, som synes det er både for lite og for dårlig informasjon knyttet til kvinnehelse i Norge.

– PCOS er en kompleks diagnose, som er utrolig forskjellig fra kvinne til kvinne. Det er skremmende når unge kvinner ikke blir hørt, at det å ha «vondt i magen» bagatelliseres.

Selv er Malene livredd for at det samme skal skje igjen. Får hun vridning på gjenstående eggstokk, og dette ikke blir oppdaget tidlig nok, kan hun risikere å miste den også. Da kommer hun i tilfelle i overgangsalderen og kan ikke bli gravid. Det kan være vanskelig nok med to eggstokker, når man har diagnosen PCOS.

– Jeg har opplevd svært mangelfull oppfølging fra Ahus, men får god oppfølging fra gynekologen i Istanbul. Hvis jeg får eggstokkvridning igjen, håper jeg at det skjer mens jeg er der.

Da vet jeg at jeg er i trygge hender, sier Malene.

– Jeg håper ingen andre må oppleve det samme som jeg har gjort. Det å miste et organ fordi jeg ikke ble trodd, var nesten verre enn de intense smertene. Selv om sykdommen er fysisk, rammer den også psykisk.

FOTO: Privat
FOTO: Privat Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer