Nå er det sesong for franske gresskar. Her er noen deilige oppskrifter:
Lammeform med gresskar
2-3 kilo lammekjøtt1 gresskar
Smør
Salt og pepper
Kutt mørt lammekjøtt i biter og brun dem kjapt i en panne. Rens og skjær gresskar i store biter og ha alt i en langpanne med noen få smørklatter, litt salt og pepper.
Stek til gresskarene er møre på lav varme i stekeovnen, cirka 180 grader.
Gresskarsuppe
1,2 kg gresskar2 løk
4 båter hvitløk
1 ss smør
12 dl helmelk/lettmelk
4 terninger med hønsebuljong
4 dl crème fraîche/rømme, gjerne lett
revet skall og saft av 2 lime
2 ts chilipasta (sambal oelek) eller sterk pesto
1 ts frisk koriander
Skjær topplokket av gresskaret og hul ut kjøttet. Skjær det i terninger. Rens og hakk løken og fres den i smør i en kjele. Tilsett gresskaret, melk og buljongterninger. La suppen koke ca. 10 minutter.
Bland suppen og rør i halvparten av crème fraîchen/rømmen. Smak til med lime, chilipasta og eventuelt salt. La suppen koke opp.
Server med resten av crème fraîchen/rømmen og pynt med koriander.
Gresskarpai
200 g hvetemel150 g smør
2 ss vann
Gresskarfyll:
6 ss hvetemel
¾ ts bakepulver
½ ts salt
1 ts malt kanel
1 ts malt allehånde
½ ts malt ingefær
½ ts malt muskat
2 stk. egg
1 ¾ dl sukker
3 ss smeltet smør
400 g gresskarpuré
1 boks vikingmelk
2 ts vaniljesukker
Ha alle ingrediensene til paibunnen i en foodprosessor. Kjø til en fast deig. La deigen ligge i kjøleskapet i 30 minutter før den kjevles ut.
Kjevl eller trykk deigen ut i en smurt paiform. Prikk med en gaffel. Forstek paiskallet ved 200 °C i cirka 10 minutter.
Bland sammen mel, bakepulver, salt, kanel, allehånde, ingefær og muskat. Pisk sammen egg, sukker og smør. Tilsett gresskar, melk og vanilje.
Ha fyllet i paiskallet og stek ved 180 °C i ca. 30 minutter eller til fyllet kjennes fast.
Server paien lun eller avkjølt. Pynt gjerne med litt pisket krem.
OBS for allergikere: Gresskar kryssreagerer med burot. Det er også stor risiko for å reagere allergisk på gresskar hvis du reagerer på banan! Et godt alternativt til gresskar er å bruke gulrot.


