Hallvard Flatland

Hallvard Flatland: - Jentene hadde skrevet ferdig talen til begravelsen min

Verken døtrene eller kona trodde tv-profilen kom til å overleve. I dag lever han på lånt tid.

DØDEN NÆR: Sjansene for at Hallvard Flatland ville overleve den alvorlige sykdommen var minimale, selv ikke datteren Katarina trodde han kom til å klare det.  Foto: NTB scanpix
DØDEN NÆR: Sjansene for at Hallvard Flatland ville overleve den alvorlige sykdommen var minimale, selv ikke datteren Katarina trodde han kom til å klare det. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et sterkt og følelsesladd foredrag under den årlige KK-dagen, fortalte Hallvard Flatland (59) om veien tilbake fra sykdommen som rammet ham for tre år siden, og som selv ikke hans nærmeste trodde han ville overleve. 

Fra scenen fortalte han om hvordan kona Anne-Lise undersøkte muligheten for at han kunne gravlegges på feriestedet Tjøme, mens døtrene planla begravelsen.

- Jentene hadde skrevet ferdig talen til begravelsen min, fortalte Flatland til en fullsatt sal på Latter i Oslo fredag. 

I et intervju med KK.no forteller Flatland at familien alltid har vært sammensveiset og at han ringer begge døtrene minst én gang hver dag.  

- Vi har hatt veldig sterke bånd i alle år, men det er klart at med det vi har opplevd, så blir det ytterligere forsterket. Det er det ingen tvil om, sier Flatland til KK.no.

Måtte lære alt på nytt

Det var i 2013 at Flatland brått ble rammet av det svært sjeldne HLH-syndromet (hemofagocytisk lymfohistiocytose), som angriper alle kroppens organer. 

- Jeg hadde følt meg svimmel og utilpass og søndag 27. januar fikk jeg frostanfall og feber, og utover kvelden ble jeg mer og mer fjern, fortalte tv-personligheten fra scenen. 

Flatland lå nesten 90 dager på intensivavdelingen på Rikshospitalet, det meste av tiden i koma. 

- To ganger fikk jeg hjertestans, leveren sviktet, jeg blødde fra alle mulige åpninger. Jeg ble operert 30 ganger i magen. Til slutt ga de opp å sy igjen magen, jeg ble liggende med åpen buk, fortalte Flatland fra scenen.

Han kunne verken svelge, snakke eller gå, men etter måneder med rehabilitering på Sunnaas sykehus ble han gradvis sterkere.

- Jeg måtte lære alt på nytt, forteller han til KK.no.

I GODE OG ONDE DAGER: Under KK-dagen fortalte Flatland om viktigheten av å stå sammen i sykdom, og han fortalte at han ikke hadde klart det uten kona Anne-Lise. Foto: NTB scanpix
I GODE OG ONDE DAGER: Under KK-dagen fortalte Flatland om viktigheten av å stå sammen i sykdom, og han fortalte at han ikke hadde klart det uten kona Anne-Lise. Foto: NTB scanpix Vis mer

Lever på lånt tid

I dag er han erklært frisk og jobber fullt. Selv om kan kjenner på en enorm takknemlighet, fortalte han fra scenen at det likevel ikke er slik at han våkner opp hver morgen og kjenner på takknemligheten. Til KK.no forteller han likevel at energien er på topp og at han kan jobbe lange dager og netter med å kommentere golf. 

- Det er en merkelig sak, men etter at jeg har kommet på beina igjen, så blir jeg ikke trøtt, det er akkurat som om trøtthetsgenet har blitt borte, jeg kan ikke forklare det.

- Jeg vet at jeg lever på lånt tid. Jeg vet at jeg kan få tilbakefall.

Men, 100 prosent frisk blir han aldri. Blant annet har han ødelagt nerver i føttene og har redusert balanse, og han har tidligere uttalt at han for eksempel ikke kan gå på ski eller jogge. 

- Det er klart, kroppen har vært gjennom en vanvittig belastning, forteller han til KK.no og fra scenen understreker han at sykdommen kan komme tilbake.

- Jeg vet at jeg lever på lånt tid. Jeg vet at jeg kan få tilbakefall.

HLH er en hyperinflammatorisk tilstand karakterisert ved blant annet langvarig høy feber, ifølge Helsebiblioteket. HLH kan være primær/genetisk eller sekundær til andre sykdommer, først og fremst infeksjoner, slik det var i Flatlands tilfelle. 

HLH forekommer svært sjelden, kun en håndfull personer får diagnosen i Norge hvert år. Både barn og voksne kan rammes. Primær/genetisk HLH opptrer ofte svært tidlig, gjerne i første leveår, mens sekundær HLH vanligvis opptrer senere.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer