Scandinavian Star

Halvor rakk aldri å bli kjent med moren - eller sin ufødte lillebror

Gravide Christine (24) omkom i Scandinavian Star-katastrofen.

SCANDINAVIAN STAR: TV-profil Halvor Harsem var bare halvannet år da han mistet moren sin Christine Harsem i Scandinavian Star-katastrofen. Familien var på vei til Danmark for å feire påske. FOTO: Privat // konghalvor.blogg.no
SCANDINAVIAN STAR: TV-profil Halvor Harsem var bare halvannet år da han mistet moren sin Christine Harsem i Scandinavian Star-katastrofen. Familien var på vei til Danmark for å feire påske. FOTO: Privat // konghalvor.blogg.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den sorte, tunge røyken siver inn i lugar 746 på dekk fem, på danskebåten MS Scandinavian Star. Det er midt på natten, og kalenderen har akkurat bikket lørdag 7. april 1990.

Skipet seiler mot Frederikshavn i Danmark, og om bord er det flere passasjerer som er på vei for å feire påskehøytiden med venner og familie. Blant dem er det unge foreldreparet Jan (29) og Christine (24) Harsem, bosatt i Asker.

- Jan, du må våkne! Det brenner! Du må ta Halvor! roper Christine, mens hun dytter i ektemannen. Sønnen på halvannet år ligger og sover.

Selv har Jan ligget i halvsøvne, og fått med seg rop, løping og uro fra gangen.

Jan registrerer at kona Christine, som er gravid i syvende måned, forsvinner ut av lugaren. Han tenker at det må være en instinktiv reaksjon fra konas side, for på den måten å hindre at røyken kommer ned i lungene hennes, og dermed kan skade det ufødte barnet.

Det Jan ikke vet, i dette veldige øyeblikk, er at det er siste gang han ser kvinnen han har vært sammen med i et helt tiår. Kvinnen han har så mange gode minner med, og som han tre år i forveien hadde lovet å bli hos, i gode og onde dager, inntil døden skilte dem ad.

Dessverre skulle det skje så altfor tidlig.

Rekker å tenke at Halvor ikke kan miste ham også

Jan løfter sønnen Halvor ut av sengen, og tar ham på armen. Han går til venstre ut av døren og strekker hånden ut for å føle seg frem i korridoren. Den sorte røyken brer seg rundt ham og sønnen, og Jan går inn i overlevelsesmodus.

Den vordende tobarnsfaren beveger seg helt akterut på båten, og tar trappene opp til svømmebassengdekket. Der kommer han til seg selv igjen, og endelig får Jan og sønnen puste inn frisk luft.

Jan ser seg om etter Christine og håper at hun har tatt samme vei som ham. Han roper etter henne. Men, hun er ingen steder å se. Det eneste han registrerer er den stjerneklare himmelen.

De rødglødende flammene velter ut over skipet. Jan innser at han er i en katastrofesituasjon. På armen sitter fremdeles sønnen Halvor, ikledd en tynn bomullstrøye og bleie.

Jan plasserer sønnen hos en annen medpassasjer, og løper tilbake ned trappene. Men den sorte røyken og de rødglødende flammene velter ut av korridoren. Han rekker å tenke at Halvor ikke kan miste ham også, så han snur og løper tilbake til sønnen.

På veien finner Jan et par bukser, som han svøper sønnen inn i.

Jan orienterer seg, og legger merke til at skipet Stena Saga ligger i horisonten. Det er ingen organisert brannevakuering, så han må ta saken i egne hender.

I BRANN: Dette bildet er tatt 8. april 1990, dagen etter katastrofebrannene. Det oppsto totalt syv branner om bord på skipet, før brannpersonell fikk kontroll. Bildet er tatt i Lysekil i Sverige. FOTO: Per Richard Løchen / NTB
I BRANN: Dette bildet er tatt 8. april 1990, dagen etter katastrofebrannene. Det oppsto totalt syv branner om bord på skipet, før brannpersonell fikk kontroll. Bildet er tatt i Lysekil i Sverige. FOTO: Per Richard Løchen / NTB Vis mer

29-åringen finner to redningsvester som han surrer rundt seg selv og sønnen. Sønnen sitter godt fast på brystet hans, og lager ikke en lyd. Også lille Halvor har skjønt alvoret i situasjonen.

Lyskasterne fra Stena Saga sveiper over havet og Scandinavian Star, og Jan ser at livbåter er på vei. Etter en stund finner Jan og Halvor veien ned til livbåten, ved hjelp av en taustige. Far og sønn er reddet.

ENGASJERTE SEG: Jan Harsem fotografert i 1992, to år etter hendelsen. Han er leder av Støttegruppen etter Scandinavian Star-katastrofen. FOTO: Jon Eeg / NTB scanpix
ENGASJERTE SEG: Jan Harsem fotografert i 1992, to år etter hendelsen. Han er leder av Støttegruppen etter Scandinavian Star-katastrofen. FOTO: Jon Eeg / NTB scanpix Vis mer

«160 mennesker omkom i brannen, inkludert mamma og min ufødte lillebror»

Om bord på Stena Saga blir Jan og Halvor tatt imot av den danske legestudenten Jan Mainz, som bare mangler to måneder igjen før han har fullført medisinstudiene.

Mainz noterer seg navn, alder og utseendebeskrivelse av gravide Christine, og forsøker å etterlyse henne. Kanskje hun er blitt reddet, og fraktet til et annet sted enn Stena Saga?

En ung gutt, som har fått med seg at Jan leter etter sin gravide kone, forteller at det har kommet en gravid kvinne om bord. Men lykken skal bli kortvarig for Jan, for det viser seg at kvinnen ikke er Christine.

Av de totalt 495 menneskene som var om bord på Scandinavian Star den stjerneklare aprilnatten for 30 år siden, dør 159 personer.

Halvor Harsem, som i dag er 31 år, ser dog litt annerledes på det.

«160 mennesker omkom i brannen, inkludert mamma og min ufødte lillebror», skriver han på bloggen sin KongHalvor.

I innlegget, som ble publisert i april 2011, har han delt barndomsbilder av seg selv med sin mor og far. Halvor skriver at han og faren Jan gjennom hele oppveksten har dratt til graven for å besøke mor og lillebror.

Halvor hyller faren Jan for styrken han har vist sønnen, i tiden under og etter den tragiske hendelsen.

«Jeg husker ingenting av ulykken, men det har preget hele oppveksten min. Jeg tenker på ulykken og mamma hver eneste dag. Og fattern. Jeg tenker på fattern hver eneste dag. Han er det snilleste og mest omtenksomme mennesket på jorden. Minnene han har fra Scandiavian Star kunne knekt selv den sterkeste, og han har taklet dem og oppdratt meg samtidig. Han fortjener kun det beste».

KK har vært i kontakt med Halvor Harsem, som ikke ønsker å la seg intervjue om hendelsen.

TV-PROFIL: Halvor Harsem fotografert i 2018, i forbindelse med TVNorges programpresentasjon. Han er en kjent blogger og komiker, og har vært med i TV-programmet «Influenserne». FOTO: Cornelius Poppe / NTB scanpix
TV-PROFIL: Halvor Harsem fotografert i 2018, i forbindelse med TVNorges programpresentasjon. Han er en kjent blogger og komiker, og har vært med i TV-programmet «Influenserne». FOTO: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Granskningskommisjon

Nå, 30 år etter hendelsen, er det fremdeles utallige ubesvarte spørsmål om hva som skjedde den fatale aprilnatten. Brannstifteren - eller stifterene - er fremdeles ikke funnet, og en dansk mann som var om bord ble mistenkt av det norske politiet, som hadde ansvar for utredningen. Den mistenkte dansken omkom i mordbrannen.

Men politiet har ikke funnet et eneste teknisk bevis som knytter den avdøde mannen til ugjerningen, og det ble ingen rettssak ettersom han var død.

Det ble også snakket om at brannene kunne være påsatt for økonomisk vinning.

STØTTEGRUPPE: Jan Harsem, leder i Støttegruppen for de etterlatte etter Scandinavian Star-katastrofen (t.h.) og sønnen Halvor (rød lue) og Ole A. Vestberg, under en punktdemonstrasjon utenfor Stortinget i mars 1993. Bildet ble tatt i forbindelse med Stortingets drøfting om sikkerheten til sjøs. Foran står 7 år gamle Kai Vidar Jensen. 
FOTO: Jon Eeg / NTB scanpix
STØTTEGRUPPE: Jan Harsem, leder i Støttegruppen for de etterlatte etter Scandinavian Star-katastrofen (t.h.) og sønnen Halvor (rød lue) og Ole A. Vestberg, under en punktdemonstrasjon utenfor Stortinget i mars 1993. Bildet ble tatt i forbindelse med Stortingets drøfting om sikkerheten til sjøs. Foran står 7 år gamle Kai Vidar Jensen. FOTO: Jon Eeg / NTB scanpix Vis mer

I 2013 ble det nedsatt en parlamentarisk granskningskommisjon av den daværende Justis- og beredskapsministeren Anders Anundsen, for å granske katastrofen. I 2017 ble rapporten lagt frem for Stortinget, og det ble konkludert med at politiet ikke fant noen tekniske bevis som kunne bekrefte sabotasjeteoriene.

«Politiets etterforskning har heller ikke resultert i nye opplysninger som tyder på at det var forhold ved overdragelsen eller forsikringen av skipet som kunne danne grunnlag for en økonomisk motivert brannstiftelse. Verken gjennomførte vitneavhør eller innhentede dokumenter har gitt holdepunkter for en slik sammenheng. Kommisjonen bemerker at politiet har innhentet og gjennomgått en omfattende mengde bevis i den nye etterforsking av saken, uten å finne holdepunkter for anførslene om sabotasjehandlinger. At man i et så omfattende materiale ikke har funnet holdepunkter for de anførte teoriene, støtter opp under politi- og påtalemyndighetens konklusjoner i saken», konkluderes det i rapporten.

Ny dokumentar-serie i seks deler

I den ferske dokumentar-serien Scandinavian Star, som er et samarbeid mellom NRK, Danish Documentary, Nordisk Film, TV4 i Sverige og danske DR, er det flere vitner som intervjues, som aldri tidligere har stått frem - og man håper nå at de nye opplysningene som kommer frem, kan bidra til å få svar på de utallige ubesvarte spørsmålene.

MARKERING: I forbindelse med 25-årsdagen av hendelsen, i 2015, ble det avholdt en minnesmarkering på Akershuskaia i Oslo. Jan Harsem med dronning Sonja etter markeringen.
FOTO: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
MARKERING: I forbindelse med 25-årsdagen av hendelsen, i 2015, ble det avholdt en minnesmarkering på Akershuskaia i Oslo. Jan Harsem med dronning Sonja etter markeringen. FOTO: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Serien prøver å komme nærmere et svar på hvem som kan ha tent på skipet. Men den handler like mye om de pårørende og etterlatte. Om alle de ubesvarte spørsmålene, og om sinne og savn. For mange er brannen om bord på Scandinavian Star som et åpent sår, 30 år etter katastrofen, har Anne Kvadsheim, som er prosjektredaktør for serien i NRK, uttalt i en pressemelding publisert i februar 2020.

Kilder: Scandinavian Star-rapporten fra 2017, NRK, P3 Dokumentär, Kampanje, VG og Aftenposten.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer