Bussulykken i Måbødalen

Halvparten av Monias klassekamerater ble drept på skoletur: – Jeg hadde englevakt den dagen

For 30 år siden kolliderte en buss i Måbøtunellen. Nesten halvparten av passasjerene døde, men Monia Letmark, som den gang var 12 år gammel, overlevde.

BUSSULYKKEN I MÅBØTUNELLEN: Monia Letmark (42) ble hardt skadet i den brutale ulykken i Måbøtunellen i Eidsfjord for 30 år siden. FOTO: Privat
BUSSULYKKEN I MÅBØTUNELLEN: Monia Letmark (42) ble hardt skadet i den brutale ulykken i Måbøtunellen i Eidsfjord for 30 år siden. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For 30 år siden skulle en svensk skoleklasse på tur, og bussen skulle føre dem frem til Shetland. De hadde pantet flasker, loddet ut kaker og gjort alt de kunne for å skrape sammen penger til denne turen. Det var god stemning i bussen, og Monia Letmark (42) var en av de oppspilte elevene som gledet seg til klasseturen.

Idet bussen nærmet seg Måbøtunellen i Eidsfjord, merket Monia at noe var galt. Hun satt foran i bussen, rett bak sjåføren, fordi hun lett blir bilsyk. Hun så at han slet med bremsene. Etter et lengre parti med nedoverbakker, skulle de inn i tunellen. Farten økte raskt fra 30, til godt over 90 km/t.

– Jeg husker alt veldig godt. Da jeg forsto at det var noe galt med bremsene, tenkte jeg ikke så mye over hva som kom til å skje, men jeg prøvde å opplyse de andre passasjerene. Jeg skrek at bremsene ikke fungerte, men bussjåføren sa «hysj», han ville ikke skape panikk, sier Monia.

Sjåføren dro i håndbrekket, og prøvde å gire ned i et håp om å senke farten. Ingenting hjalp, farten bare fortsatte å øke. Han visste at dersom han ikke fikk stanset bussen, ville de havne utenfor stupet ved en av de svingete veiene. Da ville ingen overleve.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer