Seriemorder Ted Bundy

Han ble spådd en fremtid i politikken - men viste seg å være en seriemorder verden ikke hadde sett maken til

På det tidspunktet skal han offisielt ha drept minst 30 kvinner på brutalt vis, men det regnes med at drapslisten er mye lenger enn som så.

TILTALT: Her sitter Ted Bundy i rettssalen i Miami i 1979, tiltalt for nok et drap på en ung jente. FOTO: NTB Scanpix
TILTALT: Her sitter Ted Bundy i rettssalen i Miami i 1979, tiltalt for nok et drap på en ung jente. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Fredag kveld slipper Netflix spillefilmen Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile, som omhandler en av tidenes aller største og mest omtalte seriemordere, nemlig Theodore Robert Bundy - best kjent som Ted Bundy. Hovedrollen spilles av Zac Efron (31), og vi i KK-redaksjonen er utrolig spente på hvordan denne sjarmerende kjekkasen takler rollen som en av verdens mest forhatte menn.

Se trailer nederst i saken!

Men hvem var egentlig denne Ted Bundy? Hva har han gjort - og ikke minst; hva var motivet bak alle de grusomme handlingene?

Vellykket mann

Han ble født den 24. november i 1946 i byen Burlington i USA. Hans mor, Eleanor Cowell, var kun 22 år gammel da hun ble mor for første gang. Hun flyttet derfor hjem til foreldrene sine i Philadelphia rett etter fødselen, som senere adopterte Ted og oppdro han gjennom hele barndommen. Besteforeldrene latet som at de var foreldrene hans, og Ted ble fortalt at Eleanor var hans søster. Det skriver Cosmopolitan.

Han hadde likevel en tilsynelatende vellykket oppvekst - han lyktes i så og si alt han foretok seg. Alt gikk bra med både studier, arbeid og i kjærlighetslivet. Bundy var forlovet med en kvinne som forgudet han over alt på jord, han fikk toppkarakterer i alle fag, var politisk aktiv og jobbet som frivillig på en hjelpetelefon for folk med selvmordstanker.

Som 24-åring hadde han allerede vervet seg som valgkampmedarbeider for det republikanske partiet i Washington. Partifolk spådde ham en stor karriere – kanskje som toppolitiker. Han var alltid nybarbert og velfrisert, gikk i fine klær og var hyggelig mot alle. Mange mente til og med at han kunne drive det til hva som helst med sitt vinnende vesen og flotte utseende.

I stedet endte han som en brutal drapsmann og sadist.

LES OGSÅ: Denne hjerteknuseren skal spille seriemorder i ny film

Drept kvinner på brutalt vis

Bundy begynte å drepe kvinner allerede i 1974, da var han 28 år gammel. Han hadde lenge hatt fantasier om voldelig sex, tvang og menneskejakt. På dette tidspunktet greide han åpenbart ikke å holde seg i tøylene lenger, og første offer ut var 18 år gamle Joni Lenz - en vakker jente som bodde i et hus rett i nærheten av universitetet sammen med flere andre ungdommer.

Første offer

En kveld hun og de andre rundt i rommene hadde lagt seg, snek Bundy seg inn gjennom en dør i kjelleren. Ingen våknet av lydene han lagde idet han listet seg gjennom mørket. I retten har Bundy beskrevet denne opplevelsen som en sitrende følelse av spenning, oppstemthet og fare. Han følte at han var på jakt - noe han hadde ventet lenge på. Det skriver Historie.

Han går bort til sengen der Lenz sover, stirrer på henne i noen sekunder, før han hamrer løs på hodet hennes med en stor metallstang - helt til hun mister bevisstheten. Etterpå trekker han frem et gynekologisk instrument, og på brutalt vis driver han instrumentet hardt opp i underlivet hennes. Da han forlater åstedet, ligger Joni Lenz bevisstløs i sengen med livstruende skader i både hode og underliv.

Farlig drapsmann

Dette ga tydeligvis mersmak for Bundy, da hendelsen var starten på en lang rekke groteske mord og mishandlingsepisoder. Han gikk også mer kaldblodig til verks, og tok seg inn i hjemmene til unge jenter og fikk det til å se ut som at de hadde forlatt huset på egenhånd - mens han egentlig hadde kidnappet dem og kneblet dem med seg naken mens de sov.

Ellers klarte han på flere finurlige vis å lure med seg en rekke jenter i alderen 18-25 år opp til et øde sted i skogen. Mange av dem har aldri noen sinne blitt sett i live igjen.

På syv måneder hadde han drept en ny jente hver måned, mens politiet sto fortsatt på bar bakke i saken. Etter hvert som mord etter mord ble et faktum, offentliggjorde de en fantomtegning av den antatte drapsmannen. Dette var i 1974. Flere vitner pekte raskt ut Ted Bundy, og politiet druknet nærmest i henvendelser - likevel reagerte de ikke med en gang.

Det var ikke før fire år etter første drap at ble han tatt av politiet for første gang.

På det tidspunktet skal han offisielt ha drept minst 30 kvinner på brutalt vis, men det regnes med at drapslisten er mye lenger enn som så. Anklagene varierer fra rundt 35 til over 100 personer.

THEODORE BUNDY: Theodore Bundy vinker til pressen etter en av de første rettssakene i 1978. FOTO: NTB Scanpix
THEODORE BUNDY: Theodore Bundy vinker til pressen etter en av de første rettssakene i 1978. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

En manipulerende mann

28-åringen var utvilsomt en ordentlig slu og manipulerende mann. Han sjarmerte yngre kvinner med kjærlige ord, masse oppmerksomhet og fine gaver, for så å kidnappe, voldta og drepe dem før han i etterkant besøkte dem på gjemmestedet for å ha samleie med dem.

I retten skal han selv ha sagt at han pleide å gjøre alt dette helt til liket til kvinnene var så ødelagt at det ikke lenger var mulig å bruke i seksuelle settinger. Den amerikanske, nekrofile seriemorderen og voldtektsmannen skal også ha halshugget 12 av ofrene sine og hengt dem opp som trofeer på veggen i hjemmet sitt.

LES OGSÅ: Dette er drapene som inspirerte til «Skrik»-filmene

Flukt på flukt

Etter at han ble dømt for første gang har Bundy rømt fra både rettsbygninger og fengsel. I 1977 brukte han all sin tid og sans under soning til å planlegge og forberede et fluktforsøk som skal redde ham fra en uunngåelig dødsstraff.

I løpet av åtte uker hadde han blant annet jobbet med å skjære en helt perfekt firkant på 30 x 30 cm ut av en metallplate i taket på cellen. For å komme inn i hulrommet over cellen hadde Bundy slanket seg. På sitt tynneste veide han 63 kilo.

Dette arbeidet var ikke forgjeves. Han klarte å rømme til Florida, og byttet raskt navn til Chris Hagen. I en lang periode overlevde han på det han greide å stjele fra folk og butikker.

I 1978 fikk politiet tips fra vitner om at han befant seg i Florida. Omtrent på samme tidspunkt befant Bundy seg ventende på en parkeringsplass foran en barneskole. I en hvit, stor varebil satt han og ventet på sitt neste, og det som skulle vise seg å bli siste offer.

En 12 år gammel jente med langt flagrende hår fikk gjennomgå. Hun løp hoppende glad over parkeringsplassen etter å ha fått beskjed om at hun hadde blitt tatt ut til å delta i en skjønnhetskonkurranse.

12-åringen var på vei til time, men midt ute på skoleplassen oppdaget hun at hun hadde glemt vesken sin på parkeringsplassen. Hun løp for å hente den, men kom aldri tilbake. På vei til klasserommet igjen ble hun dratt inn i varebilen av Bundy.

57 dager senere dukker liket av jenta opp i en grisebinge.

ZAC EFRON: Det er Zac Efron (31) som spiller hovedrollen Ted Bundy, som den unge, kjekke jusstudenten i filmen «Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile». FOTO: NTB Scanpix
ZAC EFRON: Det er Zac Efron (31) som spiller hovedrollen Ted Bundy, som den unge, kjekke jusstudenten i filmen «Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile». FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Den elektriske stolen

I juli i 1979 er Ted Bundy funnet skyldig i drapene. Nå snakker han for sitt liv i retten. Den tidligere jusstudenten gestikulerer vilt mens han forklarer seg. «Jeg ber ikke om nåde», sier han.

Dommer Edward Cowart prøver å holde fokus på det Bundy sier. Nå var han ikke lenger den skarpeste advokaten USA hadde sett eller den høflige storsjarmøren som hadde draget på alle. Han var Amerikas verste seriemorder. - en mann som har halshogd, mishandlet og skamfert jente etter jente i flere år.

«Du er dømt til å henrettes i den elektriske stolen», sa dommeren. Bundy var nådeløs, og den 24. januar 1989 klokken 07.00 blir seriemorderen ført inn i det grå kammeret.

2000 volt farer gjennom kroppen hans. Han rykker kraftig til én gang – så er det stille. Ted Bundy er død.

LES OGSÅ: Dømt for mord og tortur: Elisabeth ble kalt for den blodige grevinnen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer