Selvmord

- Han elsket jentene mer enn livet selv

Da ektemannen ikke kom hjem, ringte Dani og etterlyste ham. Halvannet døgn senere, kom politiet på døren.

SELVMORD: Denny og Dani giftet seg i mai 2014. Fem år senere, var Dani alene. Foto: Privat
SELVMORD: Denny og Dani giftet seg i mai 2014. Fem år senere, var Dani alene. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Det var 23. mars 2019. Kvelden i forveien hadde Denny (35) fortalt kona si, Dani Bates, at han skulle trene den morgenen. Hun halvsov, men registrerte at han gikk ut døren, før hun sovnet igjen.

Men Denny kom ikke tilbake.

Dani meldte ektemannen savnet etter noen timer, og det tok ett og et halvt døgn før politiet fant ham. De dro til Dani for å viderebringe den tragiske beskjeden.

- Jeg husker ikke mye fra da politiet kom. Bare at jeg falt sammen på gulvet i tårer, sier Dani til KK.

Den ene politibetjenten spurte Dani om det var mulig at Denny kunne finne på å skade seg selv.

- Jeg svarte at det overhodet ikke kunne stemme – at han aldri ville ha gjort det på grunn av jentene våre. Hans nærmeste familie og venner sa det samme.

«Dani, du har funnet din match»

Dani og Denny møttes via en datingside på nettet, for snart 10 år siden. De var da 23 og 29 år gamle, og begge bodde i Utah i USA.

- Jeg så den forfriskende ærlige og utrolig rare profilen hans, og likte ham umiddelbart. Til tross for at han var under 1.63 meter, var han veldig frempå og småfrekk. En morsommere utgave av Ron Swanson fra Parks and Recreation, for de som tar den referansen. Men jeg lot meg aldri fornærme av ham, og jeg tror at det var det han likte ved meg, sier Dani.

Bestevenninnen til Danis mamma var ikke i tvil da hun møtte de to for første gang: «Dani, du har funnet din match», sa hun.

Dani forteller at de begge to var sta, men rettferdige. Grunnmuren i forholdet deres var humor, og de lo ekstremt mye sammen.

- Vi var de menneskene som ikke klarer å ha en seriøs samtale. Selv i de mørkeste stunder, kunne vi komme opp med en spøk. Vi var morsomme, tullete, og alltid ute etter å terge hverandre.

Fikk to døtre

En av favorittaktivitetene til Denny, var å gjemme seg et sted, og hoppe frem for å skremme Dani.

- Jeg er en person som hopper når jeg blir skremt, noe han fant veldig underholdende, sier Dani med et smil.

Dani og Denny giftet seg 31. mai 2014, og fikk to døtre – Winnie (6) og Piper (4). Denny sørget for å lære Winnie å skremme moren sin, slik han gjorde.

- Winnie var ikke engang ett år gammel, da hun sto musestille i flere minutter av gangen, slik at de kunne skremme meg sammen.

FAMILIE: Denny og Dani, sammen med døtrene Winnie og Piper. Foto: Privat
FAMILIE: Denny og Dani, sammen med døtrene Winnie og Piper. Foto: Privat Vis mer

Uatskillelige

Dani og Denny var uatskillelige. De var hverandres person.

- Du vet – den personen du sender memes til, og ringer til midt på dagen for å snakke om hva nå enn som har skjedd. Denny var der for meg da moren min døde, og jeg stilte opp for ham da han nesten mistet livet på grunn av Morbus crohns sykdom. Vi var bestevenner, og selv om ikke alt var perfekt, følte jeg at vi kunne overvinne alt.

Da Dani ble gravid, visste hun at Denny kom til å bli en god pappa.

- Han var definitivt den beste pappaen jeg har sett eller kjent. Alle som kjente han, sier det samme. Han elsket jentene mer enn livet selv.

Hele sitt voksne liv hadde Denny hatt et ønske om å bli pappa. Han var involvert i alle aspekter av livet til døtrene sine.

- Han var aldri redd for å håndtere buser eller bytte bleier. Han tok gledelig med begge to på restaurant, eller til matbutikken – noe jeg selv prøvde å unngå til enhver pris.

Stilte alltid opp

Dani var hjemmeværende, men hun forteller at Denny alltid var involvert i alt som skjedde. Han tok fri fra jobb dersom en av jentene skulle til legen, og stilte opp uansett hva det var.

- Han var definitivt favoritten til Winnie, om hun måtte velge mellom oss to. Han var virkelig den morsomste og mest elskverdige pappaen.

PAPPAJENTE: Dani forteller at Winnie hadde et veldig nært forhold til pappaen sin. Foto: Privat
PAPPAJENTE: Dani forteller at Winnie hadde et veldig nært forhold til pappaen sin. Foto: Privat Vis mer

Dani visste at Denny hadde hatt en tøff barndom. Han hadde fått profesjonell hjelp for å håndtere traumene fra barndommen, men det var fortsatt ting han slet med.

- Noe av det verste fra barndommen visste jeg ikke om – ingen visste om det før etter hans død.

Trigget noe

Gjennom alle årene de hadde sammen, viste ikke Denny mange tegn til at han slet psykisk, forklarer Dani.

- Han hadde det bedre enn på lenge, helt frem til den siste uken før han døde. Det er det som er så rart med hele situasjonen. En av våre nære åpnet opp om mishandlingen de hadde blitt utsatt for da de var små. Åtte dager senere, var Denny borte.

Dani mistenker at samtalen med vennen, må ha trigget noe i Denny. Han hadde slitt med posttraumatisk stresslidelse, som Dani ikke engang visste om.

- Vi gråt og snakket masse om det den uken. Denny indikerte aldri at han hadde planer om å skade seg selv. Vi fokuserte på å beskytte de vi elsker, og snakket om hvordan vi skulle klare å se fremover.

Sjokket ble derfor stort da det ble bekreftet at Denny hadde begått selvmord.

Alle gikk i terapi

Tiden etter var preget av sjokk. Yngstedatteren var for ung til å forstå så mye, men Winnie på tre år var veldig årvåken og smart med tanke på alderen.

- Winnie har arvet pappas intelligens. Jeg fortalte henne at Denny hadde skadet hjertet sitt og dødd. Vi hadde nylig mistet min mor, så hun var allerede kjent med døden, dessverre.

Dani valgte å ta med Winnie til en terapeut raskt etter dødsfallet, slik at de kunne få profesjonell hjelp til å håndtere alt. Det var hjerteskjærende for Dani å se at datteren på tre år fikk angstanfall på grunn av at pappaen hennes brått ble borte fra livene deres.

- Hun slet virkelig mye – spesielt de første seks månedene. Det er fortsatt veldig tøft, men vi går fortsatt i terapi alle sammen, og gjør det beste vi kan.

Det eneste som har vært til hjelp for Dani i tiden etter mannens bortgang, er døtrene.

- Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke hadde vært i live uten jentene mine – da ville jeg trolig møtt samme skjebne som Denny.

Derfor er hun åpen

Mange velger å ikke snakke åpent om selvmord. Dani har valgt motsatt strategi – hun er åpen på sosiale medier, hvor hun deler tanker og følelser om selvmord.

Det hele startet med at Dani filmet et av de mange angstanfallene til eldstedatteren, for å vise til terapeuten og nærmeste familie. Videoen ble ifølge henne stjålet, og delt på TikTok og Instagram.

Noen mente at Dani var en forferdelig mor som kun var ute etter oppmerksomhet. Men ettersom hun fikk mange meldinger fra andre personer, som sa at den hjerteskjærende videoen hadde reddet deres liv, valgte hun å fortsette å dele øyeblikk fra hverdagen.

- Det faller meg veldig naturlig å være åpen – jeg er heldig sånn sett. Mitt ønske er at folk skal søke hjelp, dersom de hører vår historie. Jeg føler at det sørger for at Denny er bittelitt til stede i verden likevel. At litt av ham lyser opp hver gang noen velger å holde seg i live, på grunn av vår åpenhet.

Dani har mottatt mange meldinger fra folk som har vært langt nede, og hatt et ønske om å avslutte livet. Men så har de ombestemt seg på grunn av innholdet hun har postet.

- Vi har sørget for å redde mange liv – det vet jeg. Jeg håper at det vi gjør, bidrar til at flere mennesker som sliter psykisk velger å åpne opp om det, be om hjelp, og fortsette å kjempe. Du er ingen byrde. Familien din trenger deg.

Sorgen blir lettere å håndtere

Dani forteller at det har blitt lettere å leve med sorgen med årene, men at følelsene raskt kommer tilbake i visse situasjoner.

- Jeg er sjelden sint på Denny, men det hender. Når jeg blir invitert til å henge med kompisene hans, som jeg er veldig glad i, blir jeg sint på han. Og når jeg må avslutte et forhold. Da kommer sinnet, og alle PTSD-symptomene. Søvnvanskene og angsten. Men det går bra. Det går over, sier Dani, og fortsetter:

- Det jeg sliter mest med, er at Denny ikke er her med oss. At han ikke ser hvor smarte og modige døtrene våre er. At han ikke så hvor smertefullt det var for meg å holde døtrene våre under begravelsen hans, og innse at vi var alene. Om han hadde visst det, føler jeg at han ikke hadde valgt å forlate oss. Jeg håper at dette når ut til de som trenger å høre det, sier Dani.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer