Ekspert på olivenolje

Han er Norges eneste i sitt slag

Da Jørgen Lund (62) var 43 år gammel, valgte han en helt ny vei i livet. Det har gitt ham et yrke ingen andre i Norge har.

OLIVENOLJESMAKER: Jørgen Lund (62) er Norges eneste profesjonelle olivenoljesmaker, og har blant annet smakt seg gjennom 650 olivenoljer som dommer i en olivenoljekonkurranse i Parma. Til daglig driver han med import av italiensk olivenolje til Norge - selvfølgelig etter å ha smakt og valgt ut de beste oljene selv. Foto: Privat
OLIVENOLJESMAKER: Jørgen Lund (62) er Norges eneste profesjonelle olivenoljesmaker, og har blant annet smakt seg gjennom 650 olivenoljer som dommer i en olivenoljekonkurranse i Parma. Til daglig driver han med import av italiensk olivenolje til Norge - selvfølgelig etter å ha smakt og valgt ut de beste oljene selv. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er mulig det er en relativt vanlig yrkestittel i land lenger sør i Europa, men her på berget finnes det bare én: Jørgen Lund, 62 år og fra Hamar, er Norges eneste profesjonelle olivenoljesmaker.

- Det begynte med at jeg skulle jobbe en periode i Genova i Italia. Der ble det mye god mat og god vin, og interessen for olivenolje ble vekket. Som mange andre er jeg også interessert i vin, men olivenolje er enda mer spennende, sier Jørgen Lund (62).

Norges første olivenoljeekspert

Opprinnelig jobbet han med røntgenutstyr til sykehus for Kodak, og det var denne jobben som sendte ham til Genova. Det var i år 2000, da var han 40 år. Tre år senere flyttet han hjem igjen til Norge, og interessen for olivenolje fulgte med på flyttelasset.

- Da jeg fikk et jobbskifte og ledig tid mellom de to jobbene, bestemte jeg meg for å dra tilbake til Italia for å ta grunnutdanning i olivenoljesmaking, forteller Lund.

Dette var et intensivkurs som varte i én uke, med avsluttende eksamen. Ingen nordmenn hadde gjort det før ham, og dermed ble han Norges første olivenoljeekspert. Med eksamenspapirene i lomma reiste han rundt til forskjellige leverandører og smakte seg gjennom et stort antall olivenoljer, før han startet et lite firma og begynte å importere de beste av dem til Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.