Ari Behns søster til KK:

- Han gikk inn i smerten og gleden uten filter

Han har fortsatt evnen til å samle oss, fastslår Ari Behns søster. Ari Behns bilder stilles ut igjen for første gang etter hans død.

SØSKENKJÆRLIGHET: Ari Behn (45), billedkunstner og kunstkurator Anja Bjørshol (43) og filmregissør Espen Bjørshol Solberg (38) hadde sin første utstilling sammen i Moss Kunstgalleri i 2017. Foto: NTB scanpix
SØSKENKJÆRLIGHET: Ari Behn (45), billedkunstner og kunstkurator Anja Bjørshol (43) og filmregissør Espen Bjørshol Solberg (38) hadde sin første utstilling sammen i Moss Kunstgalleri i 2017. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nesten et halvt år etter at Ari Behn tok sitt eget liv, første juledag 2019, stilles bildene hans igjen ut. I hans gamle galleri i Moss, Galleri Varden, lørdag 20. Juni. Anja Bjørshol, Aris søster, er i bilen på vei hjem etter en lang dag på jobb og mange sene kvelder med å forberede utstillingen, da KK ringer.

Ari var en av hennes aller nærmeste. I et stort intervju som blir å lese i KK i juli, forteller hun om det ekstreme savnet av en høyt elsket storebror. I dette intervjuet ønsker hun ikke å snakke om sorgen, men holde fokus på Aris kunst.

- Det er godt å vite at arbeidene hans lever videre. Det å løfte han opp og inn, og vite at det er noe som ikke er over, men at det er noe som fortsetter, det er fint.

- Så er det også sånn at jeg prøver å være profesjonell i møtet med dette arbeidet, det er viktig for meg å ikke blande min sorg inn i kunsten. Jeg går inn og ut av sorgen, og bearbeider den på siden, forteller hun.

Maud Angelica stiller også ut

Anja er selv billedkunstner, og jobber som kurator og kunstformidler ved Galleri F15 på Jeløya. Hun har ikke hatt kuratoransvaret for denne utstillingen, det er det Aris gallerist Galleri Art Design som har - men hun har bidratt med å velge hvilke av Aris verker som skulle stilles ut, og med å løfte dem fram i galleriet, forklarer hun.

MOR OG DATTER: Prinsesse Märtha Louise og Maud Angelica Behn under presentasjon av utstilling med Ari Behns verker på Galleri Varden på Jeløya. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
MOR OG DATTER: Prinsesse Märtha Louise og Maud Angelica Behn under presentasjon av utstilling med Ari Behns verker på Galleri Varden på Jeløya. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

Da Aris gallerist, Galleri Art Design, ønsket å fortsette utstillingene som Ari, Per Heimly, Michael Persbrandt og Espen Eiborg allerede hadde et samarbeid om, ble det viktig for familien å delta.

Sammen med Galleri Art Design ved Kenneth Stensholt, opprettet Anja, broren Espen, prinsesse Märtha Louise og Maud Angelica en arbeidsgruppe. I flere måneder har de jobbet sammen helt i det stille - for å hylle Ari på sin måte.

- Vi lager en utstilling nå fordi det handler om å holde Aris kunst i hevd uten at det skulle gå for lang tid. Ari har satt et avtrykk som menneske og kunstner, og det handler om å forvalte hans kunst. Det har vært en veldig fin og samlende prosess.

Aris bror Espen har laget flere statuer av hvite kaniner, “Follow the white rabbit” - et motiv hentet fra Aris egne verker, inspirert som han var av den hvite kaninen i Alice i Eventyrland, som viste veien ned og inn i en magisk, hemmelig verden.

Maud Angelica har laget et pregstempel. Stempelet består av en rev, Aris favorittdyr - og en påfuglfjær, med påskriften “Hver dag er en fest! Du er et smykke!”

Prinsesse Märtha Louise og døtrene har også besluttet at flere av Aris bilder, som aldri før vært vist offentlig, nå skal stilles ut.

VENNER OG FAMILIE: Per Heimly, Espen Behn og Anja Bjørshol under presentasjon av utstilling med Ari Behns verker på Galleri Varden på Jeløya. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
VENNER OG FAMILIE: Per Heimly, Espen Behn og Anja Bjørshol under presentasjon av utstilling med Ari Behns verker på Galleri Varden på Jeløya. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

Har jobbet tett med niesen

Med sin kunstbakgrunn, har Anja også hatt en helt spesiell oppgave: Å forberede, og å la niesen Maud Angelica og hennes søstre få et innblikk på hva som kan vente dem som framtidige forvaltere av Aris kunst.

- Hvordan har det vært å samarbeide med Maud?

- Det har vært utrolig nært og fint. Jeg tror jeg kan si det er en gjensidig takknemlighet.

Mauds pregstempel av reven og påfuglfjæren, selges også som et eget trykk. Overskuddet går til organisasjon LEVE - Landsforeningen for etterlatte etter selvmord.

Maud holdt talen vi aldri glemmer. Nå fortsetter hun det viktige arbeidet med å forebygge selvmord.

- Det er et arbeid som er viktig for henne, og hun er takknemlig for å kunne få gjøre det, forteller Anja.

Fortsatt samlende

Å jobbe så tett på storebrorens verker så kort tid etter hans død, har vært spesielt for Anja. Bildene hans snakker til henne på en annen måte nå.

- Det er noen av bildene som er sterkere og mer sårbare å ta inn over seg enn tidligere. Noen framstår som talende i en glede, mens noen vitner om det sorgtunge.

- Han var et menneske som hele tiden jobbet mellom disse dualitetene, livet og døden, livskraften og dødsriket.

- Er det noe som har blitt tydeligere for deg ved Aris kunst i arbeidet med utstillingen?

- Det er kjærligheten og livskraften hans som nå står for meg som det aller sterkeste i bildene hans. Det at han klarer med sine fargeeksplosjoner å formidle hele aspektet ved mennesket og livet, våge å gå inn i både smerten og gleden uten filter, vitner om det motet og tilstedeværelsen han hadde. Det blir stille i noen sekunder, bare bilduren kan høres, før hun fortsetter.

- Jeg opplever at hans kraft og tilstedeværelse er med oss gjennom dette arbeidet- som gjør det mulig å jobbe så tett på. Det er berikende. Historien og minnene løftes. Han har fortsatt evnen til å samle oss, vi står sammen som tre søsken og som familie.

Utstillingen vil bli stående i Galleri Varden i Moss i cirka to uker, før den vandrer videre til Kragerø, Larvik og Lysaker.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer