Tragedien i påsken

Han kuttet over kjærestens fallskjerm. Så hoppet hun

Da Victoria endelig våknet på sykehuset etter å overlevd et fall fra 1,2 km høyde, satt mannen Emile ved siden av. «Jeg elsker deg», hvisket Victoria. Emile svarte ikke.

BEDRE TIDER: Emile Cilliers var sersjant i den britiske hæren. I 2015 ble han pågrepet, mistenkt for mordforsøk på sine kone Victoria under et fallskjermhopp. Bildet er fra 2010, året før Victoria og Emile giftet seg. FOTO: NTB
BEDRE TIDER: Emile Cilliers var sersjant i den britiske hæren. I 2015 ble han pågrepet, mistenkt for mordforsøk på sine kone Victoria under et fallskjermhopp. Bildet er fra 2010, året før Victoria og Emile giftet seg. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Palmesøndag 2015 så ut til å bli en fin dag for Victoria Cilliers. Tobarnsmoren var tidligere kaptein i forsvaret, nå fysioterapeut i forsvaret, og en erfaren fallskjerminstruktør, med over 2600 hopp bak seg.

Nå skulle hun hoppe ut fra Cessna-flyet over Netheravon Airfield i England. Det skulle være hennes siste hopp, hadde hun bestemt, for de to barna hennes var små og hun ville ikke utsette seg for mer unødig risiko, av hensyn til dem.

Men da Victoria kastet seg ut fra flyet denne påskedagen, ante hun ingenting om katastrofen som lå foran henne. Mens adrenalinet rushet gjennom kroppen opplevde hun de første sekundene som et hvilket som helst hopp. Suget i magen. Lufttrykket mot kroppen. Vinden. Det var ikke før hun trakk i stroppen for å løse ut fallskjermen at det begynte å gå opp for henne hva som var i ferd med å skje. For da hun trakk i snoren for å utløse fallskjermen, viklet snoren over henne seg sammen. Den tynne fallskjermen, det eneste som skilte mellom liv og død, nektet å åpne seg, og mens sekundene raste forbi styrtet Victoria mot bakken.

Men idet kroppen hennes nærmer seg åkeren under, og Victoria forgjeves dro reserveskjermen i håp om at den skulle redde henne, var det ikke bare hennes eget liv det handlet om. Det var også mannens, skulle det vise seg.

FALLET: Det var her på Netheravon Army Parachute centre at Victoria Cilliers' fallskjerm ikke åpnet seg, og Victoria styrtet mot bakken. FOTO: NTB
FALLET: Det var her på Netheravon Army Parachute centre at Victoria Cilliers' fallskjerm ikke åpnet seg, og Victoria styrtet mot bakken. FOTO: NTB Vis mer

Sjarmerende

Da Victoria giftet seg med den sjarmerende forsvarskollegaen Emile Cilliers i 2011, visste hun ikke den fulle sannheten om hvem han var. Det skulle ta lang tid før hun endelig så hans sanne ansikt. Før hun fikk forklaringen på hvorfor han var så gledesløs på sykehuset da hun våknet etter den fryktelige fallskjermulykken, hvor hun mirakuløst nok hadde overlevd, og «bare» endte opp med knust bekken, fire brudd i ryggen, et brukket krageben og en punktert lunge.

LYKKELIG UVITENDE: Victoria var 39 år og mannen Emile 35, da hun foretok fallskjermhoppet der hun nesten ble drept. FOTO: NTB
LYKKELIG UVITENDE: Victoria var 39 år og mannen Emile 35, da hun foretok fallskjermhoppet der hun nesten ble drept. FOTO: NTB Vis mer

Ungdomskjæreste

Emile Cilliers var fra Sør-Afrika og ble av mange beskrevet blitt som karismatisk. En som kjente ham godt var skolevenninna Nicolene Shepherd. Nicolene var 13 år da hun møtte den tre år eldre Emile. De to ble kjærester, og da Nicolene var 16-år ble hun gravid med deres første barn.

– Han var veldig karismatisk og romantisk. Vi gikk ut hver måned for å markere dagen vi ble sammen, og han ga meg en langstilket rose hver gang, sa Nicolene i et intervju med BBC.

Hun fortalte at alle jentene var svært begeistret for Emile. Og han for dem.

– Han bedro meg gang etter gang og jeg tok ham alltid tilbake. Da han fridde ga han meg bestemorens ring. Men vi kom oss aldri opp kirkegulvet. Han var utro mot meg med min beste venninne.

Sjokkerende beskjed

Mens datteren fortsatt var liten, flyttet Emile Cilliers til England, hvor han tok seg jobb i barer og puber. Fortsatt var han sammen med Nicolene, og han kom tilbake til Sør-Afrika innimellom. Etter hvert hadde paret to barn, og planen var at han skulle flytte tilbake til Sør-Afrika etter å ha jobbet i England.

Derfor skal det ha kommet som lyn fra klar himmel da Ciliiers mor en dag fortalte Nicolene at sønnen hadde giftet seg i England, med en britisk kvinne ved navn Carly, skriver BBC.

Fortsatt varme følelser

I England hadde Emile en ekstravagant livsstil, ifølge Nicolene. Han kjøpte dyrt sportsutstyr og unte seg selv mye, mens hun selv knapt fikk endene til å møte for å kjøpe bleier og barnemat.

AKTIV MANN: I retten kom det frem at Emile Cilliers var ivrig på fritidsaktiviteter, men også på Tinder. FOTO: NTB
AKTIV MANN: I retten kom det frem at Emile Cilliers var ivrig på fritidsaktiviteter, men også på Tinder. FOTO: NTB Vis mer

Da Nicolene senere tok barna med seg og flyttet til England, ba datteren om å få treffe faren, forteller hun i BBC-intervjuet. Nicolene tok kontakt med Emile, og avtalte et møte. Under en familietur til et badeland skjønte Nicolene at hun fortsatt hadde følelser for eksen. Og han for henne, kunne det se ut som. Emile fortalte nemlig Nicolene at han var i ferd med å skille seg fra Carly.

Emile og Nicolene ble nå på nytt et par.

Helt fram til dagen Emile hadde glemt telefonen sin hjemme, og Nicolene svarte da den ringte.

Og den som ringte?

Det var Carly, kvinnen Emile hadde giftet seg med. Carly omtalte seg som hans kone, og fortalte at hun slett ikke var skilt fra Emile.

Konfrontasjonen

De to kvinnene snakket sammen og skjønte at de begge hadde to barn hver med Emile. De bestemte seg for å konfrontere ham. I intervjuet med BBC forteller Nicolene at de ventet i spenning da Emile dukket opp. Og da han så de to kvinnene sammen, skal han ha måpt:

– Han kom inn og snakket til meg på afrikaans, som han visste at Carly ikke ville forstå. Han spurte hva i helvete det var jeg drev med.

Under konfrontasjonen skal han ha vært rolig og fattet. Nicolene husker hvordan han så fra den ene til den andre, som om han sjekket hvem som ville ha ham mest.

– Han valgte meg. I det øyeblikket visste jeg alt jeg trengte for å forlate ham. Carly kunne få ham.

Uventet vending

Emile Cilliers skal nå ha fortsatt å treffe Carly. Men han nøyde seg ikke med det. Snart hadde han falt for en ny kvinne, Victoria, og det leder oss til det skjebnesvangre fallskjermhoppet.

Victoria var fysioterapeut i forsvaret, og i 2009 møtte hun sersjant Emile Cilliers på behandlingsbordet på forsvarets treningsstudio i Tidworth.

MILITÆR: Emile Celliers var egentlig fra Sør-Afrika, men sluttet seg senere til den britiske hæren. FOTO: NTB
MILITÆR: Emile Celliers var egentlig fra Sør-Afrika, men sluttet seg senere til den britiske hæren. FOTO: NTB Vis mer

Siden hun var fallskjerminstruktør, og han uttrykte interesse for det hun drev med, tilbød hun seg å lære ham fallskjermhopping. Snart oppsto det varme følelser. På en ferie Sør-Afrika i 2011 fridde han og tre måneder senere var de gift.

Hoppet for kreftsaken

Victoria hadde et ekteskap bak seg, men livet hadde utfordret henne på flere felter. Da hun var tenåring fikk moren kreft, og døde senere. Victorias aller første fallskjermhopp var da hun som 16-åring hoppet til inntekt for kreftsaken.

Siden fortsatte hun å utdanne seg til instruktør, og sluttet seg til The Royal Army Medical Corps. Der steg hun i gradene til kaptein, og tjente blant annet på et sykehus i Kosovo.

Problemene meldte seg

Under den senere rettssaken kom det frem opplysninger som tegnet et nytt bilde av Emile. Ikke lenge etter at Victoria giftet seg med ham, viste det seg at han hadde økonomiske problemer. Victoria lånte ham penger så han skulle komme seg på fote. Det skulle senere vise seg at Emile hadde brukt lån fra henne på andre ting enn å slette gjeld.

Men problemene sluttet ikke der. Etter at Victoria hadde født deres andre barn, skal hun ha funnet meldinger på mannens telefon, fra kvinner som han skal ha truffet på en sexklubb.

Videre skal Emile ha hatt et snikende sinne. Om Victoria for eksempel ba mannen sin om ikke å røyke i bilen, ble han ikke rasende. Istedenfor forble ansiktet hans helt uttrykksløst av innestengt sinne.

Oppvåkningen på sykehuset

Da Victoria endelig slo opp øynene på sykehuset etter å ha overlevd den fryktelige fallskjermulykken, satt Emile ved hennes side. Ifølge Dailymail skal hun ha hvisket: Jeg elsker deg.

Emile svarte ikke.

Victoria var uvitende om at mannen hennes senere skulle bli pågrepet, mistenkt for å ha forsøkt å ta livet av henne. Derfor kunne hun ikke skjønne hvorfor Emile satt der så uttrykksløs og knapt ofret henne et blikk.

Selv var hun jo så lykkelig over å være i live!

Ifølge Dailymail skal Emile ha blitt tilbudt omsorgspermisjon fra jobben mens Victoria lå på sykehuset. Likevel fortsatte han å gå på jobb.

– Når han besøkte meg virket han uinteressert. Han hadde aldri med seg gaver. En da hadde han med seg forsikringspapirene og sa: Du bør signere dette for å få fortgang i ting, sa Victoria ifølge Dailymail.

Emile skal her ha ment skadeerstatning etter ulykken.

– Jeg husker at jeg tenkte: Det var litt brutalt, med tanke på at jeg ligger her.

Fallskjermen tuklet med

Da The British Parachute Association etterforsket Victorias ulykke, gjorde de den sjokkerende oppdagelsen: både hovedfallskjermen og reserveskjermen var blitt sabotert ved at vesentlige deler manglet. Fallskjermen kunne dermed ikke løse seg ut. En tilsvarende feil på fallskjermutstyr skal aldri noensinne ha blitt rapportert ved ulykker.

MISTENKELIG: I etterforskningen av ulykken fant man viktige deler som skulle sikre at fallskjermen løste seg ut var tuklet med. Her inspiseres stroppene på Victorias fallskjerm. FOTO: NTB
MISTENKELIG: I etterforskningen av ulykken fant man viktige deler som skulle sikre at fallskjermen løste seg ut var tuklet med. Her inspiseres stroppene på Victorias fallskjerm. FOTO: NTB Vis mer
NITID ARBEID: Victoria fallskjerm (bildet) løste seg ikke ut, og under granskningen av ulykken fant man at visse deler som skulle sikre at skjermen løste seg ut manglet. FOTO: NTB
NITID ARBEID: Victoria fallskjerm (bildet) løste seg ikke ut, og under granskningen av ulykken fant man at visse deler som skulle sikre at skjermen løste seg ut manglet. FOTO: NTB Vis mer

Saken ble overlatt til politiet. I mai 2015 ble sersjant Emile Cilliers pågrepet på Netheravon Airfield, mistenkt for å ha tuklet med sin kones fallskjermer i et forsøk på å drepe henne.

Hadde ny kjæreste

Politiet beslagla Cilliers mobil og PC, og gjorde funn som skulle styrke mistanken mot ham. Ut fra Cilliers Whats app-meldinger kom det frem at mens Victoria var høygravid med barn nummer to, hadde Emile innledet et forhold til en kvinne han hadde møtt på Tinder.

Før ulykken skrev han til kvinnen:

– Jeg vil ofre så mye for deg. Fra april og fremover er jeg tilgjengelig og spontan.

Han la senere til:

– For å være sammen med deg er jeg villig til å gjøre alt.

På kvelden for drapsforsøket på Victorias skal Emile ha sendt over 250 meldinger kvinnen.

Victoria hadde livsforsikring

Under etterforskningen kom det frem at Emile Cilliers pengeforbruket hadde satt ham i dyp gjeld, og han skyldte 250 000 kroner.

Victoria hadde tegnet en livsforsikring som sikret nærmeste pårørende 120 000 pund, over 1,2 millioner kroner ved hennes død.

Rettsaken avdekket at Cilliers også tidligere skal ha forsøkt å drepe Victoria. Bare dager før fallskjermhoppet, skal han ha tuklet med en gassventil i huset hvor Victoria og parets to små barn befant seg. Hadde Victoria ikke oppdaget lekkasjen kunne det endt i en eksplosjon som kunne tatt livet av både henne og barna.

Selv overnattet Emile hos sin ekskone Carly den natten gasslekkasjen fant sted.

Han hadde nå ikke mindre enn tre forhold gående samtidig. Et ekteskap og to på si.

GASSLEKKASJEN: Etter en gasslekkasje hjemme hos Victoria og Emile fant politiet at en gasskran var blitt tuklet med. FOTO: NTB
GASSLEKKASJEN: Etter en gasslekkasje hjemme hos Victoria og Emile fant politiet at en gasskran var blitt tuklet med. FOTO: NTB Vis mer

– Jeg kjempet for livet

Noen dager etter gasslekkasjen var en intetanende Victoria oppe i flyet, 4000 fot over bakken. Hun spente fast fallskjermen som hun pleide, og stilte seg i døråpningen.

KLAR: Victoria klar til å hoppe ut fra flyet. Hun var en erfaren fallskjermhopper, med over 2600 hopp bak seg. FOTO: NTB
KLAR: Victoria klar til å hoppe ut fra flyet. Hun var en erfaren fallskjermhopper, med over 2600 hopp bak seg. FOTO: NTB Vis mer

Snart var hun i fritt fall fra over en kilometers høyde.

Men der hun ellers brukte å kjenne glede og spenning over å hoppe, kjempet hun snart en desperat kamp for å rede ut den intrikate floken i snorene over henne. I et intervju gjengitt av The Sun har hun fortalt hva som gikk gjennom hodet hennes mens hun spant mot jorden:

– Etter hvert som bakken nærmet seg, tvang jeg frykten bort. Mens jeg kjempet for livet, sa jeg til meg selv: Jeg er nødt til å ordne dette. Barna mine trenger meg

Mens åkeren under henne kom stadig nærmere, skjønte Victoria at hun kom til å krasje.

Men er det noen som har hatt englevakt, så må det kanskje være Victoria?

Eksperter har forklart hennes mirakuløse overlevelse med det myke jordsmonnet i den nypløyde åkeren, i kombinasjon med Victorias lette kroppsvekt.

– Følelseskald

Da Emile Cilliers møtte i retten i 2015, fremsto han ifølge aktor Michael Bowes som følelseskald, og oppførselen bar preg av at han hadde lært hva man skulle si, snarere enn å stamme fra ekte følelser eller fra moral.

UTEN FØLELSER: I retten ble Emile Celliers beskrevet som følelsekald, med forakt for familien sin. FOTO: NTB
UTEN FØLELSER: I retten ble Emile Celliers beskrevet som følelsekald, med forakt for familien sin. FOTO: NTB Vis mer

Emile Cilliers ble dømt til livstid fengsel, med en minstetid på 18 år. Han ble dømt for to drapsforsøk på sin kone, samt for å ved enda et tilfelle å ha tuklet med gassen.

Motivet skal ifølge dommen ha vært å heve konas livsforsikring:

«Ved to forskjellige tilfeller forsøkte han å drepe Victoria. Et av forsøkene satte også livene til hans to små barn i alvorlig fare. De egoistiske motivene var klare: Ved å drepe Victoria ville de økonomiske problem hans være løst, hans militære karriere kunne fortsette uten risiko for at Victoria ville ødelegge for ham, og han kunne fortsette forholdet med elskerinnen».

Etterforsker Paul Franklin ved Wiltshire Police, beskrev at Cilliers «viste stor forakt for familien sin», ifølge The Guardian:

– Emile Cilliers er farlig. Han er en kald, kalkulert og egoistisk mann som bare bryr seg om penger og sine seksuelle erobringer. Dommen i dag betyr at samfunnet er litt tryggere med ham bak lås og slå.

– Sjokkert

Hva med Victoria? Hvordan gikk hun videre etter å ha blitt utsatt for drapsforsøk av sin egen mann?

Ifølge britiske medier skal hun hatt vanskelig for å ta inn over seg at mannen hennes skal ha forsøkt å drepe henne. Etter at dommen falt sa hun til Mail on Sunday:

– Ja, jeg er såret og opprørt. Kan jeg se Emile som kapabel til å drepe? Nei. Han var uærlig, han hadde pengeproblemer, men det er ikke et drapsforsøk.

Hun hadde på daværende tidspunkt ikke snakket med mannen sin siden han ble pågrepet tre år tidligere, mistenkt for drapsforsøk. Hun fortsatte:

– Min familie og venner, alle sammen, virker å tro at de vet mer enn meg. De ser på bevisene på en annen måte. Jeg elsker mannen jeg pleide å ha, ikke den han ble. Jeg vil alltid bry meg om faren til mine barn.

Nytt hopp

I et intervju på Good Morning Britain fortalte Victoria at hun hadde vært gjennom alle slags faser i bearbeidingen, og at hun fortsatt sørget over det som hadde skjedd.

– Jeg er fortsatt ganske sjokkert. Der en voldsom ting å akseptere at han kanskje ønsket å drepe meg og skade barna. Jeg elsker den mannen jeg hadde. Jeg sørger over det ekteskapet.

I oktober 2018, tre år etter at hun nesten døde i møte med bakken, foretok Victoria sitt første fallskjermhopp siden den fryktelige dagen .

Da hun landet trygt på bena på bakken, sprang hennes to barn hennes smilende i møte.

Kilder: BBC, NTB, Dailymail, The Guardian, The Sun, Good Morning Britain, NRK, Wikipedia

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer