Psykopat:

- Han prøvde å drepe meg flere ganger

«Nina» bodde sammen med en psykopat i 20 år. Da hun endelig klarte å stå opp for seg selv og gjøre det slutt, begynte terroren.

PSYKOPAT: «Nina» levde sammen med en psykopat i 20 år, før hun endelig klarte å komme seg vekk. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix
PSYKOPAT: «Nina» levde sammen med en psykopat i 20 år, før hun endelig klarte å komme seg vekk. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

«Nina» vokste opp med en alkoholisert far, og startet tidlig å flykte hjemmefra. Da hun var rundt 16 år gammel, flyttet hun omtrent inn til venninnen sin fordi hun ikke orket å være hjemme.

Da Nina var 17 år, hadde hun et ønske om å bli kokk; derfor var hun på utplassering på en restaurant. Der ble hun utsatt for et seksuelt overgrep av en mannlig kollega.

– Dette ødela selvbildet mitt. Den gangen tenkte jeg at det var min skyld, selv om jeg nå vet at det ikke var det. I årene etter var jeg mye på byen, og hadde et stort behov for oppmerksomhet og bekreftelse.

En kveld Nina var ute på byen med venninner for å feire at hun hadde fått lappen, møtte hun en jevnaldrende, sjarmerende mann.

– Endelig møtte jeg en som så meg, flørtet med meg, og som sa de riktige ordene. Han ga meg blomster og smågaver, og jeg falt pladask.

Det tok ikke lang tid før kjæresten klarte å ta kontroll over Nina. Han hadde problemer med narkotika, og Nina tenkte at hun skulle redde ham fra rusmiljøet.

– I ettertid har jeg innsett at han hadde mange av de samme trekkene som min egen far hadde, så det føltes kanskje litt trygt, fordi det var gjenkjennelig.

LES OGSÅ: – Å innrømme at jeg var alkoholiker var det mest skambelagte jeg kunne gjøre

– Jeg levde med en konstant redsel

Paret var sammen i fem år før de giftet seg. Sakte, men sikkert klarte han å skyve Ninas familie og venner unna – plutselig var det bare hans familie igjen. Sammen fikk de en datter.

– Da datteren vår var tre måneder gammel, kom han hjem fra jobb og fortalte at han misbrukte heroin. En av de ansatte på jobben hans hadde bedt ham om å fortelle det til meg, hvis ikke skulle han møte opp selv for å si det. Der satt jeg med en liten baby og ante ikke hva jeg skulle gjøre.

Han lovte å slutte, men fortsatte allikevel, og skjulte det godt. Etter hvert som årene gikk ble Nina vitne til at mannen ble mer og mer utagerende og voldelig. Han var mye sint, og sinnet gikk utover henne, men hun skjønte aldri hva hun hadde gjort galt.

– Han prøvde å drepe meg flere ganger. Han truet med å sette en heroindose i meg, fordi jeg ikke fortjente å leve. En annen gang hadde jeg låst meg inne på do, og da tente han på døra. Jeg så flammene som sto oppover døra – jeg var livredd og skrek av full hals.

Til slutt slukket han flammene, og stakk av. Hver eneste gang det var noe, stakk han av, fordi han skjønte at han hadde gått for langt.

– Jeg levde med en konstant redsel om hva som skulle skje neste gang, og om jeg kom til å overleve.

LES OGSÅ: Slik forlater du en psykopat

Brukte fem år på å samle nok mot til å gjøre det slutt

Nina var fortvilet, men hun klarte ikke å si imot mannen sin. Først da hun fikk en «ordentlig» jobb, i en kantine, fikk hun gode venner som støttet henne, og kom med gode råd.

– Takket være disse venninnene klarte jeg å se min egen verdi og forstå at jeg faktisk har egne meninger. Det tok fem år før jeg faktisk klarte å bygge meg opp til å stå imot mannen min.

Mannen hennes elsket å seile, og da han fortalte at han skulle på jordomseiling, innså Nina at tiden var inne – dette var hennes sjanse til å stå opp for seg selv.

– Jeg fortalte at dersom han dro, ble det skilsmisse. Da bare lo han. Under et opphold i Karibia skulle egentlig datteren vår og jeg komme på besøk, men jeg sa at det ikke ble noe av, og at ekteskapet vårt var over. Da klikket han totalt.

Vennene hans som var med på seilturen har i ettertid fortalt at han låste seg inn i lugaren hvor han bare gråt og drakk mengder med alkohol. Han ringte Nina konstant, med trusler om at han skulle komme og ta henne.

– Da han kom tilbake, litt tidligere enn planlagt, bodde jeg fortsatt i vår felles bolig. Det var da terroren startet: Han fortsatte å ringe meg, og dukket opp ved leiligheten mange ganger. Han prøvde også å bryte seg inn. Den ene gangen klarte han det, men jeg hadde heldigvis besøk, og vi ringte til politiet.

Politiet dukket opp kort tid senere, og ba mannen om å forlate stedet. Fem minutter senere dukket han opp igjen, og Nina ringte politiet nok en gang. Da ble han satt i arresten over natten.

– Han fortsatte terroriseringen allikevel, og jeg måtte til slutt få hemmelig nummer. Den påfølgende sommeren måtte vi igjennom to rettssaker – den ene omhandlet omsorgsrett for datteren vår, og den andre handlet om det økonomiske. Jeg vant begge rettssakene.

Fikk PTSD og havnet utenfor arbeidslivet i ni år

Til tross for psykopatiske trekk og utallige trusler har mannen aldri prøvd å skade datteren deres – det var kun Nina som fikk gjennomgå. Da datteren skulle være hos faren sin, var Nina veldig engstelig i starten.

– Det var veldig ekkelt å la han ha kontakt med henne, men broren hans hjalp meg, og så til at det gikk bra. Jeg har god kontakt med dem, og da føltes det trygt. Vi har delt omsorg, og jeg vil at datteren vår skal kunne ha kontakt med faren sin, selv om han til tider prøver å hjernevaske henne. Men hun er en fornuftig jente.

Nina forsto etter hvert at han var en psykopat – mannen hun hadde bodd sammen med i 20 år. Det har preget henne på mange måter, og hun fikk diagnosen posttraumatisk stresslidelse. Heldigvis har hun fått god hjelp til å komme seg videre, og nå har hun møtt en ny mann som bryr seg om henne.

– Jeg har møtt en kjempebra fyr som jeg har det utrolig fint sammen med. Han har også et sunt forhold til alkohol, noe som er veldig viktig for meg. Det er sjelden jeg drikker mer enn et par glass – jeg er livredd for å ende opp som faren min.

Etter å ha vært utenfor arbeidslivet i ni år, er Nina godt i gang med å etablere sitt eget firma sammen med en god venninne hun møtte da hun fikk hjelp til å komme i gang med arbeidslivet igjen.

– Vi skal jobbe med psykisk helse, og hjelpe de som sliter med å få en bedre hverdag. Vi kommer til å reise rundt for å holde kurs og foredrag på bedrifter og skoler – jeg tror det blir veldig bra.

Til info: Vi har valgt å anonymisere «Nina» av hensyn til hennes eksmann og familie.

LES OGSÅ: Behandlingen som funker mot traumer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer