Ukjent Far

- Han ringte plutselig etter 48 år

Dittes mor var au pair i New York da hun møtte soldaten Marty på en fest. De ble kjærester, hun ble gravid, men forholdet holdt ikke.

UVENTET SAMTALE: En augustdag for to år siden ringte telefonen mens Ditte var ute i hagen. Foto: All Over Press
UVENTET SAMTALE: En augustdag for to år siden ringte telefonen mens Ditte var ute i hagen. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: Så lenge hun kan huske, har Ditte Hedeboe Trap (49) gått rundt med et fotografi i lommen. Hun passet alltid godt på det. Det var en forbindelse til en ukjent side av henne selv.

På bildet er en flott mann – høy, slank og med mørkebrune øyne. Faren hennes. Alt Ditte visste, var at han het Marty og var amerikansk.

I august 2013 ringte plutselig telefonen da hun sto i hagen og satte opp et partytelt. Sønnen Jack skulle feire 18-årsdagen sin den kvelden.

Kvinnen i den andre enden presenterte seg som Anette fra gruppen Genforening/Peoplesearch. Først trodde Ditte det var en feiloppringing. Så skjønte hun at Anette søkte etter en kvinne som var Dittes mor, Grete.

«Faren min heter Marty. Er det ham du ringer på vegne av», fikk hun stammet fram.

ALLTID MED: Dette var det eneste bildet Ditte hadde av faren Marty, og hun hadde det med seg hvor enn hun var. Foto: All Over Press
ALLTID MED: Dette var det eneste bildet Ditte hadde av faren Marty, og hun hadde det med seg hvor enn hun var. Foto: All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: «Vent her», sa mamma. Hun kom aldri tilbake.

Ville ikke lete

Ditte er lykkelig gift, mor til to og driver et rengjøringsfirma på Nord-Sjælland. Hun ble født i 1965 i New York, men har vokst opp i Danmark, der moren Grete fant en ny mann, som Ditte alltid har kalt «far».

Likevel har tankene om opphavet fra tid til annen spøkt i bak­hodet. Av og til har hun forestilt seg ting når hun tittet på bildet, som at Marty var rik og kjørte rundt der borte i Amerika med et stort dollarglis og levde et spennende liv.

– Jeg tenkte på ham, men har aldri selv forsøkt å finne ham. Jeg ville ikke ødelegge noe. Kanskje hadde han skapt seg en ny familie, og da ville ikke jeg komme til ham hvis han ikke selv ønsket det, forteller Ditte.

Den utrolige historien kunne nesten vært manuskriptet til en roman, og faktisk begynner det hele hos en forfatter i New York. Thomas B. Costain (1885–1965) var forfatter, blant annet kjent for historiske bøker.

Dittes mor, Grete, var au pair hos Thomas B. Costain og hans kone, Ida Randolph Spragge,
i 1964. En kveld var hun ute for å more seg med venninnene, og da møtte hun Marty i en lokal dansehall. Han var hjemme på perm fra Vietnamkrigen. De ble kjærester, og kort tid etterpå ble Grete gravid.

Hva som skjedde videre, har Ditte aldri fått noe nøyaktig svar på. Grete har så vidt fortalt datteren om bruddet med Marty og USA. I dag er hun dement og bor på pleiehjem.

LITEN BABY: Ditte med moren Grete rett etter ankomsten til Danmark. Foto: All Over Press
LITEN BABY: Ditte med moren Grete rett etter ankomsten til Danmark. Foto: All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Camilla ble forlatt av faren

Byttet navn

Grete reiste fra USA med barnet. Ditte, som før ankomsten til Danmark het Evelyn, har alltid vært klar over at hun har en biologisk far et annet sted. Grete ga henne fotografiet da hun var liten og sa «Se her, sånn ser faren din ut». Men det var liksom det.

Da telefonen ringte den dagen for to år siden, ble Ditte fylt av masse følelser. Lettelse, glede og forløsning. Hun kjente behovet for å kjenne opphavet sitt før det var for sent. Samtidig ønsket hun at de to barna hennes, Jack og Monique, kunne få vite hvem som var bestefaren deres.

Han presenterte seg som Marty. Det fulle navnet var Martin Lawrence Pinsky. Han var 71 år gammel og bodde i Florida. De avtalte å skrive mail til hverandre. Ditte ville gjerne se bilder. På ett hadde han pen jakke på og lignet Dr. Phil. På et annet sto han i T-skjorte og joggebukser og «lignet en ekte amerikaner». Det var nærmest en surrealistisk tidsreise for Ditte å se spranget mellom det gamle fotoet fra 1965 og nåtiden.

Etter hvert begynte de å ringe hverandre, og Marty spurte interessert om barnebarna. Han ble stolt da han hørte at Monique spiller piano og sendte henne straks noen klassiske stykker han selv hadde komponert.

Ny lillesøster

– Det var rart å bli kjent med ham og høre stemmen hans. Jeg fant ut hvor jeg har noen av mine spesielle egenskaper fra. Vi rakk også å bli uenige om et par ting som vi diskuterte, sier Ditte med et smil.

UTVEKLSET BILDER: Ditte synes faren ser ut som «en ekte amerikaner» på dette bildet. Foto: All Over Press
UTVEKLSET BILDER: Ditte synes faren ser ut som «en ekte amerikaner» på dette bildet. Foto: All Over Press Vis mer

Hun fikk aldri møtt faren. Han døde nylig han av hjertestans, 72 år gammel. De snakket om
å møtes, men det ble med praten.

– Han sa at han var glad for at vi hadde funnet hverandre, men jeg tror også at han var blitt litt sær på sine gamle dager, og kanskje kom likevel alt litt for tett på.

Etter bruddet med Grete i 1965 ble Marty sammen med en annen kvinne, og med henne fikk han datteren Marcy i 1967. Det betyr at Ditte også er blitt en halvsøster rikere. Marcy bor i Louisiana, og Ditte vil gjerne vil møte henne en dag.

– Selvfølgelig fordi hun er lillesøsteren min, men også fordi hun kanskje kan gi meg svar på alle spørsmålene om faren min, sier Ditte.

LES OGSÅ: Møtte søsknene etter 50 år

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer