True crime:

- Han skyter fremdeles! Han skyter hele familien min. Min mors hus brenner!

Bruce (45) kledde seg i julenissekostyme - drepte ekskona og utryddet store deler av svigerfamilien.

BLE DREPT AV EKSMANN I NISSEKOSTYME: Sylvia Ortega Pardo var én av ni som ble drept under en familiesammenkomst 24. desember 2008. Drapsmannen var Sylvias eksmann Bruce Pardo. Dette bildet er tatt utenfor hennes mors hjem i Covina, Los Angeles - hvor drapene fant sted. FOTO: NTB Scanpix
BLE DREPT AV EKSMANN I NISSEKOSTYME: Sylvia Ortega Pardo var én av ni som ble drept under en familiesammenkomst 24. desember 2008. Drapsmannen var Sylvias eksmann Bruce Pardo. Dette bildet er tatt utenfor hennes mors hjem i Covina, Los Angeles - hvor drapene fant sted. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Julaften 2008 skal stå som en vond merkedag for familien Pardo fra Covina i Los Angeles. Nøyaktig én uke etter at skilsmissen mellom Bruce Pardo (45) og ekskona Sylvia Ortega Pardo (43) ble sluttført, kledde han seg ut som julenissen, troppet opp på ekskonas julesammenkomst og drepte totalt ni familiemedlemmer.

Det skal ha vært rundt 25 gjester i familieselskapet, og 14 barn mistet en eller flere av sine foreldre sine denne fatale desemberdagen for nå 10 år siden.

Det hele startet da Bruce Pardo banket på døren til eks-svigermoren, og Sylvias åtte år gamle niese åpnet døren. Der sto eks-onkelen ikledd nissedrakt og med en revolver i hånden - han skjøt sporenstreks i retning åtteåringen. Hun ble skadet i ansiktet, men overlevde angrepet.

Vel inne i huset begynte Bruce Pardo å skyte vilt rundt seg.

Både ekskona Sylvia, eks-svigerforeldrene Alicia Sotomayor Ortega (70) og Joseph S. Ortega (80), eks-svogrene James Ortega (51) og Charles Ortega (49), og deres koner Teresa Ortega (52) og Cheri Lynn Ortega (45), samt eks-svigerinne Alicia Ortega Ortiz (46) og hennes sønn Michael Andre Ortiz (17) ble drept av 45-åringen.

Etter at han hadde skutt fra seg, bestemte drapsmannen seg for å tenne på huset ved hjelp av en hjemmelaget flammekaster. Et av familiemedlemmene som hadde klart å rømme fra julefesten, ringte 911, og fortalte hysterisk på telefonen at huset sto i full fyr og at Pardo skjøt vilt rundt seg.

- Han skyter fremdeles! Han skyter hele familien min. Min mors hus brenner!, skal Pardos tidligere svigerinne ha sagt til personen som tok imot telefonen på nødsentralen, skriver avisen The Age. Hun skjulte seg hos naboen mens dramatikken pågikk.

BRANN: Etter å ha drept familiemedlemmene tenkte Bruce Pardo på huset til eks-svigermoren. Det tok totalt 80 brannmenn halvannen time å slukke brannen. FOTO: NTB Scanpix
BRANN: Etter å ha drept familiemedlemmene tenkte Bruce Pardo på huset til eks-svigermoren. Det tok totalt 80 brannmenn halvannen time å slukke brannen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Storesøsteren fra helvete? Karla voldtok og drepte tre tenåringsjenter sammen med ektemannen - blant dem, sin egen lillesøster

Begikk selvmord i brorens hus

Flammene i huset til familien Ortega eskalerte i et forrykende tempo, og det tok 80 brannmenn rundt halvannen time å få slukket brannen.

I mellomtiden hadde Bruce Pardo rømt fra åstedet i en leiebil. Han ble siden funnet død hos sin bror i Sylmar i Los Angeles, rundt fem mil unna der drapene hadde funnet sted. Broren var ikke hjemme på dette tidspunktet. Skuddet som drepte Bruce Pardo har politiet konkludert med at var selvpåført.

Skal man tro Bruce Pardos bankhistorikk var planen å rømme til Canada. Han hadde nemlig kjøpt flybilletter til nabolandet, men disse billettene ble aldri brukt. I stedet fant man altså drapsmannen død i hjemmet til broren. Obduksjonsrapporten har i ettertid vist at Pardo hadde pådratt seg tredjegradsforbrenning som følge av brannen, og at deler av nissedrakten var smeltet inn i huden hans. Det ble også funnet 17 000 dollar i kontanter på kroppen hans.

BEVIS: Nissedrakten Bruce Pardo ble funnet i leiebilen, og bar tydelig preg av å ha vært i en brann. Flere deler av drakten var smeltet som følge av flammene. FOTO: NTB Scanpix
BEVIS: Nissedrakten Bruce Pardo ble funnet i leiebilen, og bar tydelig preg av å ha vært i en brann. Flere deler av drakten var smeltet som følge av flammene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Da etterforskerne begynte å nøste i saken, viste det seg at ekteparet - som giftet seg i januar 2006 - hadde slitt med ekteskapsproblemer i lang tid.

Bruce Pardo skal ha nektet å opprette en felles konto med sin kone. Han mente at han ikke var forpliktet til å bidra til å forsørge konas tre barn fra tidligere forhold.

LES OGSÅ: Jacob (11) ble kidnappet og seksuelt misbrukt: - Du hadde ikke trengt å drepe sønnen min

Sønnen (13 mnd) ble hjerneskadet etter fall i basseng

Det kom også frem at Bruce Pardo over lengre tid hadde holdt skjult at han hadde en sønn fra før. Denne sønnen var blitt skadet som følge av en bassengulykke, mens pappa Bruce passet på ham.

DRAPSMANN: Bruce Pardo tok livet av ekskona og åtte andre tidligere familiemedlemmer på julaften i 2008. Han begikk selvmord kort tid etter hendelsen. FOTO: NTB Scanpix
DRAPSMANN: Bruce Pardo tok livet av ekskona og åtte andre tidligere familiemedlemmer på julaften i 2008. Han begikk selvmord kort tid etter hendelsen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Barnet klarte i løpet av noen få minutter ute av farens syn, å krabbe gjennom terrassedøren og havne i bassenget, har Elena Lucanos advokat Jeffrey Alvirez uttalt til CNN. Elena var barnets mor og Bruce Pardos tidligere kjæreste.

To år etter at Sylvia lovet ektemannen Bruce Pardo evig troskap bestemte hun seg for å ta ut skilsmisse.

Dette skulle altså bli et skjebnesvangert valg for Sylvia Pardo - og hele hennes familie. På julaften, nesten tre år etter at de lovet hverandre evig troskap til døden skilte dem ad, utslettet Bruce Pardo seg selv og nesten hele eks-svigerfamilien.

Og det på selveste julaften.

LES OGSÅ: Tobarnsfaren Christopher innrømmer drap på kona og sine to små døtre

Ekspert til KK: - Menn har økt sårbarhet for å begå partnerdrap når de sliter økonomisk, mister jobben, eller når partneren går fra dem

Ifølge drapsforsker Vibeke Ottesen, som har skrevet en doktorgrad som omhandlet drap i nære relasjoner, har vi statistisk sett få drap i Norge - og spesielt få drap hvor menn dreper menn. Omtrent én fjerdedel av alle drap i Norge er partnerdrap.

- Det blir ofte omtalt som en høy andel. Men grunnen til det er ikke at det er spesielt farlig å være kvinne i Norge. Grunnen er at det er tryggere å være mann. Derfor blir andelen partnerdrap høyere i Norge, sammenlignet med USA. Men vi har betydelig færre drap per 100 000 innbygger her enn i USA, sier Ottesen til KK.

Ifølge tall fra Kripos ble 81 kvinner og menn drept av en daværende eller tidligere partner i årene 2008-2017. 69 kvinner og 12 menn, opplyser Ottesen til KK.

Hun forklarer at menn og kvinner begår partnerdrap under ulike omstendigheter.

- Når kvinner begår slike drap, er det etter å ha blitt utsatt for livstruende vold fra partneren, og hun opplever det som at å drepe partneren er nødvendig for å beholde sitt eget liv. Vi har derfor sett at i de land hvor man tar partnervold mot kvinner på alvor, for eksempel at vi snakker åpent om det, at det ikke er en privatsak og at man fjerner skammen rundt det slik at kvinnen kan be om hjelp og følger opp med tiltak som kan beskytte kvinner fra partneren, så har det vært en nedgang i partnerdrap begått av kvinner.

EKSPERTEN: Vibeke Ottesen er drapsforsker, og har skrevet en doktorgrad som omhandlet drap i nære relasjoner. Til KK sier hun at omtrent én fjerdedel av alle drap i Norge er partnerdrap. FOTO: Luca Kleve-Ruud / Samfoto / NTB Scanpix
EKSPERTEN: Vibeke Ottesen er drapsforsker, og har skrevet en doktorgrad som omhandlet drap i nære relasjoner. Til KK sier hun at omtrent én fjerdedel av alle drap i Norge er partnerdrap. FOTO: Luca Kleve-Ruud / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer

Hun legger til:

- Menn, derimot, har økt sårbarhet for å begå partnerdrap når de sliter økonomisk, mister jobben eller status på et vis, eller når partneren går fra dem. Dette er jo omstendigheter vi ikke kan beskytte menn mot. Da må vi i stedet tenke nytt, og finne måter å hjelpe menn gjennom slike livskriser. Vi vet for eksempel at flere av de menn som begår partnerdrap i Norge sliter psykisk, og kan ta livet sitt i anledning partnerdrapet. Klarer vi å se at menn kan trenge støtte og hjelp i livskriser, kan vi forebygge partnerdrap. Det er kanskje en fremmed måte å tenke på partnerdrap på, men dette kan være det som virker i forebygging, mener Ottesen.

KRISEHJELP:

Her kan du få hjelp:

Mental Helses Hjelpetelefon (hele døgnet), telefon: 116 123

LES OGSÅ: Partnerdrap: - Jeg var forberedt på at pappa skulle ta sitt eget liv, men ikke at han skulle ta med seg mamma også

Øvrige kilder: CNN, The Age og Wikipedia

Hekta på true crime? Sjekk ut disse sakene:

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer