BLE HOLDT I FANGENSKAP: Som mange andre unge muslimske kvinner ble Salma, som i dag er en anerkjent lyriker, holdt innesperret mye av tiden etter at hun nådde puberteten.  Foto: Line Møllerhaug
BLE HOLDT I FANGENSKAP: Som mange andre unge muslimske kvinner ble Salma, som i dag er en anerkjent lyriker, holdt innesperret mye av tiden etter at hun nådde puberteten. Foto: Line Møllerhaug Vis mer

Kk Reportasje

- Han truet med å kaste syre på meg

Etter å ha vært innelåst i 20 år, fikk likevel Salma (45) friheten hun desperat ønsket seg.

KK treffer Salma i Bergen, der filmen om hennes liv vises. Hun har nettopp vært i Tyskland for å motta enda en pris.

Salma er den mest anerkjente lyrikeren i Sør-India i dag. Hjemme i landsbyen er det burka. Nå reiser hun alene i jeans, med sminke, løst hår og en mobiltelefon som stadig piper. For 10 år siden visste hun ikke hvordan man krysser en trafikkert gate.


Som mange andre kvinner i Sør-Asia ble Salma, en ung muslimsk kvinne, tvunget til å leve et tilbaketrukket liv etter at hun hadde nådd puberteten. Familien forbød henne å studere og hun skulle også etterkomme ønskene om et arrangert ekteskap.

Gjennom årene i fangenskap repeterte hun ordene for seg selv: Om ikke i dag, så i morgen eller en annen dag. En annen dag er nå.

LES OGSÅ: Husker du «Ikke uten min datter»?

TRUET AV MANNEN: Mannen Salma tilslutt måtte gifte seg med har tidligere truet med å kaste syre i ansiktet hennes på grunn av diktene hun skriver.  Foto: Line Møllerhaug
TRUET AV MANNEN: Mannen Salma tilslutt måtte gifte seg med har tidligere truet med å kaste syre i ansiktet hennes på grunn av diktene hun skriver. Foto: Line Møllerhaug Vis mer

Ble låst inne

– Jeg visste det fra jeg var liten, at jeg skulle låses inne akkurat som søstrene mine og alle de andre jentene. Jeg telte dagene i frihet. Fundamentalistene i landsbyen styrer alles liv. Faren min elsket meg og så at jeg hadde talent, han ønsket et annet liv for meg, men kunne ikke utfordre tradisjonen, sier hun til KK.

Fra kjelleren føyde ikke Salma seg som andre jenter. Hun nektet å gifte seg med mannen som ble bestemt for henne da hun var 13 år. Gjennom bøkene hun leste, forsto hun at det fantes en verden utenfor, med frihet for jenter.

Salma fikk et håp om at hun kunne forandre sin skjebne.

Matvarene fra markedet var pakket i gamle aviser. Salma fikk tak i dem og så en flik av verden. Etter hvert fikk hun smuglet inn bøker til fangehullet sitt. 13 år gammel får hun publisert sitt første dikt.

LES OGSÅ: De måtte selge ett eller flere av barna sine

Ble truet med syre av mannen

I ni år står Salma i mot presset om giftemål. Men da moren i samarbeid med legen faker et hjerteinfarkt og gir datteren skylden, kapitulerer Salma.

Hun går med på å gifte seg med mannen hun aldri har sett. Brudebildet viser en alvorlig, 21 år gammel jente med store, ulykkelige øyne.

Hun snakket ikke til moren på to år etter det.

Salma hadde lest om Europa, om ekteskap av kjærlighet. Hun følte ingenting for mannen sin, og mistet håpet. Mannen tålte ikke at Salma leste og skrev. Hun gjemte notatene, han fant dem, raste og slo.

– Han kjøpte syre og truet med å kaste den på meg. Jeg pleide å sove med sønnen vår over ansiktet for å beskytte meg. «Ikke skriv», sa mannen min, men jeg skrev.

Når Salma ikke hadde papir, prøvde hun å memorere og skrive om natten. Hun brukte det hun fant: en bit av en kalender, dopapir, sanitetsbind eller notatblokk. Mor smuglet papirene ut i skittentøyet.

image: - Han truet med å kaste syre på meg

- Mange er provosert

Slik blir Salmas dikt kjent, men i mange år uten at mannen vet. Salma er et pseudonym. Hun skriver om frihet og ensomhet, om skjønnhet og urett. Til og med seksualitet. Forleggeren hennes kaller det en sensasjon.

Da Salma treffer ham i hemmelighet, har hun vært innelåst i 20 år. Hun har aldri krysset en gate, aldri møtt en fremmed. Hun kan ikke et ord engelsk.

Salma er på tv, på scenen, i avisene. Diktene spres, og  filmen om hennes liv vises i Dehli.

– Mange er provosert, selv om jeg ikke kritiserer religionen. Jeg snakker om likestilling, frihet, utdannelse og rettferdighet. Det er fint å stå foran ungdom her i Bergen, å se jenter i frihet. Likevel tror jeg moderne kvinner kan inspireres av min historie. Vold og overgrep mot kvinner er fortsatt et problem verden over.

– Mitt håp for India er utdannelse hos den nye generasjonen. Bare slik kan ting forandre seg. Jeg er ensom, men sier: Om ikke i dag, så i morgen, eller en annen dag.

Tekst: Julia Schreiner Benito. Foto: Line Møllerhaug

Les hele intervjuet med Salma, og hvordan mannen hennes takler situasjonen i dag i KK 4, som er i salg fredag 24. januar.

LES OGSÅ: Jonas Gardell levde med falsk HIV-diagnose

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop