True Crime:

- Han var en utri­velig person og en middelmådig lege

Tre familier ble rammet av Anthony Garcias grusomme hevnlyst, etter at han fikk sparken fra sykehuset han jobbet ved.

TRUE CRIME: Anthony Garcia ville gjerne bli hjernekirurg, men fikk sparken fordi han var for ustabil. FOTO: NTB scanpix
TRUE CRIME: Anthony Garcia ville gjerne bli hjernekirurg, men fikk sparken fordi han var for ustabil. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Ved Missouri-elven brer Omaha, den største byen i Midt- vesten i USA, seg ut. Her vokste kjendiser som Marlon Brando, Nick Nolte, Fred Astaire og Malcolm X opp. Sykehuset Creighton University Medical Center er byens hjerte, et sted de fleste av innbyggerne har et forhold til – enten ved at de er født på sykehuset, eller så jobber et familiemedlem der.

Mellom 2008 og 2013 ble den vanligvis så rolige byen rystet av flere brutale drap – og alle ofrene hadde en forbindelse til sykehuset Creighton.

Legeparet Bill og Claire Hunter bodde i Dundee, et velstående, stille område av byen. Av deres fire barn bodde bare yngstesønnen Thomas (11) fremdeles hjemme. Han var en intelligent gutt hvis største interesse var å spille Xbox. Han ble tatt hånd om av familiens hushjelp, den moderlige 57 år gamle Shirlee Sherman. 13. mars 2008 var mamma Claire på en konferanse på Hawaii, mens Bill var på jobb på sykehuset og dro som vanlig hjem sent om ettermiddagen.

Da han kom innenfor døren, fikk han et fryktelig sjokk. På sønnens rom sto tv-en fremdeles på, men på gulvet i hallen lå sønnen knivstukket til døde. Noen meter unna lå Shirlee, også hun drept. Knivene sto i ennå, som en morbid hilsen fra drapsmannen.

Bill Hunter så umiddelbart at alle livredningsforsøk ville være nyttesløse. Hvem kunne ville et barn så vondt? Fantes det noen kobling til unge Thomas' aktiviteter på internett? Eller fantes svaret i Shirlees bakgrunn? Drapene var begått i et forferdelig raseri, og politiet var uten spor. Det var ikke et rovmord – ingen penger og verdisaker var borte. Man fant verken DNA eller fingeravtrykk. Noe tydelig motiv fantes ikke, og dermed heller ingen mistenkte.

LES OGSÅ: Norske Brynhild emigrerte til Amerika i 1881 - så drepte hun rundt 40 menn og flere barn

Fem år senere skjedde det igjen

Da politiet etterforsket Bill Hunters nettverk, framgikk det at han var godt likt og respektert blant både kolleger, studenter og pasienter. Politiet undersøkte også tidligere ansatte ved sykehuset, men oppdaget ingenting spesielt.

Riktignok hadde en mann ved navn Anthony Garcia jobbet på Creighton med Bill som sjef og blitt sagt opp av ham i 2001. Men Bill Hunter trodde ikke at Garcia hadde noe med drapene å gjøre – han hadde forlatt sykehuset i stillhet og aldri latt høre fra seg igjen. En nabo vitnet om en ukjent bil i nabolaget på drapsdagen, en sølvfarget Honda CRV med registreringsnummer fra en annen delstat. Men opplysningen førte ikke til noe, og etterforskningen ble lagt på is.

Fem år senere ble byens innbyggere rystet av nok et dobbeltdrap. Det skjedde ikke langt fra Hunters bolig – også i et legehjem. Her bodde legeparet Roger og Mary Brumback, som snart skulle gå av med pensjon fra Creighton og selge huset sitt. Da drapsmannen kom på morsdagen i 2013, var Roger i ferd med å male. Drapene ble oppdaget først dager senere, da noen flyttefolk kom for å flytte et piano. Da politiet kom – de samme som forrige gang – fikk de en déjà vu-følelse.

Roger og Mary lå døde i hallen, og scenarioet var identisk med det i Hunters hus fem år tidligere. Ugjerningen så ut til å være utført i et ekstremt raseri, og kniver sto fremdeles i ofrene. Skadene var identiske med dem på Thomas og Shirlee.

LES OGSÅ: Jacob (11) ble kidnappet og seksuelt misbrukt: - Du hadde ikke trengt å drepe sønnen min

OFRE: Shirlee Sherman, Thomas Hunter, Roger Brumback og Mary Brumback ble alle ofre for den brutale drapsmannen. FOTO: NTB scanpix
OFRE: Shirlee Sherman, Thomas Hunter, Roger Brumback og Mary Brumback ble alle ofre for den brutale drapsmannen. FOTO: NTB scanpix Vis mer

- En utrivelig person og en middelmådig lege

Da etterforskerne fikk høre at legeparet Bewtra lenger opp i gaten hadde vært utsatt for et innbruddsforsøk samme dag som drapene skjedde, ble de overbevist; løsningen fantes på Creighton.

Roger Brumback hadde nemlig jobbet ved samme patologiavdeling som Bill Hunter. Kunne det være en misfornøyd pasient? Nå begynte man å søke i sykehusets arkiv, og søkelyset ble igjen rettet mot Anthony Garcia, nå 43. Det viste seg at Brumback hadde vært en av hans overordnede, og doktor Chhanda Bewtra, som var blitt utsatt for innbruddsforsøket, hadde vært veilederen hans.

– Anthony Garcia var en utri­velig person og en middelmådig lege, fortalte Bewtra.

Han hadde derfor henvendt seg til Bill Hunter og oppfordret ham til å si opp Garcia. Snart forlot Anthony Garcia sykehuset med en oppsigelse i hånden, signert Bill Hunter og Roger Brumback. Etterforskerne tok en nærmere titt på Garcia. Han viste seg å komme fra et stabilt middelklassehjem i Walnut i Los Angeles. Foreldrene hadde gode jobber og oppdro sine barn i kjærlighet. Anthony drømte om å bli hjernekirurg, og gleden var stor da han kom inn på spesialistutdanning i New York. Men ganske snart kom det signaler om at alt ikke sto riktig til. Han oppførte seg merkelig og aggressivt og ble hjemsendt.

Tilbake i California var han forandret, og han fikk en ny sjanse til å fortsette utdan­ningen. Det var da han havnet på Creighton University Medical Center, men hans tidvis bisarre oppførsel ble ikke aksep­tert. Han ble avskjediget og vendte nok en gang hjem, depri­mert og plaget av migrene.

LES OGSÅ: Jeffrey Dahmer drepte - og spiste - 17 ofre: - Det fikk meg til å føle at de ble en permanent del av meg

Var Garcia virkelig den skyldige?

Men legedrømmen slapp ikke taket. Han reiste fra delstat til delstat og jobbet på forskjellige klinikker, men avskjeden fra Creighton lå der hele tiden som en skygge. Garcia ble stadig mer desperat.

I februar 2008 fikk han problemer med legelisensen i Louisiana, og grunnen var avskjedigelsen fra Creighton. Bare tre uker senere fant Bill Hunter sin elskede sønn og hushjelp kaldblodig drept. Etter drapet på Roger og Mary Brumback fant etterfor­skerne at Garcia sto oppført i bilregisteret som eier til en sølvfarget Honda CRV, akkurat slik modell et vitne hadde sett i forbindelse med det første dobbeltdrapet. De kunne også bevise at Anthony Garcia på morsdagen i 2013 hadde befunnet seg i Omaha. Mobilen hans var registrert via en mast i nærheten, han hadde brukt kredittkortet sitt på en restau­rant, og ikke minst; han var fanget opp av et overvåknings­kamera i utkanten av byen. Da han skulle pågripes, var Garcia sporløst borte, og FBI ble koblet inn. Noen dager senere ble han arrestert på en motorvei i Illinois, beruset og utrustet med våpen.

Men var Garcia virkelig den skyldige?

Advokaten og hans nærmeste hevdet at ingen kunne være så hevnlysten og beholde et slikt raseri over så mange år. Hvorfor skulle han ha ventet sju år med det første dobbeltdrapet, og så ytterligere fem år med det andre?

Dessuten levde han nå et godt liv i Terre Haute, Indiana. De trodde han var uskyldig. Men ved husransakelse hjemme hos ham ble det gjort flere ubehagelige funn. På en lapp hadde Garcia skrevet: «Vi lever. Vi dør. Vi lever. Vi dør.»

På en huskeliste kastet i søppel­bøtta sto det: «Brokkoli, smør, reker, gjøre innbrudd hos rik familie, torturere, kniv, drepe.» Lengst nede i søppelbøtten lå oppsigelen Hunter og Brumback hadde underskrevet. Man fant også kontaktopplys­ninger til en stripteasdanser på en klubb, Cecilia. Hun fortalte at Garcia var en trofast kunde som gjerne ville ha henne som kjæreste, men da hun sa at hun ikke var interessert, truet han henne og fortalte at han allerede hadde drept en ung gutt og en eldre kvinne.

Dessuten fant man en del av pistolen som ble brukt ved drapet på Roger Brumback på motorveien utenfor Terre Haute, og man kunne knytte et DNA­-spor i paret Bewtras hus til ham.

LES OGSÅ: Casey Anthony beskyldt for å ha drept datteren (2): - Jeg sover godt om natten

Skyldig på alle punkter

I juli 2013 ble Anthony Garcia arrestert, mistenkt for de fire drapene. Rettssaken startet i september 2016 og varte i 15 dager. Drøye 50 personer vitnet. Etter sju timers rådslaging kom juryen med sin kjennelse: Anthony Garcia var skyldig på alle punkter.

Etter at dommen falt, har Garcia vært taus som graven. Han nekter å snakke med både familien og advokatene sine. Ofrenes familier plages av taus­heten hans og tror at han bare spiller et ondt spill, mens advo­katen hans mener at Garcias helse er påvirket etter tre og et halvt år på isolat.

Kanskje han ikke engang forstår hva som sies. Nå venter man på at Garcia skal begynne å snakke, slik at en jury kan avgjøre hvorvidt han skal dømmes til dødsstraff eller «bare» livstid.

Utenfor universitetssykehuset Creighton står en bronsestatue og minner til evig tid om udåden. Statuen forestiller unge Thomas Hunter.

LES OGSÅ: - Jeg er han gutten som drepte foreldrene sine, og ingen tårer eller anger har forandret på det

LES OGSÅ: - Da vi spurte hvorfor de hadde drept Skylar svarte hun kaldt: vi likte henne bare ikke

Til info: Denne saken har vært publisert i Allers nummer 49, som også eies av Aller Media.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer