Demens:

- Han var ikke lenger den mannen jeg giftet meg med

Mary Anns ektemann, Gustav, hadde ikke en gang fylt 50 år da han fikk diagnosen demens. Da han var 52 døde han.

DEMENS: Mary Anns ektemann Gustav ble bare 52 år gammel. Han fikk diagnosen demens i en alder av 49 år. Foto: Sverre Chr. Jarild/Lysbordet/Privat
DEMENS: Mary Anns ektemann Gustav ble bare 52 år gammel. Han fikk diagnosen demens i en alder av 49 år. Foto: Sverre Chr. Jarild/Lysbordet/Privat Vis mer
Publisert

Høsten 2010. Mary Ann og Gustav er på hytta i Hurum. Under middagen oppdager Mary Ann at Gustav snøvler når han prater. Hun anbefaler ham å oppsøke lege, men Gustav bare fnyser av at noe er galt.

Resten av høsten blir han mer og mer innesluttet. De gode samtalene opphører. Da Gustav skal kjøre Mary Ann til idrettsklubben, som ligger rett ved, og han ikke husker veien, insisterer Mary Ann på at han må oppsøke lege. Han har klagd på vondt i hodet en stund.

Mary Ann tenker det verste: Kan det være svulst?

Fastlegen tar ham på alvor og henviser til CT og MR. I desember samme år er Mary Ann med Gustav til legen for å høre resultatet. «Vil du ha med kona di?» spør legen da Gustav blir ropt opp. Mary Ann har aldri vært med ektemannen til legen før. «Vi har sett en svart flekk på bildene. Vi håper det ikke er hjernesvinn».

Først da de kommer hjem, og Mary Ann søker etter informasjon om hjernesvinn på internett, kommer sjokket.

Hjernesvinn er bare et annet ord for demens. Det er ikke mulig, tenker Mary Ann. Gustav er 49 år, i full jobb som rådgiver i Storebrand, far til deres tre tenåringsbarn, en handyman som kan fikse alt og hele familiens bauta.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer