Overgrep:

«Han voldtok meg på bakrommet. Etterpå sa han: Her, barn, ta deg en cola»

Dersom man lytter til tekstene, kan man høre om rockelegendenes egne erfaringer med å ta for seg av mindreårige jenter.

UNGE JENTER, VOKSNE MENN: Det utad glamorøse rockemiljøet i Hollywood hadde også mørkere sider. I dokumentaren Look Away kommer det frem at tenåringsjenter opplevde voldtekt og andre seksuelle overgrep. Her bilde av jentebandet The Runaways og deres manager Kim Fowley. FOTO: GETTY IMAGES
UNGE JENTER, VOKSNE MENN: Det utad glamorøse rockemiljøet i Hollywood hadde også mørkere sider. I dokumentaren Look Away kommer det frem at tenåringsjenter opplevde voldtekt og andre seksuelle overgrep. Her bilde av jentebandet The Runaways og deres manager Kim Fowley. FOTO: GETTY IMAGES Vis mer
Publisert

60- og 70-tallet er selve vuggen for mye av musikken vi hører på i dag. Pink Floyd, The Beatles, Bob Dylan, The Rolling Stones og mange, mange fler. Disse legendene er blitt idealisert og opphøyet nærmest til guder og guder kan da vel ikke gjøre feil.. eller?

Det har stormet i filmbransjen, akademia og i politikken i flere av verdens navn etter at Metoo-bevegelsen tok tyren ved hornene og varslet om seksuelle overgrep og trakassering over lengre tid.

Men musikkbransjen har i høy grad vært skånet. I fjor kom det derimot en dokumentar, der flere kvinner åpner opp om hva som virkelig skal ha foregått i rockemiljøet i USA på 70- og 80-tallet.

Kvinnene i «Look Away» forteller ulike historier om hvordan de som tenåringer, noen så unge som 12-13 år ble utnyttet på det groveste av voksne menn.

I slept with Sable when she was 13
Her parents were too rich to do anything
She rocked her way around L.A
Til a New York doll carried her away
Iggy Pop - Look Away

Voldtatt og gitt en brus

På Sunset Boulevard Strip i Los Angeles startet en populær radiovert i 1972 sin egen nattklubb kalt «English Disco».

Han var over gjennomsnitt interessert i musikk og hans klubb skulle i årene fremover bli ett av byens mest ettertraktede spillestedene for rockemusikere. Hvorfor? Det spekuleres i om klientellet kanskje hadde en viss tiltrekningskraft. I dokumentaren fortelles det at det sjeldent eller aldri ble sjekket hvor gamle gjestene på «English Disco» var.

Et sånt sted vil jo være enhver musikkinteressert tenåringsjentes drømmested. Her kunne man komme tett på idolene sine og få en smak av voksenlivet. Det er forståelig. Verre er det at det virker som det også var drømmestedet for flere voksne og mektige menn.

Første gang Kari Krome var på denne klubben var hun bare tolv år. Hun skulle med tiden bli en innflytelsesrik person i rockemiljøet, men på dette tidspunktet var hun bare en liten jente med store drømmer. Hun ønsket å bli låtskriver og her kunne hun fort støte på Iggy Pop, Led Zeppelin, New York Dolls og David Bowie.

Men virkeligheten skulle fort vise seg å være alt annet enn hun hadde fantasert om. I dokumentaren forteller hun dette:

«Det var sent på ettermiddagen, rett før klubben åpnet og jeg gikk rett inn. Og baam, denne fyren tar tak i meg. Han var i baren og han dro meg på bakrommet og voldtok meg. Når han var ferdig børstet han liksom av meg og plasserte meg på en barkrakk og sa: Her, barn, ta deg en cola.»

Den i dag godt voksne kvinnen forteller at hun rett etter voldtekten forsøkte å forstå hva det var som hadde skjedd. Men at gjerningsmannen tedde seg som om dette var normal oppførsel. Det gjorde at hun dermed vaklet i oppfatningen sin av at voldtekten var noe å ta på vei over.

«Mange av mennene tror ikke de har gjort noe galt. Rock and roll hyller i stor grad dårlig oppførsel så når man ser alle rundt en holde på sånn så blir det normalisert.»

Hun skal i årene som kommer oppleve flere situasjoner som hun føler seg maktesløs i.

I can see that you're fifteen years old
No I don't want your ID
You look so restless and you're so far from home But it's no hanging matter
It's no capital crime
The Rolling Stones- Stray Cat Blues

Adoptert av kjæresten

Noen ganger gikk rockestjernene ganske langt for å få det som de ville. Det skulle 16 år gamle Julia Holcomb oppleve. Hun var oppvokst i en katolsk familie, men var som mange andre unge jenter på den tiden forgapt i Aerosmith-vokalisten Steven Tyler. Da hun fikk tilbud om å være med på en «backstage» på en klubb hvor hun fikk sjansen til å møte idolet sitt, var det ikke noe alternativ for henne å avslå.

En eldre jente, som hadde stått for invitasjonen, kledde henne opp i korsett og miniskjørt og da kvelden endelig kom ble Julias livsbane endret. Steven Tyler fattet fort interesse. Og etter å ha snakket sammen i mange timer, skal hun ha blitt med han på et hotellrom.

Dette resulterte i et forhold utenom det vanlige. Tyler ønsket å ha med seg Julia videre, men han hadde ikke lov å reise over deltstatsgrensene med en mindreårig jente han ikke var i slekt med. Hun var dessuten for ung til å gifte seg. Derfor foreslo han å like godt å overta vergemålet for henne. Altså å nærmest adoptere henne.

Han overtalte Julias mor til å undertegne papirene og så var hun under hans myndighet.

16 år gammel droppet Julia ut av skolen og levde turnélivet sammen med rockestjernen. Noe hun forteller om i dokumentaren, og betegner som en ensom tilværelse.

«Når man er mindreårig jente med på turne, er det mange som overser deg fordi de vet at du ikke burde være der», fortalte hun.

Forholdet begynner å skrante da Julia blir gravid. Når hun blir svanger, innser Tyler at de er nødt til å gifte seg. Hun er 17 år på dette tidspunktet. Ifølge Julia reiste de for å be om hans bestemors ring og velsignelse. Noe de ikke fikk, og Tyler ville ikke gå mot familiens ønsker.

Mens han er på turne og hun er alene igjen i leiligheten hans, oppstår det en brann som gjør at hun blir fraktet til sykehus. Men utrolig nok går det bra med både henne og barnet.

Svangerskapet ender med at Julia tar abort. I ettertid ble hun dypt nedstemt på grunn av dette og Tyler sørget for å sende henne hjem til moren igjen.

«Kom hit og ligg med meg»

Det sjeldne fenomenet The Runaways har på denne tiden akkurat blitt til. Et rockeband bestående utelukkende av jenter. Men de er alle unge, alle er de 14 og 15 år. Dette bandet håpet også Kari Krome å bli en del av og få oppfylt sin drøm som låtskriver.

Kim Fowley, jentenes manager, var kjent for å være en brutal mann. Huffington Post har i en større reportasje om jentebandet skrevet om Fowleys oppførsel mot tenåringsjenter. Han la ut en kontaktannonse hvor han søkte jenter på 18 år og yngre. Og en god venn av Fowley, en gitarist ved navn Steve Tetsch, har fortalt at de to pleide å ta seg turen til forskjellige «high schools» for å legge an på tenåringsjenter.

«Vi ville blitt arrestert i dag,» skal han ha sagt i ettertid.

Det er gått to år siden Fowley først møtte 13 år gamle Kari Krome på Alice Coopers bursdagsfest. Hun hadde vært helt hans type: sårbar og med håp om en fremtid i musikkbransjen. Nå overtaler han Runaways-jentene en kveld til å ha en overnatting hjemme hos han. Med seg dit hadde 15 år gamle Kari en sovepose som hun tullet seg inn i når kvelden kom. Så våkner hun av at noen tar tak i beina hennes og drar henne over gulvet. Det var Fowley. Og han dro henne helt inn på sitt eget soverom.

– Man vet ikke engang hva pedofili er. Men man vet at det ikke er bra. Han ba meg om å komme å ligge med han, forteller hun i dokumentaren Look Away.

Kari nektet å gjøre som han sa, men han fortsatte å mase og fikk henne til slutt til å sette seg på sengen. Han truer og smigrer henne. Han onanerer på henne.

«Det var helt klart pedofili, men når man er ung, tenker man ikke sånn.»

Selvtilliten hennes fikk seg en knekk etter dette overgrepet og hun forteller at Fowley senere brukte sin makt i musikkbransjen og truet til henne til å holde kjeft om det han hadde gjort.

«Vår manager var et rovdyr med sansen for tenåringsjenter», sier hun i dokumentaren.

Og det viste seg å skulle få følger for flere enn bare Krome. Jackie Fuchs ble med i bandet som bassist like før hun fylte 16 år i 1975. Etter en opptreden på nyttårsaften i 1977 leide manageren deres, Kim Fowley flere rom for å feire og feste.

Her skal den unge bassisten ha blitt dopet ned av en mann som assisterte bandet. Ute av stand til å gjøre motstand skal deretter Fowley ha voldtatt henne på sengen i det ene rommet mens flere så på. Ifølge Kari Krome som var vitne til det, virket det som manageren holdt et show for dem. Og flere ganger skal hun og andre ha spurt om han var sikker på at Jackie var med på dette.

Står frem

Det finnes detaljer om denne kvelden som er så kvalmende brutale og som ikke gagner den nå avdøde Fowley. Ifølge Krome var det umulig at Jackie kunne ha samtykket til sex, hun var helt slått ut og ute av stand til å røre seg.

Jackie har også uttalt at da hun «våknet» hadde Fowley sex med henne og at hennes siste minne fra den kvelden var at to av jentene i bandet så på henne.

I 2015 dør Kim Fowley, 75 år gammel. Og det er først da at Jackie tør å gå ut å fortelle om hva som skjedde med henne den nyttårsaften 40 år tidligere. Etter at hun forlot The Runaways utdannet hun seg senere til å bli advokat.

Julia Holcomb gikk etter den turbulente tiden sammen med Steven Tyler, tilbake til et gudfryktig liv og er i dag gift og har barn. Da hun for noen år siden fant gamle bilder av seg selv og Tyler i sladderpressen, valgte hun å stå frem med sin side av historien.

«Umulig å snakke om frivillighet»

Det er ganske utrolig at slike overgrep skal ha foregått i rockemiljøet, men enda merkeligere er det at det de unge jentene forteller at de ble utsatt for har fått gå under radaren i mange tiår. Selv da Metoo-kampanjen herjet verden, var det ingen som snakket om musikkindustrien.

KK-redaktør Ingeborg Heldal har vært opptatt av musikksjangeren siden hun var tenåring selv, og kaller det et livslangt forhold til rock. Hun mener det er vanskelig å si noe eksakt om hvorfor metoo traff musikkindustrien senere enn for eksempel film- og teaterbransjen. Og at det kan ha vært så enkelt at noen måtte gå i front for at andre skulle våge å heve stemmen.

– Det var jo en kjent sak at rockestjernene omga seg med groupies, og at mange synes det var veldig stas å være en «utvalgt». Dermed fikk det hele et skinn av at det var et valg groupiene tok selv, og det ble enklere å se en annen vei. Selv om det var åpenbart at mange av disse jentene var alt for unge og at maktbalansen gjorde det umulig å snakke om frivillighet i mange av tilfellene.

LEVER EVIG: Redaktør i KK, Ingborg Heldal, har et livslangt forhold til rock. Hun mener at det var på tide med et kritisk blikk på bransjen, men at musikken lever evig. FOTO: PRIVAT.
LEVER EVIG: Redaktør i KK, Ingborg Heldal, har et livslangt forhold til rock. Hun mener at det var på tide med et kritisk blikk på bransjen, men at musikken lever evig. FOTO: PRIVAT. Vis mer

Og mange fans der ute vil nok synes det er sårt at gamle helter blir trukket ned i søla i «Look Away». For det er ikke bare Steven Tyler og manageren til The Runaways som får anklager rettet mot seg. Men bør man tenke her som med Michael Jackson og Knut Hamsun? Altså skille kunsten fra kunsteren?

– Musikken lever evig, men det var på høy tid at musikkbransjen vendte et kritisk blikk mot egne rekker, mener Heldal.

Kilder: «Look Away», TV2.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer