Afghanske kvinnekamp:

Hanifa (24) er analfabet og ble tvangsgiftet som 15-åring

Nå er hun den første afghanske kvinne som har nådd toppen av landets høyeste fjell.

DRØMMETUR: Den 10. august 2018 nådde Hanifa (24) drømmemålet. Å bli den første afghanske kvinnen på toppen av det 7492 meter høye Mount Noshaq. FOTO: Vibeke Sefland
DRØMMETUR: Den 10. august 2018 nådde Hanifa (24) drømmemålet. Å bli den første afghanske kvinnen på toppen av det 7492 meter høye Mount Noshaq. FOTO: Vibeke Sefland Vis mer
Publisert

Høyt oppe under den blå himmelen, hopper en ung kvinne i dunjakke og svære klatresko rundt i en vill seiersdans. Hun merker verken kulde eller forfrosne tær, der hun vaier det røde, grønne og sorte flagget.

Det er den 10. august 2018, og Hanifa Yousoufi (24) har nådd drømmemålet. Å bli den første afghanske kvinnen på toppen av det 7492 meter høye Mount Noshaq.

– Å se Hanifa stå der og vaie det rødgule flagget mot den blå himmelen var sterkt, sier den norske fjellklatreren og Norrøna-ambassadøren Vibeke Sefland, som sammen med fotograf Sandro Gromen-Hayes, hjalp Hanifa helt til topps. Hun er svært imponert av Hanifa.

LES OGSÅ: Historien om Roald Amundsen og eskimo-pigene

Fattigjenta

Og hun har all grunn. Veien til toppen har vært alt annet en lett for jenta fra en av Afghanistans aller fattigste familier.

Som en av seks søstre og to brødre, har hun aldri fått gå på skole. I åtte år, fra Hanifa var fem, levde familien som flyktinger i Pakistan. Hanifa og søstrene fikk sjelden være ute og leke. De flyttet ofte og huseierne de leide bolig av, likte ikke bråk fra «fattigungene» verken i hagen eller på de støvete gårdsplassene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer