Superior Semicircular Canal Dehiscence

Hanne (38) lever med en svært sjelden tilstand

- På et tidspunkt hørtes stemmen min ut som sprengt forsterker i hodet, og jeg hørte at øynene mine bevegde seg.

SSCD: Hanne forteller til KK.no at hun kan høre alle kroppslige lyder inne i hodet sitt.  Foto: Privat
SSCD: Hanne forteller til KK.no at hun kan høre alle kroppslige lyder inne i hodet sitt. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Noe er galt» tenkte Hanne Hovda (38) i mange år. Da hun var rundt 17 år besvimte hun i dusjen og slo hodet rett i baderomsgulvet. Etter dette fikk hun sterke hodesmerter og svimmelhetsanfall som økte i styrke ettersom tiden gikk.

– Det er litt vanskelig å si nøyaktig når det hele startet. Jeg husker at jeg alltid ble raskt sliten da jeg var ung, i tillegg til at jeg var en del svimmel og kvalm, i tillegg til å ha mye hodepine. Det var ubehagelig å for eksempel dykke.

Etter uhellet på badet merket Hanne at hun måtte jobbe ekstra hardt for å holde balansen, takle lyder og å forstå at hun snakket lavt, selv om hun selv mente at det hørtes så høyt ut inne i sitt eget hode.

– Jeg jobbet som sanger og danser i noen år, og det var da jeg ble mer oppmerksom på plagene. Jeg følte at jeg ble kastet inn i en trommel, at lyder «angrep» meg, og at jeg ble mer lydsensitiv. 

Hanne fikk etter hvert påvist auramigrene, men opplevde ikke at medisinen hjalp. Symptomene ble gradvis verre, spesielt etter at hun fødte sitt andre barn – da holdt hun ikke ut lenger. Hun gikk med konstant «dagen derpå-følelse». 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.