Lymfekreft

Hanne (50) var alenemor til to da hun ble dødssyk av lymfekreft

- Jeg spurte legen hva jeg selv kunne gjøre for å bli frisk.

FIKK LYMFEKREFT: Hanne (50) fikk lymfekreft i 2008, men har nå vært kreftfri siden 2008. Foto: Ellen Johanne Jarli
FIKK LYMFEKREFT: Hanne (50) fikk lymfekreft i 2008, men har nå vært kreftfri siden 2008. Foto: Ellen Johanne Jarli Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO : Høsten 2008: Hanne Neset har akkurat kommet hjem fra Kreftsenteret i Kristiansand, hvor hun har fått cellegiftbehandling. I tre måneder har hun kjempet mot den alvorlige lymfekreftsykdommen. Hun har vært gjennom fire cellegiftbehandlinger og har fortsatt et par runder igjen før hun er ferdigbehandlet.

Men hun orker ikke mer. Hun er så sliten.

Og denne kvelden klarer hun ikke å holde de vanskelige tankene unna. Den yngste sønnen på 15 år har lagt seg ved siden av henne på sengen. Han tar hånden hennes. Spør om hun har vondt. «Ja», sier hun stille. «Da skal jeg tenke veldig mye på at du skal blir frisk», sier han og klemmer hardt om mammas hånd.

ER GLAD: – Jeg ble så sterk da jeg var syk, sier Hanne Neset. I dag verdsetter hun livet mer enn noen gang. Foto: Ellen Johanne Jarli
ER GLAD: – Jeg ble så sterk da jeg var syk, sier Hanne Neset. I dag verdsetter hun livet mer enn noen gang. Foto: Ellen Johanne Jarli Vis mer

En liten stund ­ligger de sånn i stillhet. Så kjenner hun plutselig varmen fra sønnens hånd. Den brer seg oppover armen hennes. Fyller henne med ro og trygghet. Hun har aldri kjent noe lignende.

Og der og da bestemmer hun seg for to ting. Hun skal ikke gjennom flere cellegiftbehandlinger. Og hun skal bli kreftfri!

LES OGSÅ: Marcus (34) skled på bassengkanten og ble lam

Ble undersøkt i Japan

I 2005 er Hanne på et kurs i Japan. Hun driver en egen spa-klinikk i Kristiansand og vil lære mer om østens teknikker.

Men alt er ikke som det skal. Hun er så sliten og føler seg ikke bra. Hun får tips om å oppsøke et eldre, japansk ektepar som praktiserer som leger ute på landsbygda. De undersøker henne grundig. Klemmer og stryker mens de trekker et slags apparat over kroppen hennes.

«Du må meditere og gjøre øvelser, og du må spise mer grønnsaker. Hvis ikke vil du få lymfekreft», sier de.

– Jeg burde kanskje blitt redd, men tok ikke rådene deres på alvor, forteller Hanne.

For det skal gå ennå tre år før hun blir minnet på ordene fra det japanske ekteparet. Helsen hennes har blitt gradvis dårligere. I tillegg har hun en kul på tinningen som vokser. Da hun går til legen møter hun likevel liten forståelse. Hun ser jo så frisk ut!

– Jeg var flink til å se frisk ut, sier hun.

Blodprøvene viser heller ikke noe galt, og Hanne får beskjed om å gå hjem å leve som normalt.

Men kulen vokser, og et halvt år senere forlanger hun at legen tar en vevsprøve.

LES OGSÅ: Camilla (38) kuttet brød og ble smertefri

Hannes valg

Hanne, som nå er 50 år, får diagnosen non-Hodgkins lymfom. Hun har også en såkalt lavgrad beinmargskreft som hun aldri vil bli kvitt. Hanne har gått lenge med sykdommen, og har spredning til hals, under armene og magen.

Non-Hodgkins lymfom (NHL) er en samlebetegnelse for ulike typer lymfekreft. Lymfekreft (lymfom) er en kreftform som oppstår i lymfesystemet.

I 40–50 prosent av tilfellene finnes ­sykdommen også i andre organer. Det kan være i beinmargen, på huden, i mageregionen eller i tarmsystemet. 

Symptomene er hovne lymfeknuter og infeksjons- og blødningstendenser. Hovne lymfeknuter kan føre til hoste eller pusteproblemer fordi de presser på luftveiene.

Legen forteller at det er en tøff sykdom. Prognosene er usikre. Det er en sykdom hun kan dø med. Eller av. Hanne er alenemor til to gutter på 15 og 23 år. Hun kan ikke dø nå. 

– Jeg spurte legen hva jeg selv kunne gjøre for å bli frisk, forteller hun.

GRØNT LIV: Hanne lever et grønnere liv enn før: Hun spiser mye grønt og naturlig, økologisk mat. Og hun nyter uteliv og natur.  Her går hun tur i Frognerparken i Oslo. Foto: Ellen Johanne Jarli
GRØNT LIV: Hanne lever et grønnere liv enn før: Hun spiser mye grønt og naturlig, økologisk mat. Og hun nyter uteliv og natur. Her går hun tur i Frognerparken i Oslo. Foto: Ellen Johanne Jarli Vis mer

Svaret hun får gjør henne fortsatt sint. For ifølge legen er det ingen ting hun kan gjøre. Det eneste som vil hjelpe er en enda sterkere cellegiftkur. Hun har selv jobbet som sykepleier og sett hvor syke pasientene blir av denne behandlingen. Det skremmer henne. 

– Legene snakket bare om å drepe kreftcellene, og sa ingen ting om hva jeg kunne gjøre for å bygge opp kroppen, forteller Hanne.

Hun begynner å samle informasjon om kosthold, meditasjon og mental trening som kan bidra til å bygge opp immunforsvaret hennes. Legene fraråder henne å avslutte cellegiftbehandlingen, men Hanne vet hun har tatt en riktig avgjørelse.

– Jeg hadde en indre følelse av hva som var riktig for meg. Den følelsen valgte jeg å følge!

LES OGSÅ: May-Monicas datter overlevde skuddet i hodet på Utøya

Gjør noe selv

– For den som blir rammet av alvorlig sykdom er det ofte viktig å føle at de gjør noe selv, sier ­seksjonssjef i Kreftforeningen, Else Støring.

LEDER: Else Støring er seksjonsleder i Kreftforeningen. Foto: Privat
LEDER: Else Støring er seksjonsleder i Kreftforeningen. Foto: Privat Vis mer

Hun forteller at noen ønsker å kombinere skolemedisinsk behandling med komplementær (alternativ) behandling, og at dette alltid må gjøres i samråd med behandlende lege. Ifølge Støring vet de lite om hvordan de to behandlingene påvirker hverandre, men det har vist seg at noen alternative medisiner kan øke, eller ta bort, effekten av den skolemedisinske behandlingen.

– Vi opplever ikke at det er mange som takker nei til skolemedisinsk behandling, men har dessverre sett noen eksempler på at det har gått riktig dårlig når de har valgt bort den anbefalte behandlingen.

Hun påpeker likevel at Kreft­foreningen er av den oppfatning at alle må få bestemme over sine liv. De som er usikre på hva slags behandling de skal velge bør ­diskutere dette åpent med kreftlegen sin.

LES OGSÅ: Mettende salat som slanker

Blomsterterapi

Cellegiftbehandlingene har gjort at hun mister håret. Hanne får tak i en lekker parykk. Hun sminker seg. Tar på seg fine klær. Prøver å skjule hvor brutal denne sykdommen er. Hele tiden sier hun til seg selv at hun skal bli frisk.

– Det å ha tro på at man selv er en indre helbreder, er viktig, sier Hanne som også oppdager blomstenes effekt.

– Det høres så spinkelt ut, men det er utrolig kraftfullt og ble en stor støtte for meg da jeg var syk, sier Hanne.

Blomstermedisin er essenser fra ulike blomster som tas som kosttilskudd og skal bidra til å rette opp psykiske ubalanser.

Hanne begynner også på en rawfood-diett basert på hvetegress, spirer og ulike grønnsaker som skal rense kroppen hennes. Hun kutter ut sukker, melk og hvetemel.

VIL HJELPE ANDRE: Hanne jobber som terapeut i massasjebehandling og blomstermedisin ved Frogner Fotterapi. Hun er også livsstilsterapeut. Etter at hun selv var syk er det godt å kunne hjelpe andre. Foto: Ellen Johanne Jarli
VIL HJELPE ANDRE: Hanne jobber som terapeut i massasjebehandling og blomstermedisin ved Frogner Fotterapi. Hun er også livsstilsterapeut. Etter at hun selv var syk er det godt å kunne hjelpe andre. Foto: Ellen Johanne Jarli Vis mer

Det gir umiddelbart resul­tater.

– Jeg har gått med ubehandlet cøliaki i flere år og tror dette, i kombinasjon med andre traumer, kan ha bidratt til at jeg fikk kreft, sier hun.

Etter hvert kjenner hun at ­kroppen har behov for både varm mat og fisk, og hun finner frem til et kosthold som er mer naturlig for henne.

Dette gjør Hanne i dag:

  • Har et kosthold med mye grønnsaker og fisk. 
  • Drikker aloe vera hver dag, og tar tilskudd av vitaminer og mineraler.
  • Starter hver morgen med en stor kopp peppermyntete med sitronmelisse.
  • Spiser ikke kjøtt, melk, sukker, hvetemel og pasta; spiser lite frukt.
  • Prøver å unngå stress og har lært seg teknikker for å mestre stress.
  • Gjør energiøvelser daglig og trener for ­fysisk emosjonell og mental balanse.

 

LES OGSÅ: Katrines (35) mamma tok sitt eget liv

Mestringsmedisin

I 2010 er Hanne kreftfri, men hun er fortsatt preget av sykdommen hun har vært igjennom.

Hun trenger hjelp til å komme videre og tar kontakt med lege og spesialist i allmennmedisin, Audun Myskja, ved Senter for Livshjelp i Ski. Gjennom både individuell veiledning og kursundervisning i grupper lærer Hanne å finne indre stillhet gjennom dybdemeditasjon.

Hun lærer også enkle energiøvelser som vil hjelpe henne med å regulere balansen mellom ånd, sinn og kropp.

– Min jobb har vært å støtte ­Hannes vei til indre styrke og livsmot, og samtidig gi gode verktøy, så hun kunne hjelpe seg selv med å motvirke energitap, stress, uro, slapphet og tankekaos, sier Myskja. Han forklarer at dette er såkalte støttetiltak for det indre mennesket, eller «mestringsmedisin».

Han forteller at det alltid er viktig for ham å finne tiltak som er konkrete og gjennomførbare, og som er tilpasset den enkelte. Dette er tiltak som passer fint å kombinere med tradisjonell kreftbehandling.

– Jeg verken kan eller vil anbefale noen å takke nei til vanlig kreftbehandling, tvert imot er metodene jeg bruker skreddersydde til å understøtte vanlig behandling.

Hanne hadde selv tatt et eksistensielt valg, som jeg måtte respektere, sier han.

TRO PÅ BLOMSTER: Hanne mener hun fikk god hjelp av blomstermedisin da hun ble syk. Foto: Ellen Johanne Jarli
TRO PÅ BLOMSTER: Hanne mener hun fikk god hjelp av blomstermedisin da hun ble syk. Foto: Ellen Johanne Jarli Vis mer

LES OGSÅ: Gro Linn var 34 år da hun fikk diagnose ME

Kan blusse opp igjen

Det er over fem år siden Hanne fikk beskjed om at hun var kreftfri.

Beinmargskreften, som legene sa hun aldri ville bli kvitt, er borte. Hun vet at sykdommen kan blusse opp igjen. Men hvert år som går er et bevis på at hun gjør noe riktig. Det har gjort henne trygg.

– Jeg er ikke redd for å bli syk igjen, og jeg er ikke lenger redd for å dø.

Ved å leve sunt og balansert gjør jeg det jeg kan for å forebygge tilbakefall, sier hun, og forteller at hun ikke er fanatisk. 

Hun kan gjerne skeie ut og kose seg, men har tro på at det er det hun gjør i hverdagen som er avgjørende.

– I Asia har de en leveregel som sier «ikke for mye og ikke for lite». Det tror jeg er en god regel, sier hun, men innrømmer at hun nok har en fiende i stresset.

Livet er så herlig akkurat nå, og det er så mye hun vil gjøre.

– Det blir lett for mye, sier hun og ler. 

Hun jobber nå som terapeut i massasjebehandling og blomstermedisin ved Frogner Fotterapi i Oslo, og er også livsstilsterapeut.

Etter at hun selv var syk er det godt å kunne hjelpe andre.

LES MER: www.lymfekreft.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer