HJERNESLAG OG AFASI: Hanne fikk hjerneslag da hun var høygravid med datteren. Dette første blant annet til at hun mistet språket.  Foto: Privat
HJERNESLAG OG AFASI: Hanne fikk hjerneslag da hun var høygravid med datteren. Dette første blant annet til at hun mistet språket. Foto: Privat Vis mer

Afasi

Hanne fikk hjerneslag da hun var høygravid med datteren

Høyre side var lammet, og språket var borte. Hjerneslaget førte til drastiske endringer i livet hennes.

Afasi er en språkforstyrrelse som kommer av sykdom eller skade i hjernen. Dette innebærer vanskeligheter med å bruke og oppfatte språk, og problemer med å lese og skrive.

– Noen har problemer på alle disse områdene, andre bare med noen. Også alvorlighetsgraden varierer, fra å ha vansker med å finne ord innimellom, til verken å kunne skrive eller lese, og knapt si et ord, sier Frank Becker, som er klinikkoverlege og forsker ved Sunnaas sykehus.

Selv om personer med afasi har vansker med språket, tenker de helt klart. Problemet er at de strever med å sette ord på tankene sine. 

– Den vanligste årsaken til afasi er hjerneslag (slik gjenkjenner du hjerneslag). Men afasi kan også forekomme ved andre ervervede hjerneskader som hjernesvulst, betennelser i hjernen eller traumatisk hjerneskade, som kan skje ved trafikkulykker eller fall. 

LES OGSÅ: Hjerneslag: - Halvparten kan forhindres

Personer med afasi kan få flere tilleggsproblemer

Personer med afasi vil ofte bli usikre og redde – man kan føle at man er den eneste som har dette problemet. Men man er ikke alene – minst 5-6000 nordmenn får afasi hvert år. 

– En hjerneskade kan ofte føre til andre vansker i tillegg, som lammelser, vansker med å huske eller konsentrere seg, i tillegg til angst eller depresjon. Men noen har kun afasi som følgetilstand, sier Becker.

Det viktigste tiltaket mot afasi er rask og god akuttbehandling. Ved mistanke om hjerneslag skal man ringe 113 umiddelbart – hvert sekund teller.

– Selv om afasi ofte blir bedre den første tiden etter slaget, blir ikke alle bra. Da er det viktig med språktrening med logoped som bør komme raskt i gang og være intensiv – gjerne minimum fem timer per uke. Forskning har også vist at de som har hatt afasi i mange år kan få bedring gjennom spesielle intensive treningsprogrammer.

LES OGSÅ: Annes liv styres av «selvmordshodepinen»

Fikk hjerneslag fire dager før termin

Hanne Tømmerås (41) fikk hjerneslag da hun var gravid – fire dager før termin. Barnet ble tatt med keisersnitt samme kveld som hun fikk slaget. I dag er datteren 10 år.

– Selve hjerneslaget opplevdes kaotisk. Jeg ble redd, og tenkte mye på barnet. Hunden min hjalp meg å være bevisst – det tok seks timer før jeg klarte å ringe etter hjelp. Da ringte jeg til mannen min og ba han komme hjem. Det var ikke lett å si med afasi, sier hun.

Etter fødselen måtte Hanne være på Sunnaas sykehus i fire måneder. Hun hadde ikke språk, og høyre side var lammet. Hun hadde ikke mulighet til å ta vare på den nyfødte datteren sin på egenhånd.

– Jeg er høyrehendt, så alt måtte trenes opp igjen, både med fysioterapi og logoped. Det har vært mye kjemping, og jeg fungerer fortsatt ikke som normalt. Det tok fire år før jeg våget å gå i butikker alene og spørre etter ting.

Fikk ikke støtte hun hadde krav på

For å kunne komme seg rundt med en liten baby hadde Hanne bestemt seg for å kjøpe en bil. Dette gjorde hun et halvt år før datteren, Emeline, kom til verden. 

Etter slaget kunne ikke Hanne kjøre bil med manuelt gir, så hun måtte bytte til en bil med automatgir. Hun søkte hos NAV for å få støtte til ny bil, noe hun ikke fikk. 

– Grunnen var at jeg hadde et busstopp rett ved hjemmet mitt. Det sier seg jo selv at det er veldig «lettvint» å stå i snøvær med barnevogn, og for å komme meg på kontroller og lignende måtte jeg bytte buss, for bussen ved meg gikk ikke direkte til sykehuset…

Under babyens første leveår tok pappaen over «mammapermen» for å kunne være hjemme med barnet, mens Hanne var sykemeldt. Etter mye om og men fikk datteren barnehageplass. 

– Det viste seg at jeg hadde en medfødt hjertefeil som var grunnen til at jeg fikk hjerneslag. Jeg ble hjerteoperert åtte måneder etter fødselen, så det skjedde mye på kort tid.

AFASI: Hanne og datteren på skitur.  Foto: Privat
AFASI: Hanne og datteren på skitur. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Ellen føler skam over å ha fibromyalgi

Mistet venner på grunn av sykdommen

Hanne klarer seg greit i dagliglivet, men ting tar lenger tid, og alt er tyngre enn det var før. Hun bruker stort sett bare én hånd.

– Den største utfordringen er å kommunisere med mennesker. Det er ikke alltid lett å finne de rette ordene når man har afasi. 

Hannes venner syntes det var tøft å se henne etter slaget, de visste ikke hva afasi var, og hadde vanskeligheter med å håndtere det.

– Venner og vennskap blir borte når man blir syk. Men jeg hadde god støtte i foreldrene mine og familien min. Det har vært veldig vanskelig, men til tross for alle utfordringene har vi klart oss bra, og hjulpet hverandre så mye vi kunne. 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: