Blind vold:

Hanne mistet lillebroren i blind vold

Ole Martin (27) fikk syv slag mot tinningen og falt om. - Å miste Ole Martin fikk meg til å innse hvor skjørt livet er.

BLIND VOLD: Da Hanne fikk telefon om at broren var kritisk skadet, trodde hun fortsatt at det ville gå bra. Det var først da hun så ham på sykehuset at hun skjønte at Ole Martin ville dø. Foto: All Over Press
BLIND VOLD: Da Hanne fikk telefon om at broren var kritisk skadet, trodde hun fortsatt at det ville gå bra. Det var først da hun så ham på sykehuset at hun skjønte at Ole Martin ville dø. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En lørdag i oktober 2009. Hanne Thin Markussen sitter og tenker på bryllupet sitt måneden før. For en dag det var! Tenk å ha alle sine samlet på en gang. Siden Hanne bodde i Harstad, hadde foreldre i Trøndelag, en bror i Hønefoss og en i Bergen, var det ikke hver dag de fikk samlet alle.

Søndag morgen våkner Hanne av telefonen. Det er moren som ringer. Instinktivt skjønner Hanne at noe er galt. «Ole Martin er på Ullevål. Legen sier han er kritisk skadet».

Hanne tror ikke det hun hører, men er heller ikke redd for at det ikke skal gå bra. Det må gå bra. Broren er en survivor.

Senere på dagen, etter å ha snakket med legen, skjønner Hanne hvor kritisk det er.
«Situasjonen er livstruende». Han anbefaler Hanne å komme med én gang.

LES OGSÅ: Inga Marte Thorkildsen: – Livet kan snus på hodet i løpet av sekunder

Ble slått ned

Ole Martin (27) hadde vært ute på byen i Stavern. Han hadde frikveld fra jobben på redningsskøyta. Han skal angivelig ha havnet i munnhoggeri med noen på utestedet. Det endte med slåsskamp, men Ole Martin skal ikke ha hatt mulighet til å forsvare seg.

LIVSNYTER: Ole Martin var en gutt som elsket livet. – Han var så glad og bekymringsløs, forteller søsteren. Foto: Privat
LIVSNYTER: Ole Martin var en gutt som elsket livet. – Han var så glad og bekymringsløs, forteller søsteren. Foto: Privat Vis mer

I løpet av sekunder fikk han sju slag mot tinningen og falt om. Vitner forklarer til politiet at alt skjedde så fort at ingen rakk å reagere.

Ole Martin elsket livet. Han var glad og bekymringsløs. Han var klovnen i familien, hadde mange venner, en jobb han trivdes i, reiste mye og holdt på med dykking om sommeren og ski om vinteren.

– Han levde virkelig mens han levde. I ettertid har det vært godt å tenke på alt han rakk å oppleve, sier Hanne.

Forholdet til broren var spesielt. Han var en Hanne kunne ringe til og snakke med om alt.

– Han fikk vite at jeg var gravid før mannen min!

LES OGSÅ: Vent her, sa mamma. Hun kom aldri tilbake

Organdonor

Da Hanne kommer til Ullevål sykehus søndag kveld og ser broren, er han lik seg, til tross for alle slangene og ledningene. Han blir holdt kunstig i live. Det er opp til familien når sykehuset skal skru respiratoren av.

– Da jeg så ham, skjønte jeg at dette ikke kom til å gå bra. Å miste Ole Martin fikk meg til å innse hvor skjørt livet er. Veien fra liv til død er kort.

Da sykehuset spurte om muligheten til å donere Ole Martins organer, sa familien ja. De visste at han hadde meldt seg som organdonor.

SØSTER OG BROR: Hanne (10) feirer bursdag med lillebror Ole Martin (1) hjemme i Tøndelag. Foto: Privat
SØSTER OG BROR: Hanne (10) feirer bursdag med lillebror Ole Martin (1) hjemme i Tøndelag. Foto: Privat Vis mer

– Det var helt i Ole Martins ånd å hjelpe andre. Selv etter sin død, ofret han seg for at andre skulle ha det bra.

Neste dag drar Hanne og familien til Stavern for å hente tingene til Ole Martin og snakke med politiet. Hanne gruer seg.

LES OGSÅ: – Niels har gitt liv til fem andre

På politistasjonen

Hos politiet møter de forfatter og daværende politietterforsker Jørn Lier Horst. Han ble ringt opp den natten Hannes bror ble slått ned. Gjerningsmannen var utenbys fra. Ingen visste hvem han var eller hvor han stakk av. Men politiet klarte å finne ham til slutt. Senere ble han dømt til fem års fengsel.

– Siden det hadde skjedd inne, fanget overvåkningskameraer opp situasjonen, sier Jørn.

Først når de drar fra politistasjonen, gjør den andre broren hennes, Tor Ove, henne oppmerksom på hvem de hadde forklart seg for. Da Hanne, som alltid har elsket å lese, får høre at han skriver bøker, bestemmer hun seg for å dra på biblioteket og låne seg en bok.

Fram til september 2013 jobbet Jørn som etterforskningsleder i Vestfold politidistrikt. I dag er han forfatter på heltid. Den første boken, «Nøkkelvitnet», kom ut i 2004. Nå er han aktuell med boken «Blindgang». Med sine bøker om politiførstebetjent William Wristing betraktes Jørn som en av Nordens fremste krimforfattere.

LES OGSÅ: Jeg tenker på guttene mine hver eneste dag

Hjelp i sorgen

Hanne, som aldri hadde lest krim før, endte tilfeldig opp med «Når havet stilner». I denne boken letes det etter et lik i skjærgården med redningsskøyta «Askerbæringen». Det var, tro det eller ei – den samme båten som Ole Martin hadde arbeidet om bord på. Senere leste hun andre bøker.

LES OGSÅ: Livet blir hva man gjør det til

– Jeg fikk en følelse av at jeg levde Ole Martins liv gjennom bøkene. Jeg kom så nær ham. Jørn beskrev miljøet der Ole Martin jobbet. Alt jeg ikke rakk å oppleve, men som jeg gjennom bøkene følte at jeg ble kjent med.

Bøkene har betydd mye for Hanne og prosessen med å bearbeide sorgen. Den første boken fikk henne til å åpne slusene og innse at broren var borte.

TRØST: Jørns bok «Når havet stilner» har betydd mye for Hanne etter at hun mistet broren sin i 2009. – Jeg fikk en følelse av at jeg levde Ole Martins liv gjennom boken. Foto: Morten Eik
TRØST: Jørns bok «Når havet stilner» har betydd mye for Hanne etter at hun mistet broren sin i 2009. – Jeg fikk en følelse av at jeg levde Ole Martins liv gjennom boken. Foto: Morten Eik Vis mer

– Den hjalp meg til å se og forstå en del ting. Noe falt på plass inni meg ettersom jeg leste.

På de tyngste dagene orket knapt Hanne å stå opp. Hun var lenge sykmeldt.

– Fordi jeg hadde mann og tre barn, kunne jeg ikke bare gi opp. Jeg måtte leve videre.

Vanskelig periode

I kjølvannet av tragedien arrangerte puben hvor Ole Martin hadde blitt slått ned, en konsert til inntekt for familien, som ga pengene videre til redningsskøyta.

– Det var rørende. Båten hadde vært hjertebarnet hans.

Time-outen Hanne fikk i form av sykmelding tror hun har vært med på å ikke gi henne en smell i ettertid.

– Jeg har gitt sorgen tid og rom, uten å dyrke den. Det har vært bra for meg.

For to år siden møtte Hanne tilfeldigvis Jørn på Gardermoen. Hun var på vei hjem, hadde den siste boka med seg og fikk signatur i den samtidig som hun takket for hva bøkene hans hadde betydd for henne i en vanskelig periode.

– Jørns bok reddet meg da jeg var langt nede. Nå har jeg lest alle bøkene hans.

LES OGSÅ: Fant hverandre i sorgen

Mer enn underholdning

Bøkene til Jørn handler om hva Hanne og familien hadde opplevd nært og virkelig. Jørn har følt et visst ubehag med tanken på hva mennesker som har den erfaringen, tenker om at han lager underholdning omkring samme tema.

– Men jeg tenker på bøkene mine som noe mer enn underholdning. De handler om den verdenen vi ser rundt oss, sier Jørn.

– Historien om drap og forbrytelser har sitt utspring i sosial urettferdighet og sosial elendighet som det er lett å kjenne seg igjen i, sier han.

– Jeg tror det har en appell til mange, også de som har opplevd dette i virkeligheten.

Han savner ikke jobben i politiet, men lengter likevel tilbake.

– Jeg savner kollegene og det å være en del av teamet som jobber med en sak, ikke bare leser om den i avisen.

Prioriterer annerledes

Etter at Hanne mister broren, har hun begynt å prioritere annerledes. Tiden med folk hun er glad i, er blitt mer dyrebar.

– Du lærer noe av alt du erfarer – uansett hvor tøft det er. Å oppleve en krise har gjort meg sterk. Livet kan være slutt i morgen. Derfor har jeg bestemt meg for å leve mens jeg lever – akkurat slik Ole Martin gjorde.

Barna til Hanne har mistet en onkel, hun en bror. Familien snakker åpent om disse tingene.

– Åpenhet er viktig. Vi snakker ofte om Ole Martin som om han er her. Han er fortsatt en stor del av livet vårt.

LES OGSÅ: Gaby måtte flykte uten babyen sin

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer