«Fra bølle til bestevenn»

Har avlyst dater på grunn av Zlatan

Zlatan tisser inne hele tiden. På et tidspunkt bestemte eieren Sondre seg for å selge ham, men han klarte ikke å gi slipp på sin lille bestevenn.

EN LITEN BØLLE: Zlatan har sørget for å skape nok problemer for Sondre Hole Nielsen, blant annet ved å tisse over alt innendørs, men han kommer alltid unna med det. Foto: NRK
EN LITEN BØLLE: Zlatan har sørget for å skape nok problemer for Sondre Hole Nielsen, blant annet ved å tisse over alt innendørs, men han kommer alltid unna med det. Foto: NRK Vis mer
Publisert

«Fra bølle til bestevenn» er godt i gang med andre sesong, og blant årets bøller finner vi den fire år gamle yorkshireterrieren Zlatan.

Sondre Hole Nielsen (28) er en spontan fyr. De fleste forbereder seg godt før de kjøper hund, men det gjorde ikke rørleggeren fra Bergen. Plutselig var han hundeeier til lille Zlatan.

Navnet fikk han fordi Manchester United kjøpte Zlatan Ibrahimovic cirka seks måneder før Sondre møtte firbeinte Zlatan for første gang.

- Det var aldri noe spørsmål om hva navnet ble da! Men min mor nekter å si Zlatan, så hos hun heter han Zlati, sier Sondre lattermildt.

Har avlyst dater på grunn av Zlatan

Tisser over alt

Å være nybakt hundepappa var stas for Sondre, men hundetrening var ikke noe han la vekt på. Det har skapt problemer; Zlatan tisser over alt – blant annet i sofaen og senga. I tillegg til det, er han livredd for å kjøre bil.

- Zlatan har alltid tisset inne. Det er ganske krise.

Det er ikke uvanlig at valper tisser inne, men Zlatan har bare fortsatt med det.

- Alle jeg snakket med sa at det ville gå seg til, men det ga seg aldri. Da skjønte jeg at det var noe riv ruskende gærent. Det samme gjaldt bilkjøringen – alle trodde det kom til å gå seg til med tiden.

- Hva har du gjort for å prøve å bli kvitt tissingen inne?

- Mange anbefalte meg å kastrere Zlatan, så jeg valgte å prøve kjemisk kastrering. Det fungerte ikke i det hele tatt – det førte bare til at han ble skikkelig nervøs. Jeg har prøvd å lære han å gi beskjed når han må tisse, eller prøve å få han til å tisse i dusjen, men jeg har ikke lyktes, forteller Sondre.

GJØR SOM HAN VIL: Zlatan har ikke sluttet å tisse inne, selv om han er fire år gammel. Foto: NRK
GJØR SOM HAN VIL: Zlatan har ikke sluttet å tisse inne, selv om han er fire år gammel. Foto: NRK Vis mer

Dyrt

Å ha en hund som tisser inne er svært upraktisk. Det har også blitt veldig dyrt.

- Zlatan tisser både hos meg og hos andre, så jeg har kjøpt mange nye tepper til kompisene mine, og to nye sofaer hjemme. Overmadrasser har det gått mye av. Zlatan er et pengesluk – han er så bortskjemt, og får alt han vil ha.

- Hender det at du ikke kan dra på besøk, på grunn av dette?

- Det hender at jeg ikke tar han med på besøk. Om vi er på besøk hos noen, må jeg følge med på han konstant. Om han går rundt og snuser, må jeg følge med så jeg kan stoppe han når jeg ser at han er i ferd med å tisse. Det er ikke noe kjekt å ha det sånn, og det er veldig flaut om han faktisk tisser inne hos noen.

Det kan være krevende å ha hund, noe Sondre etter hvert ble klar over. Da Zlatan var seks måneder gammel, hadde Sondre bestemt seg for å selge han. Mange ville ha Zlatan, men Sondre klarte ikke å gi slipp på den lille hunden. Og alle som har sett programmet på TV, ser at de to er uatskillelige.

Ble med ved en tilfeldighet

Sondre hadde ikke sett første sesong av «fra bølle til bestevenn», og det var en kompis av han som fortalte at de søkte nye deltakere til programmet.

- Han vet jo at Zlatan tisser inne hele tiden, og han fortalte at det er med en hundetrener som er kjempeflink. Han sendte meg lenken, og jeg meldte oss på.

Da NRK tok kontakt med Sondre, og ønsket flere intervjuer, ble han veldig overrasket. Han hadde aldri trodd de skulle komme med.

- Produksjonen ba meg om å se første sesong, så jeg satte meg ned og så på det. Dagen etter ringte jeg tilbake og sa at jeg ikke trodde programmet passet for meg og Zlatan. Jeg tenkte at hundene som er med i programmet er gale, og det er jo ikke Zlatan.

Likevel fikk produksjonen overtalt Sondre.

- Jeg fortalte dem at Zlatan er en kosebamse i forhold til de andre hundene, men de sa at de ønsker å ha med forskjellige hunder med ulike problemer. Så da ble vi bare med. Og det angrer jeg ikke på.

Fått mye oppmerksomhet

Sondre er singel, og det har ikke stått stille på damefronten etter at han ble et kjent TV-fjes.

- Jeg har fått veldig mange hyggelige meldinger – fra både jenter og gutter. Jeg har veldig lyst på en dame, jeg er på Tinder og jakter, men har ikke funnet den rette ennå. Det er mange som kjenner meg igjen, og jeg får meldinger i innboksen daglig.

Å få en sturen hund, vil nok gjøre datinglivet til Sondre betraktelig enklere.

MYE OPPMERKSOMHET: Sondre har fått mange tilbakemeldinger fra TV-seere som har sett programmet. Foto: Privat
MYE OPPMERKSOMHET: Sondre har fått mange tilbakemeldinger fra TV-seere som har sett programmet. Foto: Privat Vis mer

- Det har skjedd at jeg har ventet på en date, og alt er på stell hjemme, så tisser Zlatan i sofaen. Da må jeg bare ringe og si at vi må ta det en annen gang. Jeg vet ikke om Zlatan gjør det med vilje, sier han og ler, før han fortsetter:

- Jeg har hatt noen dater her etter at programmet begynte, og flere har spurt om Zlatan har tisset i sofaen før de tør å sette seg ned.

- Er Zlatan sjalu, da?

- Det vet jeg ikke. Han blir overlykkelig hver gang vi får besøk, så det tror jeg går greit. Han har jo uansett Berit. De koser seg, sier han og ler.

Om Zlatan har lært seg å takle bilkjøring, og sluttet å tisse inne, kan ikke Sondre avsløre ennå.

- Det eneste jeg kan si er at det har skjedd ting, så det er bare å følge med, sier Sondre.

EN FAVORITT: Zlatan og Berit. Foto: NRK
EN FAVORITT: Zlatan og Berit. Foto: NRK Vis mer

Slik lærer du valpen å tisse ute

Hundetrener Maren Teien Rørvik forklarer at det ikke finnes en fasit på når valper skal være stuerene, da det varierer fra hund til hund, og rase. Innsatsen til oppdretter er også en vesentlig faktor.

- Dersom oppdretter er flink til å ta ut valpene hver gang de har spist, lekt, sovet eller har annet aktivitetsskifte, kan valpen være så godt som stueren når du får den hjem, og alt man da trenger å gjøre er å følge opp. Mens andre valper kan ha vokst opp i en valpebinge med dårlig renhold og færre lufteturer, og da ligger man noen uker bakpå.

Dette kan du påvirke selv; dersom du er veldig nøye de første tre ukene etter at du har fått valpen hjem, kan valpen vise tegn til at den må ut og tisse allerede etter de første ukene. Men ikke bli skuffa om ikke valpen gjør det:

- Selv med topp innsats kan det ta flere måneder før valpen kan holde seg, og man kan begynne å stole på at den er stueren.

HUNDETRENING: Zlatan sammen med hundetrener Maren Teien Rørvik. Foto: NRK
HUNDETRENING: Zlatan sammen med hundetrener Maren Teien Rørvik. Foto: NRK Vis mer

Nytter ikke å kjefte

- Hva gjør man om det skjer et uhell inne?

- Har det allerede skjedd, er det for sent å ta med valpen ut – da er det bare å finne frem noe å tørke opp med. Men dersom du ser at valpen setter i gang med å tisse, altså midt i tissingsforsøket, kan du ta den med ut slik at den får litt hjelp til å assosiere tissing med det å være ute.

Det beste er å være føre var, og ta med hunden ut før den tisser. Man må rett og slett komme seg ut ofte i starten.

- Det hjelper ikke å kjefte dersom det skjer et uhell inne. Kjeft kan gjøre valpen usikker, og føre til at den prøver å gjemme seg neste gang den må tisse.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer