Psykologi:

Har du alltid dårlig samvittighet?

Ligger du søvnløs fordi du ikke klarer å gjøre mamma glad, ikke har fått bakt kake til foreldremøtet eller har sagt nei til sjefen? Da bør du ta en runde med deg selv.

DÅRLIG SAMVITTIGHET: Hvorfor er det sånn at noen alltid føler mye skyld og dårlig samvittighet? FOTO: NTB
DÅRLIG SAMVITTIGHET: Hvorfor er det sånn at noen alltid føler mye skyld og dårlig samvittighet? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Dårlig samvittighet er en ubehagelig følelse av å ha gjort noe som går utover andre eller deg selv, eller som strir mot dine egne eller andres verdier. Eller å ha latt være å gjøre noe du selv eller andre synes du burde ha gjort.

Det skriver psykoterapeut og tidligere prest Ilse Sand i sin bok «Venlige øjne på dig selv».

Men aller først kan vi fastslå at dårlig samvittighet i utgangspunktet er en meget god ting. Som Ilse Sand også skriver:

– Hvis din dårlige samvittighet står i forhold til noe du har gjort eller latt være å gjøre, er det en reell skyldfølelse. Har du dyttet til en annen i køen, og din dårlige samvittighet får deg til å snu deg og be om unnskyldning, er alt i orden. Hvis du får skyldfølelse når du spiser napoleonskake midt i slankekuren din, kan din dårlige samvittighet dytte deg i riktig retning.

Jo, det er normalt å ha dårlig samvittighet

Det er noe galt hvis folk aldri har dårlig samvittighet. Det er noe man kan se hos for eksempel psykopater og narsissister.

På den helt andre side ser man folk som får dårlig samvittighet av stort sett alt, og som påtar seg ansvaret for altfor mye.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer