Offerrollen:

Har du en «det er så synd på meg-venninne»?

Noen setter seg selv i offerrollen uten å vite det.

OFFERROLLEN: For noen blir det en slags livsstil. FOTO: NTB Scanpix
OFFERROLLEN: For noen blir det en slags livsstil. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Har du en venninne, kjæreste, mor eller far som stadig befinner seg i «offerrollen»? Det kan være slitsomt, frustrerende og vondt å se på at noen rundt aldri tar tak i problemene sine, men heller skylder på omgivelsene, men du kan gjøre noe for å hjelpe.

- En «offerrolle» er et begrep som stammer fra det engelske ordet underdog. Det innebærer at en person skyller på omgivelsene sine, om ansvarsfraskrivelse og om det å synes synd på seg selv. De i en «offerrolle» henter sympati fra andre og det innebærer også en viss manipulasjon; det er vanskelig å bli sinte på dem, det er vanskelig å hamle opp med dem på samme måte som du gjør med andre, sier gestalterapeut Tina Larsen, som driver Livet Ditt Gestalterapi – senter for mental helse.

Hun påpeker imidlertid viktigheten av å skille mellom det å sitte fast i en slik rolle eller stadig havne der når ting blir vanskelig, og det å tillate seg å være der i situasjoner da vi faktisk trenger det. Sistnevnte er et sunnhetstegn, førstnevnte kan være ødeleggende.

- For noen mennesker så forblir man i en slik rolle – det blir på en måte en livsstil. Men noen ganger så er det okay å være i den rollen, og det er riktig å få lov til å være et offer – å få litt ekstra sympati. Det er viktig at vi klarer å ta den rollen når vi trenger den, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer