Tankemønstre

Har du en sang på hjernen?

Her er trikset som får den vekk!

FÅTT NOK? Nå har forskere funnet fram til et triks som gjør at du blir kvitt sangen du har fått på hjernen! Foto: Berchtesgaden - Fotolia
FÅTT NOK? Nå har forskere funnet fram til et triks som gjør at du blir kvitt sangen du har fått på hjernen! Foto: Berchtesgaden - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: Av og til er det til å bli gal av!

Kanskje likte du låten første gang du hørte den, men nå er den en gjest som ikke kjenner sin besøkelsestid.

Men vet du hva, endelig har forskere funnet ut hva som kan hjelpe for å få sangen ut av hodet.

LES OGSÅ: Riktig musikk øker utholdenhet

Tyggegummi!

I følge en ny studie ved Reading universitet i England, kan tyggegummi få tankene vekk fra fra den etter hvert så plagsomme sangen.

I studien måtte 98 personer høre på catchy sanger som Payphone av Maroon 5 og Play Hard av David Guetta.

I tre minutter etter å ha hørt en sang, ble de bedt om å trykke på en knapp hver gang sangen dukket opp i tankene igjen. I løpet av disse minuttene fikk noen av forsøkskaninene tygge tyggegummi, noen skulle banke i bordet og noen ingen av delene.

Studien viste at de som fikk tygge tyggegummi, «hørte» sangen i hodet mye mindre enn de som ikke tygget tyggegummi.

Studien ble publisert i Journal of Experimental Psychology, og forskerne mener at funnene også kan få betydning for forskning på mer alvorlige tvangstanker.

LES OGSÅ: Du trenger ikke piller for å sove

GAL GLEDE: Til å begynne med høres sangen fin ut, men man kan fort bli lei! Foto: NTB Scanpix
GAL GLEDE: Til å begynne med høres sangen fin ut, men man kan fort bli lei! Foto: NTB Scanpix Vis mer

Harmoniske og gjentakende

Ifølge Huffington Post, fant forskerne også ut at 15 prosent av de som deltok i studien, klassifiserte sangene i hodet som plagsomme.

Det finnes imidlertid ikke et entydig svar på hvorfor vi henger oss opp i en melodi.

Det har Karen Johanne Pallesen, som er ansatt ved Institut for Neurovidenskab og Farmakologi ved Københavns Universitet, tidligere forklart til Vitenskab.dk.

Men, det finnes likevel en forklaring på hvorfor det er noen sanger vi lettere får på hjernen enn andre, og det handler om melodien og rytmen.

Fengende melodier er harmoniske og gjentakende. Og er det noe hjernen vår liker, så er det faste mønstre. (Det er derfor det er vanskelig å riste av seg innarbeidede vaner, og derfor vi liker å sette oss ved samme bordet i kantina hver dag).

- Gjenkjennelse er altså en av tingene som styrer hva slags musikk vi foretrekker å lytte til. De fleste «slagere» beveger seg innenfor typiske og velkjente tonekombinasjoner, sier Pallesen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer