Mor og datter

Har du et sterkt bånd til din mor? Dette er grunnen!

Ingen forstår deg like godt som din mor, ifølge forskning. Det viser seg at mødre og døtre har det sterkeste følelsesmessige båndet.

DEN STERKESTE RELASJONEN: Mødre og døtre har et ganske unikt bånd, ifølge forskning. FOTO: NTB Scanpix
DEN STERKESTE RELASJONEN: Mødre og døtre har et ganske unikt bånd, ifølge forskning. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Moren din kan ofte se akkurat hvordan du har det, uten at du trenger å si noe. En amerikansk studie viser at det er store likheter i viktige områder i hjernen hos mødre og døtre. Det handler hovedsakelig om området i hjernen som håndterer minnet (hippocampus) og området som regulerer følelser, inntrykk og reaksjoner (amygdala).

Resultatene i studien viser at døtre i stor grad arver disse områdene i hjernen fra sin mor, noe som kan forklare hvorfor mødre alltid ser ut til å forstå hvordan man har det. Dette kan også forklare hvorfor depresjoner og andre følelsesmessige problemer ofte går i arv fra mor til datter.

– Jeg synes at denne studien er kjempespennende, og det er helt sikkert mange mødre og døtre som kjenner seg igjen i dette. Båndet mellom mor og datter er ofte veldig sterkt, sier Trine Eikrem.

Eikrem er psykologspesialist og familieterapeut i Bufetat region øst i Oslo.

– Denne nærheten kan nok mange kjenne seg igjen i, på godt og vondt. Det føles bra når du har en person som forstår deg, men det kan også være vondt om man opplever å ikke bli forstått. Det kan føles ekstra sårbart fordi det ligger i kortene at moren din er den personen som skal forstå deg.

LES OGSÅ: Er du familiens sorte får?

Løsrivelsesprosessen kan by på utfordringer

Selv om mange har et godt forhold til moren sin gjennom oppveksten, kan det by på utfordringer når datteren kommer i tenårene.

– De fleste tenåringer har et behov for å løsrive seg, og finne sin egen identitet. Dette er nok en av grunnene til at mange opplever ekstra sterke konflikter mellom mor og datter i tenåringsårene. Døtre kan ha en ekstra identitetsjobb med å finne ut hva slags dame/kvinne de vil være når de skal være noe annet enn sin egen mor, sier Eikrem.

Når datteren blir eldre, og mer «voksen», vil mange oppleve at mor-datter-forholdet blir mer harmonisk igjen. Det er en periode de aller fleste må igjennom.

– Men selv om mor ofte er den man har det tetteste båndet til, viser forskning at døtre blir mer robuste damer om de har tilstedeværende fedre. Selv om døtre kan ha det sterkeste følelsesmessige båndet til moren sin, skal ikke fedre skygge banen av den grunn.

HAR ET STERKT BÅND: Psykologspesialist og familieterapeut Trine Eikrem forklarer hvorfor mødre og døtre har det sterkeste emosjonelle båndet. FOTO: Privat
HAR ET STERKT BÅND: Psykologspesialist og familieterapeut Trine Eikrem forklarer hvorfor mødre og døtre har det sterkeste emosjonelle båndet. FOTO: Privat Vis mer

Kan være skadelig å ikke vokse opp med en tilstedeværende mor

I vårt samfunn er vi vokst opp i en kultur som tilsier at mor skal være den trygge, omsorgsfulle personen som alltid stiller opp og lytter dersom det er behov for det.

– Det er i stor grad mammaen som er tillagt mye av dette ansvaret. Har du en pappa er det mer som en bonus, enn at det blir sett på som avgjørende, forklarer Eikrem.

Men det er ikke alle som vokser opp med en mor som møter deg med åpenhet og forståelse, noe som kan være svært skadelig, uavhengig av kjønn.

– I de fleste tilfeller vil barn som ikke har en tilstedeværende mor, allikevel klare seg helt fint, men om man ikke har noen andre trygge voksenpersoner å støtte seg til, kan det være veldig vanskelig. Det er flere som vokser opp med bare en mor i stedet for bare en far, derfor er den relasjonen ekstra sårbar for mange.

Les også: - Bare tanken på å møte mamma på gata gir meg panikk​

Mor er mest involvert fra starten av

Studien viser at hjernestrukturen hos mor og datter er likere enn hos for eksempel mor og sønn, men det er også andre ting som påvirker mor-datter-relasjonen.

– Det jeg ofte ser, er hva slags tilknytning de har til hverandre, og hvor mye tilknytning har å si for relasjoner og vennskap. Får du et sterkt og trygt bånd med mor, eller far, så er du bedre i stand til å stå i relasjoner og få bedre relasjoner senere i livet, sier psykolog Ellinor Ellingsen.

Det er som regel mor som er mest involvert i barnets første leveår, og det første leveåret påvirker oss i stor grad, da det skjer en enorm utvikling i hjernen.

– Det er jo også slik at mor og datter er samme kjønn, noe som kan føre til at mor kjenner seg igjen og identifiserer seg mer med datteren sin.

Relasjonen til mor er ofte sterkest

Ellingsen jobber blant annet som familieterapeut, og hun ser at mormor i familien ofte er mer tilstede og tilbringer mer tid med barnebarna, enn det farmor gjør.

– Er du mormor har du kanskje større tilgang, nettopp fordi datteren tyr til sin egen mor, der relasjonen ofte er sterkest. Tidligere undersøkelser har også vist at mor stiller opp mer enn far, kanskje spesielt dersom de blir besteforeldre. Man får oftere hjelp fra mor.

Men hva skjer egentlig dersom det blir et samlivsbrudd mellom mor og far, når barna er voksne? Vil mor fortsatt ha det tetteste båndet til barna?

– Ved skilsmisse blir ofte relasjonen til far dårligere – han mister kontakten med sitt voksne barn i større grad enn mor. Normalt er mor-datter-relasjonen ganske robust og stabil. Det blir sjelden brudd mellom mor og datter, sier Ellingsen.

LES OGSÅ: - Følelsen av å komme til verden, og bare bli gitt bort av den som skal elske deg mer enn noe annet, har gjort meg svært sårbar

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer