Mor og datter

Har du et sterkt bånd til din mor? Dette er grunnen!

Ingen forstår deg like godt som din mor, ifølge forskning. Det viser seg at mødre og døtre har det sterkeste følelsesmessige båndet.

DEN STERKESTE RELASJONEN: Mødre og døtre har et ganske unikt bånd, ifølge forskning. FOTO: NTB Scanpix
DEN STERKESTE RELASJONEN: Mødre og døtre har et ganske unikt bånd, ifølge forskning. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Moren din kan ofte se akkurat hvordan du har det, uten at du trenger å si noe. En amerikansk studie viser at det er store likheter i viktige områder i hjernen hos mødre og døtre. Det handler hovedsakelig om området i hjernen som håndterer minnet (hippocampus) og området som regulerer følelser, inntrykk og reaksjoner (amygdala).

Resultatene i studien viser at døtre i stor grad arver disse områdene i hjernen fra sin mor, noe som kan forklare hvorfor mødre alltid ser ut til å forstå hvordan man har det. Dette kan også forklare hvorfor depresjoner og andre følelsesmessige problemer ofte går i arv fra mor til datter.

– Jeg synes at denne studien er kjempespennende, og det er helt sikkert mange mødre og døtre som kjenner seg igjen i dette. Båndet mellom mor og datter er ofte veldig sterkt, sier Trine Eikrem.

Eikrem er psykologspesialist og familieterapeut i Bufetat region øst i Oslo.

– Denne nærheten kan nok mange kjenne seg igjen i, på godt og vondt. Det føles bra når du har en person som forstår deg, men det kan også være vondt om man opplever å ikke bli forstått. Det kan føles ekstra sårbart fordi det ligger i kortene at moren din er den personen som skal forstå deg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer