Føflekkkreft

Har du fått en rosa eller hudfarget nupp?

I noen få tilfeller kan det faktisk være tegn på kreft. Her er symptomene du bør være obs på.

SJEKK HOS LEGEN: Har du fått en ny føflekk, eller rosa nupp som har vokst, eller ser litt rar ut? Ta en tur til legen! Foto: Scanpix
SJEKK HOS LEGEN: Har du fått en ny føflekk, eller rosa nupp som har vokst, eller ser litt rar ut? Ta en tur til legen! Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: Fødselsflekk, føflekk eller skjønnhetsflekk – alle har dem, i varierende grad. En liten føflekk på kinnet à la Marilyn Monroe kan se sofistikert ut og også være et slags identifikasjonsmerke. Den er helt ufarlig – helt til den begynner å forandre seg.

Hudkreft er en av kreftformene det er enklest å behandle, og en stor andel av dem som rammes, blir helt friske. Problemet er at mange venter for lenge med å oppsøke lege.

I 2013 fikk rundt 1700 nordmenn føflekkreft, 327 døde. Rundt 80 prosent overlever, men dødeligheten i Norge ligger på 20 prosent. Flere menn enn kvinner blir alvorlig syke.

LES OGSÅ: Ville du sett forskjell på føflekken?

SOL MED MÅTE: – Vi trenger sol for å bygge opp vitamin D, men vi må ta hensyn til hudtypen vår, sier Ingrid Roscher, overlege ved Universitetssykehuset i Oslo.   Foto: NRK
SOL MED MÅTE: – Vi trenger sol for å bygge opp vitamin D, men vi må ta hensyn til hudtypen vår, sier Ingrid Roscher, overlege ved Universitetssykehuset i Oslo. Foto: NRK Vis mer

Disse føflekkene bør du følge med på

– Føflekkreft kommer hovedsakelig av soling. Blir huden utsatt for mye UV-stråling fra sol og solarium, kan kreft utvikles, sier Ingrid Roscher, overlege ved Hudavdelingen på Oslo universitetssykehus.

Hvor mye UV-stråling den enkelte av oss tåler, avhenger av hudtypen vår.

Hudtypene deles inn i seks kategorier, fra helt hvit til helt svart. I Norge er de lyseste og mest solsensitive hudtypene vanligst.

– Jo lysere hudtype, jo lettere er det å få celleskader av UV-strålingen. Du skal være oppmerksom på forandringer i farge, om flekken blir ujevn i kantene, blir forhøyet, får en skorpe, om den klør, væsker eller blør.

- Du kan også få en helt ny flekk som ser annerledes ut enn de andre. Kom deg raskt til lege, tidlig diagnostisering er avgjørende, sier Roscher.

Føflekker kan forveksles med aldersvorter, som kan være forholdsvis mørke og opphøyde. Få dem sjekket hvis du er usikker. I noen få tilfeller kan det dukke opp en nupp som er rosa eller hudfarget. Hvis den vokser, kan det være tegn på at den er ondartet.

ROSA NUPP/UTVEKST? Hvis denne vokser veldig og brått, bør du få sjekket det opp.
ROSA NUPP/UTVEKST? Hvis denne vokser veldig og brått, bør du få sjekket det opp. Vis mer

– Ikke vent til en føflekk begynner å klø eller blø, sier Roscher.

LES OGSÅ: Kreften ga meg et nytt syn på livet

Kjenn din kropp

For hundre år siden ga blek hud status, det var et tegn på at du slapp å jobbe utendørs. Nå vil folk bli så brune som mulig.

– Årsakene til at føflekkreft øker i Norge er at vi har relativt lys hud. Vi lengter etter sol og varme, og vi har råd til å reise sørover flere ganger i året. Men veldig brun hud er ikke sunt. For dem med de lyseste hudtypene er det absolutt ugunstig, sier Roscher.

Med høyere alder øker risikoen for kreft, og cellereparasjonen fungerer ikke så bra lenger. Eldre menn rammes oftest av føflekkreft fordi de ikke er så nøye med å beskytte og sjekke huden sin som kvinner er.

ONDARTET: Slik kan en ondartet føflekk se ut – med mørk farge og ujevne kanter.  Foto: Kreftforeningen
ONDARTET: Slik kan en ondartet føflekk se ut – med mørk farge og ujevne kanter. Foto: Kreftforeningen Vis mer

– Vi oppfordrer kvinner til å sjekke huden på seg selv, sin mann og familie. Hjelp hverandre til hudsjekk, spesielt på ryggen. Sjekk deg selv to, tre ganger i året, uten å bli hysterisk. Lær deg å kjenne huden din, så legger du merke til forandringer og oppsøker lege tidlig.

Smart soling

Har du en mistenkelig flekk – oppsøk fastlegen. Er legen usikker, blir du henvist til hudlege eller fastlegen vil skjære vekk flekken og få sendt den til undersøkelse.

– Er føflekken ondartet, vil du bli henvist til sykehus for utvidet fjerning av vev for sikkerhets skyld.

SJEKK FØFLEKKENE DINE OFTE: Én gang i måneden er lurt.
SJEKK FØFLEKKENE DINE OFTE: Én gang i måneden er lurt. Vis mer

Føflekkskanning på apotek kan ses på som et lavterskeltilbud, og om pasienten peker ut rett flekk, kan det føre til tidlig diagnose. Roscher anbefaler heller å bestille time hos fastlegen, for hele kroppen skal undersøkes.

– Jeg vil heller ikke anbefale apper. De er skapt av kommersielle interesser og er ikke kvalitetssikret på noen måte.

Det aller viktigste du gjør, er å forebygge føflekkreft: Beskytt deg i solen, og unngå å bli solbrent. Smør deg med solkrem, dekk deg til med klær eller ta en siesta innendørs eller i skyggen. Ikke bare unngår du føflekkreft, men huden eldes ikke så raskt med rynker og flekker.

– De fleste bør bruke solfaktor mellom 20 og 30. Smør tykkere og oftere i starten. Mange glemmer å smøre seg ofte nok og bruker for lite krem. Etter første innsmøring venter du en halv time før neste innsmøring. Følg solvettreglene til Kreftforeningen, anbefaler Roscher.

Vær obs på flekker som ...

... endrer farge, størrelse eller form (de kan også bli forhøyet uten å bre seg utover)

... er asymmetriske eller har uklar avgrensning

... har ulike fargenyanser

... er større enn 6 mm i diameter

... klør

... klør eller væsker

... skiller seg ut fra andre flekker i huden

... ser ut som et sår som ikke vil gro

... føles ru eller flassende (endringen kan føles før den blir synlig)

Kilde: Euromelanoma.org/norway

Kreftforeningens solvettregler

1. Ta pauser fra sola – unngå å bli solbrent. Vær spesielt forsiktig mellom kl. 12 og 15.

2. Bruk klær, solhatt og solbriller: Ta hensyn til hudtypen din. Barn bør lære gode solvaner. De som har rødt hår eller lys hud, trenger ekstra beskyttelse.

3. Bruk solkrem med minst faktor 15. Skygge og klær beskytter best. I Norge er faktor 15 med UVA-beskyttelse nok for de fleste hvis du smører jevnt og rikelig, en håndfull krem til en hel kropp. I solrike land er høyere faktor og flere pauser nødvendig.

4. Unngå solarium. Solarium øker risikoen for hudkreft, særlig ved lys hud. Noen runder i solarium før solferien vil ikke gi et godt underlag. UV-dosen øker, og dermed kreftfaren.

Les mer: Kreftforeningen.nowww.foflekkreft.no og www.euromelanoma.org/norway.

Se informasjonsfilmen «Forandring fryder ikke» på www.kreftforeningen.no.

LES OGSÅ: Mette har hatt føflekkreft fire ganger

– Nå er jeg forsiktig i sola

PASSER PÅ: – I dag beskytter jeg meg godt mot solen og sjekker selv føflekkene mine ofte, sier Inger Kristine Grønvold, som fikk ondartede endringer i en føflekk på ryggen.  Foto: Siw Ch. Teigland
PASSER PÅ: – I dag beskytter jeg meg godt mot solen og sjekker selv føflekkene mine ofte, sier Inger Kristine Grønvold, som fikk ondartede endringer i en føflekk på ryggen. Foto: Siw Ch. Teigland Vis mer

Inger Kristine opererte bort en ondartet føflekk på ryggen for to år siden. Det var mannen hennes som oppdaget den, og som fikk henne til legen.

Inger Kristine Grønvold (47) er daglig leder av Stavern gjestehavn i Vestfold og har tusen jern i ilden.

– Jeg er så heldig å ha en mann som masserer ryggen min etter en lang arbeidsdag. Det var han som oppdaget at jeg hadde en rar føflekk øverst på ryggen. Den må du få sjekket, sa han, men jeg fnøs av det, sier Inger Kristine.

Først to år etter, i 2013, gikk hun til fastlegen. Da hadde føflekken vokst seg større, overflaten var ruglete, rød og hissig, og den hadde begynt å klø.

Legen skar ut føflekken og sendte den til undersøkelse på Tønsberg sykehus. Ventetiden på 14 dager ble nervepirrende. Endringene i føflekken var ondartet, malignt melanom, den mest aggressive formen for hudkreft.

– Da den viste seg å være ondartet, bestemte jeg meg for å ta det med fatning, sier Inger Kristine.

På Tønsberg sykehus ble et større område av hud fjernet rundt føflekken. Inger Kristine, som hadde holdt nervene i sjakk lenge, fikk en reaksjon rett etter operasjonen.

– Da jeg kjørte ut fra sykehuset, rant det over for meg. Det gikk utover en annen bilsjåfør som kjørte uvørent, jeg ble sint, begynte å gråte og satte på Pink Floyd på full guffe. Det var min måte å avreagere på, sier Inger Kristine og ler.

Fikk ny føflekk

Hun var heldig. Det var ikke spredning, og hun slapp mer behandling. Kun kontroller hvert halve år i fem år. Inntil det i vår begynte å klø i nærheten av operasjonsområdet. En ny føflekk var dukket opp.

– Da var jeg rask med å komme meg til legen – få den vekk! Ventetiden på resultatet var en større påkjenning denne gangen. Mer hud ble fjernet, og til alt hell var denne flekken helt snill, sier Inger Kristine.

Hun har aldri likt å ligge i sola, men er aktiv ute. Inger Kristine har ikke vært flink til å smøre seg med solkrem, og ryggen har hun ikke beskyttet. I dag er hun veldig forsiktig, smører seg godt og dekker seg til med klær.

– Alt med måte, tenker jeg nå. Hvis føflekker som skiller seg ut får utvikle seg, er det større sjanse for at det går galt. Jo tidligere du går til legen, desto bedre er prognosen for at du blir bra. Jeg oppfordrer alle til å sjekke seg selv og gå til legen hvis du er usikker, sier Inger Kristine som takker ektemannen for at han maste på en legesjekk.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer