Føflekkkreft

Har du fått en rosa eller hudfarget nupp?

I noen få tilfeller kan det faktisk være tegn på kreft. Her er symptomene du bør være obs på.

SJEKK HOS LEGEN: Har du fått en ny føflekk, eller rosa nupp som har vokst, eller ser litt rar ut? Ta en tur til legen! Foto: Scanpix
SJEKK HOS LEGEN: Har du fått en ny føflekk, eller rosa nupp som har vokst, eller ser litt rar ut? Ta en tur til legen! Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: Fødselsflekk, føflekk eller skjønnhetsflekk – alle har dem, i varierende grad. En liten føflekk på kinnet à la Marilyn Monroe kan se sofistikert ut og også være et slags identifikasjonsmerke. Den er helt ufarlig – helt til den begynner å forandre seg.

Hudkreft er en av kreftformene det er enklest å behandle, og en stor andel av dem som rammes, blir helt friske. Problemet er at mange venter for lenge med å oppsøke lege.

I 2013 fikk rundt 1700 nordmenn føflekkreft, 327 døde. Rundt 80 prosent overlever, men dødeligheten i Norge ligger på 20 prosent. Flere menn enn kvinner blir alvorlig syke.

LES OGSÅ: Ville du sett forskjell på føflekken?

Disse føflekkene bør du følge med på

– Føflekkreft kommer hovedsakelig av soling. Blir huden utsatt for mye UV-stråling fra sol og solarium, kan kreft utvikles, sier Ingrid Roscher, overlege ved Hudavdelingen på Oslo universitetssykehus.

Hvor mye UV-stråling den enkelte av oss tåler, avhenger av hudtypen vår.

Hudtypene deles inn i seks kategorier, fra helt hvit til helt svart. I Norge er de lyseste og mest solsensitive hudtypene vanligst.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer