Autofobi:

Har du hørt om autofobi?

Har du alltid avtaler og slår på tv-en så fort du kommer hjem? Da har du kanskje vanskelig for å være alene.

VANSKELIG FOR Å VÆRE ALENE: Dersom du synes det er ubehagelig å ikke ha mennesker eller støy rundt deg, kan det hende du lider av autofobi. FOTO: NTB Scanpix
VANSKELIG FOR Å VÆRE ALENE: Dersom du synes det er ubehagelig å ikke ha mennesker eller støy rundt deg, kan det hende du lider av autofobi. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mange føler et sterkt ubehag ved å være alene. Og det gjelder uansett om de er single, i et parforhold, er del av en stor familie eller bor sammen med noen på en annen måte. Det kan finnes flere forklaringer på det, ifølge psykoterapeut Christina Copty. En av dem er kulturell:

– Vi oppdras til hele tiden å prestere for å bli oppfattet som vellykket i samfunnets øyne. Derfor beskjeftiger vi oss stadig med noe for å føle oss fornøyd med oss selv. Når vi er alene og ikke kan fylle rommet omkring oss med støy og aktiviteter, blir vi konfrontert med stillheten og følelser som forvirring, rastløshet og tomhet ettersom vi er blitt «meningsløse». Andre er redd for følelser som er vonde og prøver å flykte fra dem. Når vi er ensomme, legger vi merke til hvordan vi egentlig har det, sier hun.

Derfor har vi typisk nok vanskelig for å være alene når vi er i en krise – når vi for eksempel nettopp er blitt skilt, fyller rundt år, har mistet jobben eller har mistet noen som sto oss nær. Redselen for ensomhet er nemlig en annen forklaring på at vi unngår å være for oss selv.

– Om du føler deg alene eller er redd for ensomheten, har du sikkert en gang i livet opplevd noe som gjør at du forbinder ensomhet med noe ubehagelig. Kanskje måtte du ofte være alene som barn, sier Christina Copty.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer