Autofobi:

Har du hørt om autofobi?

Har du alltid avtaler og slår på tv-en så fort du kommer hjem? Da har du kanskje vanskelig for å være alene.

VANSKELIG FOR Å VÆRE ALENE: Dersom du synes det er ubehagelig å ikke ha mennesker eller støy rundt deg, kan det hende du lider av autofobi. FOTO: NTB Scanpix
VANSKELIG FOR Å VÆRE ALENE: Dersom du synes det er ubehagelig å ikke ha mennesker eller støy rundt deg, kan det hende du lider av autofobi. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mange føler et sterkt ubehag ved å være alene. Og det gjelder uansett om de er single, i et parforhold, er del av en stor familie eller bor sammen med noen på en annen måte. Det kan finnes flere forklaringer på det, ifølge psykoterapeut Christina Copty. En av dem er kulturell:

– Vi oppdras til hele tiden å prestere for å bli oppfattet som vellykket i samfunnets øyne. Derfor beskjeftiger vi oss stadig med noe for å føle oss fornøyd med oss selv. Når vi er alene og ikke kan fylle rommet omkring oss med støy og aktiviteter, blir vi konfrontert med stillheten og følelser som forvirring, rastløshet og tomhet ettersom vi er blitt «meningsløse». Andre er redd for følelser som er vonde og prøver å flykte fra dem. Når vi er ensomme, legger vi merke til hvordan vi egentlig har det, sier hun.

Derfor har vi typisk nok vanskelig for å være alene når vi er i en krise – når vi for eksempel nettopp er blitt skilt, fyller rundt år, har mistet jobben eller har mistet noen som sto oss nær. Redselen for ensomhet er nemlig en annen forklaring på at vi unngår å være for oss selv.

– Om du føler deg alene eller er redd for ensomheten, har du sikkert en gang i livet opplevd noe som gjør at du forbinder ensomhet med noe ubehagelig. Kanskje måtte du ofte være alene som barn, sier Christina Copty.

Det kan også være at du vokste opp i en familie der du verken ble sett eller hørt og der man ikke anstrengte seg for å se dine behov. Det kan bidra til at man tror man er alene om sine følelser og bidrar til en allmenn ensomhetsfølelse.

Et følsomt nervesystem, at man lett blir redd, kombinert med livlig fantasi gjør også at vi kan være redd for ensomheten. Enkelte kvinner er redd for at det skal skje et innbrudd når de er alene hjemme og passer derfor på alltid å invitere noen hjem om de må være alene en kveld.

LES OGSÅ: - «Social snacking» kan være negativt for den psykiske helsen din

– For å kunne være alene, må du også like deg selv

Men det finnes en måte å lære seg å være alene, slik at våre tanker og følelser kan få ta plass uten hele tiden å bli avbrutt. Og når vi ikke hele tiden søker ytre stimuli, blir vi bedre på å konsentrere oss og fordype oss. En ensomhet som er fylt med ro, gjør at hjernen renses og at vi får ekstra energi. I forlengelsen fører det til bedre relasjoner med andre, at vi finner ut hva vi egentlig trenger og blir flinkere til å sette grenser.

Men hvordan kommer du dit?

Det første steget er å bli bevisst på at når du flykter fra deg selv – hva er det da som gjør at du har så vanskelig for å holde ut med ensomheten? Og hva gjør du for å komme deg ut av den?

– For å kunne være alene, må du også like deg selv. Først når du setter pris på deg selv, blir det lett å være alene. Det er også viktig å forstå at livet både rommer gode og vanskelige følelser, og først når vi gjør plass for alle våre følelser, blir vi hele og autentiske mennesker, sier Christina Copty.

LES OGSÅ: Tid alene kan være svært sunt for både deg og parforholdet

LÆR DEG Å VÆRE ALENE: Det finnes en måte å lære seg å være alene, slik at våre tanker og følelser kan få ta plass uten hele tiden å bli avbrutt. FOTO: NTB Scanpix
LÆR DEG Å VÆRE ALENE: Det finnes en måte å lære seg å være alene, slik at våre tanker og følelser kan få ta plass uten hele tiden å bli avbrutt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Slik blir du sterk alene

  • Vær bevisst på at du må ut av komfortsonen, altså slutte å stenge av følelsene dine ved hjelp av bakgrunnslyd og aktiviteter.
  • Gjør noe som krever konsentrasjon og stillhet. I dag bruker mange av oss masse tid på sosiale medier, og vi mister mer og mer evnen til å fordype oss, og dermed forsvinner vår evne til konsentrasjon. Sett deg ned for å gjøre noe som krever din fulle oppmerksomhet - det kan være å jobbe, strikke, lese bøker, lage en scarp-book eller skrive om livet ditt. Det eneste kravet er at det ikke har noe med internett å gjøre og at du gjør det helt i ensomhet.
  • Sett av tid hver dag til å gå på oppdagelsesferd i følelsene dine. Hva innebærer ensomhet? Se det som et detektivoppdrag å finne ut hva det er for deg.

Kilde: Christina Copty, psykoterapeut.

LES OGSÅ: Blir vi mer redde for å være alene jo eldre vi blir?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer