Fodmap

Har du hørt om FODMAP?

FODMAP er en betegnelse for tungtfordøyelige karbohydrater som kan skape problemer i tarmen.

Har du hørt om FODMAP?
Publisert
Sist oppdatert

Forkortelsen FODMAP står for: 

Fermenterbare
Oligosakkarider
Disakkarider
Monisakkarider
(and)
Polyoler


Om lag 15–20 prosent av den vestlige befolkningen antas å ha irritabel tarm. Det er forskere ved Monash University i Australia som har utviklet FODMAP-dietten, og som fant ut at de fleste pasienter med irritabel tarm blir betydelig bedre når de begrenser inntaket av FODMAP-rike karbohydrater. Dette har interessert også norske leger.

Har du hørt om FODMAP?

Professor Jan Gunnar Hatlebakk, leder for Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonell mage-tarmsykdom ved Haukeland Universitetssykehus, forteller at personer med irritabel tarm sliter med mange plager, men at de finner lite ved vanlig utredning i denne pasientgruppen.

– Verken røntgen, koloskopi, gastroskopi eller blodprøver vil vise noe galt, men det er likevel åpenbart at funksjonen i mage-tarmkanalen er unormal, sier Hatlebakk.

Sammen med kollegene på Haukeland lagde han en studie for å se hvordan dietten fungerte hos norske pasienter med norsk kosthold. Resultatene var oppsiktsvekkende. Allerede etter tre uker var symptomene bedret og etter seks uker hadde pasientene betydelig færre symptomer.

Også ved flere andre norske sykehus har de nå begynt å anbefale denne dietten til pasienter med irritabel tarm.

Har du hørt om FODMAP?

OBS: Tabellen er ingen full oversikt, men viser eksempler på matvarer med høyt og lavt innhold av FODMAP. Kjøtt, fisk, egg og fett/olje inneholder ikke FODMAP. (Kilde: Modifisert fra Monash University)

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer