Fodmap

Har du hørt om FODMAP?

FODMAP er en betegnelse for tungtfordøyelige karbohydrater som kan skape problemer i tarmen.

Har du hørt om FODMAP?
Publisert
Sist oppdatert

Forkortelsen FODMAP står for: 

FermenterbareOligosakkariderDisakkariderMonisakkarider(and)Polyoler

Om lag 15–20 prosent av den vestlige befolkningen antas å ha irritabel tarm. Det er forskere ved Monash University i Australia som har utviklet FODMAP-dietten, og som fant ut at de fleste pasienter med irritabel tarm blir betydelig bedre når de begrenser inntaket av FODMAP-rike karbohydrater. Dette har interessert også norske leger.

Professor Jan Gunnar Hatlebakk, leder for Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonell mage-tarmsykdom ved Haukeland Universitetssykehus, forteller at personer med irritabel tarm sliter med mange plager, men at de finner lite ved vanlig utredning i denne pasientgruppen.

– Verken røntgen, koloskopi, gastroskopi eller blodprøver vil vise noe galt, men det er likevel åpenbart at funksjonen i mage-tarmkanalen er unormal, sier Hatlebakk.

Sammen med kollegene på Haukeland lagde han en studie for å se hvordan dietten fungerte hos norske pasienter med norsk kosthold. Resultatene var oppsiktsvekkende. Allerede etter tre uker var symptomene bedret og etter seks uker hadde pasientene betydelig færre symptomer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer