Har du hørt om «Galentines»?

– Verdt en feiring!

PLEIE VENNSKAPET: Galentines Day har de siste årene vokst frem som et slags tilskudd – eller eventuelt en motreaksjon – til Valentines Day. FOTO: NTB
PLEIE VENNSKAPET: Galentines Day har de siste årene vokst frem som et slags tilskudd – eller eventuelt en motreaksjon – til Valentines Day. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Kjærlighetens dag, Valentines Day, alle hjerters dag ... Kjært (?) barn har mange navn.

Noen fnyser av den moderne merkedagen 14. februar, mens andre hvert år gleder seg til å feire kjærligheten litt ekstra – så finnes det haugevis av dem som er «midt mellom».

Hun eller han som sier at de bryr seg noe særlig, men likevel sjekker mobilen mye oftere enn ellers for å se om det ligger en ekstra hyggelig melding fra kjæresten der.

KRITIKK: Valentines Day skal være feiring av kjærligheten, men har de siste årene blir kritisert for å være en kommersiell merkedag. FOTO: NTB
KRITIKK: Valentines Day skal være feiring av kjærligheten, men har de siste årene blir kritisert for å være en kommersiell merkedag. FOTO: NTB Vis mer

De siste årene har Valentines Day fått kritikk for å ha blitt at den nesten ikke handler om kjærlighet lenger, men kjøpspress og høye forventninger.

Vi i KK-redaksjonen slår et for at det ikke er noe i veien for å ha en dag som feirer kjærligheten, men at man samtidig må huske at kjærlighet ikke nødvendigvis (faktisk veldig sjelden) vises best gjennom blomster eller smykker.

Send heller den koselige meldingen, ha middagen klar når partneren din kommer hjem etter jobb eller ta en øl på den baren dere møttes for første gang!

LAVTERSKEL: Hva med å lage en ekstra god middag og kokkelere sammen på Valentines Day? FOTO: NTB
LAVTERSKEL: Hva med å lage en ekstra god middag og kokkelere sammen på Valentines Day? FOTO: NTB Vis mer


Dette er Galentines Day

Enten du elsker det, hater det eller havner et sted mellom – du har definitivt hørt om Valentines Day.

Men har du hørt om Galentines Day?

Dagen feires 13. februar og har vokst frem som et tilskudd – eller en motreaksjon – til valentinsdagen.

Det er kjærlighet som står i fokus også her, men ikke av den romantiske typen. I stedet er det en dag som skal brukes på å feire vennskap.

Dét stiller psykologspesialist og forfatter Kristina S. Moberg seg bak.

– Jeg vet ikke vet om jeg er tilhenger av alle disse nye merkedagene, som også er nokså kommersielle, men likevel liker jeg tanken om at vennskap er verdt en feiring. En markering, sier hun og fortsetter:

– For de fleste av oss er vennskap tross alt avgjørende for vår psykiske helse.

AVGJØRENDE FOR PSYKISK HELSE: Kristina S. Moberg understreker viktigheten av vennskap. FOTO: NTB
AVGJØRENDE FOR PSYKISK HELSE: Kristina S. Moberg understreker viktigheten av vennskap. FOTO: NTB Vis mer

Videre sier psykologen at selv om mange har sin beste venn i partneren sin, er det som regel viktig å ha flere enn kjæresten eller ektefellen som nære relasjoner.

Men hvorfor er egentlig vennskap så viktig?

– Vi er sosialt anlagt fra naturens side og trenger å høre til. Vi har behov for å høre sammen med andre, sier eksperten.

Derfor er vennskap viktig

  • Vennskap kan dempe stress og uro fordi vi ved påkjenninger har noen å sparre med; noen som lytter, noen å søke råd hos.
  • Vennskap handler om å gjøre ting man liker sammen – ha det gøy. Dette er sunt for den psykiske helsen og skaper en «god cocktail i hjernen».
  • Vennskap handler om å la seg inspirere av andre. Alene er det begrenset hvor mye vi kan lære eller endre oss, men når vi er sammen med andre får vi som regel ideer, nye tanker og nye erfaringer.
  • Vennskap handler om å dele følelser og speile hverandre. Det igjen, kan gjøre at vi forstår oss selv bedre.

Kilde: Kristina S. Moberg.


Oppsto i en TV-serie

I motsetning til feiringen av Valentines Day som har røtter tilbake til 1500-tallet ifølge Wikipedia, er Galentines er ganske fersk merkedag – og den oppsto faktisk gjennom humorserien «Parks and Recreation».

I en episode fra 2010 arrangerer Amy Poehlers karakter i serien, Leslie Knope, nettopp Galentines Day.

❝ Hver 13. februar forlater venninnene mine og jeg ektemenn og kjærester hjemme for å henge samme. Kvinner som feirer kvinner. Leslie Knope, «Parks and Recreation»

Her gir hun venninne dyre gaver, leser 5000-ords essayer om hvorfor hun elsker dem og serverer mimosa til den store gullmedaljen.

En litt overdreven variant, kanskje, men det høres slett ikke dumt ut?

Når manus ble skrevet kunne neppe Poehler og serieskaperne se for seg at Galentines skulle få fotfeste i den virkelige verden ...


Journalist og sosiale medier-ansvarlig i KK, Mina Knudsen, er enig med pyskologspesialist Kristina S. Moberg om at vi kanskje ikke trenger flere merkedager.

Likevel er også hun fan av å feire vennskap til den store gullmedalje.

– Klisjé å si, men jeg hadde aldri klart meg uten vennene mine, så de fortjener en feiring hver dag. Som Moberg sier er vennskap avgjørende for min psykiske helse – og noen av de viktigste personene jeg har i livet. Og som singel, setter jeg nok enda mer pris på en dag dedikert til vennene mine enn Valentines. Hadde det ikke vært for korona, hadde jeg gjort som Leslie Knope og invitert på brunsj og mimosa 13. februar, sier Knudsen og fortsetter:

– Men i år blir det to venninner på besøk for å heie frem ei annen venninne i MGP fra stua! Selvfølgelig med et glass bobler.

– Vi trenger nødvendigvis ikke en dag for å feire vennskap og kvinner som feirer kvinner. Dette bør vi ta til oss og være oppmerksom på hver dag. Likevel skal jeg notere det i kalenderen til neste år, og kanskje gjøre litt ekstra stas på alle de flotte kvinnene jeg har i livet mitt, legger hun til.

– Vanlig at vennskap går litt i faser

Valentines Day og Galentines Day; én feirer romantisk kjærlighet, den andre vennskap. Hva skjer når de to verdenene kolliderer?

Mange opplever at det skjer noe med vennskapet når en – eller begge parter – får seg kjæreste.

Plutselig blir man prioritert bort gang på gang, kanskje er man plutselig den som prioriterer bort bestevenninnen til fordel for kjæresten.

Uansett hvilken side av det man står på: Hvordan sørger man for å beholde vennskapsrelasjonene, også når man er i et forhold?

OPPSLUKT: Psykolog Kristina S. Moberg forteller at det normalt at prioriteringene forandrer seg når man går inn i et forhold, men at det er viktig å fortsette å pleie andre relasjoner man har i livet. FOTO: NTB
OPPSLUKT: Psykolog Kristina S. Moberg forteller at det normalt at prioriteringene forandrer seg når man går inn i et forhold, men at det er viktig å fortsette å pleie andre relasjoner man har i livet. FOTO: NTB Vis mer

Psykologspesialist Kristina S. Moberg tror at de fleste vennskap bør tåle noen endringer. Hun sier også at det er greit å vite at det er helt vanlig at vennskap går litt i faser.

– Parforholdet krever på mange måter mer enn vennskap, i hvert fall når man flytter sammen. Man skal kanskje dele økonomi, huslån, oppvask, sex og attpåtil kanskje etter hvert barn som må komme, sier Moberg.

– Jeg tenker at vennskap er nødt til å endre seg litt når man etablerer seg ordentlig. Ikke på den måten at man ikke lenger møtes, men at det blir litt mindre tid til rådighet og kanskje en ny som er kommet ennå nærmere.

Samtidig understreker hun at det er viktig å være bevisst på at vennskap kan svinne hen uten «næring og vann» – som i dette tilfelle er tid og opplevelser sammen.

NÆRING OG VANN: Som alt annet, kan vennskap kan fort svinne hen dersom man ikke tar seg tid til å pleie det. FOTO: NTB
NÆRING OG VANN: Som alt annet, kan vennskap kan fort svinne hen dersom man ikke tar seg tid til å pleie det. FOTO: NTB Vis mer

Ifølge Moberg handler det om å være bevisst og tenke prioriteringer. Som regel er det plass til både venner og kjæreste i liv, men dersom det er vanskelig å kombinere, må man stille seg spørsmål om hva man egentlig ønsker.

– Dersom du vil beholde vennene dine – helt som før – er det lurt å ta en prat med kjæresten. Si hvor viktige de er. Dersom vennene kommer litt i andre rekke i en periode med forelskelse, flytte sammen, få barn ... Så er det helt normalt. Det er ikke tid til alt, og det er lurt å snakke med vennene om det og vise at man bryr seg på andre måter enn å møtes like ofte.

Hun fraråder sterkt å «trekke seg helt vekk og bort til en kjærestehule». Da kan man nemlig fort bli stående litt i kulda dersom det blir brudd eller knute på tråden i forholdet.

– Oppsummert tenker jeg at kjæreste må medføre noen nye prioriteringer. Det vil bli noe mindre tid med venner, men det vil de fleste vennskap tåle og det er ofte gjensidig. Men dersom det blir sjeldnere og sjeldnere venner hører fra deg, sklir man litt fra hverandre. Da må man i så fall være klar over at man ikke er «helt på nett lenger».

VÆR KREATIV: Moberg tipser om å vise at man bryr seg på andre måter enn å møtes like ofte. Det siste året har gjort at videochat føles mer naturlig enn noensinne og avstand er en forutsetning, så hva med for eksempel å ha en fast FaceTime-date i uka med bestevenninnen din? FOTO: NTB
VÆR KREATIV: Moberg tipser om å vise at man bryr seg på andre måter enn å møtes like ofte. Det siste året har gjort at videochat føles mer naturlig enn noensinne og avstand er en forutsetning, så hva med for eksempel å ha en fast FaceTime-date i uka med bestevenninnen din? FOTO: NTB Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer