Mikrobryllup:

Har du hørt om mikrobryllup?

Nå er det mange velger bort det tradisjonelle bryllupet.

MIKROBRYLLUP: Mange velger bort den tradisjonelle bryllupsfeiringen. FOTO: NTB Scanpix
MIKROBRYLLUP: Mange velger bort den tradisjonelle bryllupsfeiringen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Amerikanske bryllupsmagasiner skriver om trendbryllupet «mikrobryllup». Selv om begrepet ikke er like kjent her i Norge, er det mange som velger å gå for denne bryllupsformen når de skal smis i hymens lenker.

Et mikrobryllup er rett og slett et lite bryllup, og det er mange grunner til at vordende ektepar velger å korte ned gjestelisten.

- Dette er veldig vanlig blant våre utenlandske kunder som gifter seg i Norge. Veldig mange har med seg 10 til 15 gjester. Som regel er det da den nærmeste kretsen av familie, og kun noen få venner, forteller Ann Kristin Nissen, som er bryllupsplanlegger i Brudepikene i Drammen.

Hun forteller videre at en årsak til å velge et lite bryllup kan være at budsjettet er lavt, men det kan også være at man ønsker et litt annerledes bryllup.

- Jeg tror også at noen ønsker noe annet enn det tradisjonelle bryllupet, og en ønsker kanskje ikke å være så mye i fokus. En del bryllup kan jo bli ganske overdådige og da er det nok noen som ønsker å tone det litt ned.

LES OGSÅ: Nå skal ikke bryllupskaken se slik ut lenger

En intim, minneverdig feiring

Men det at man ønsker seg et lite bryllup betyr ikke at det blir en noe mindre minneverdig dag eller vellykket fest.

- Slett ikke. De som velger å ha mikrobryllup inviterer da gjerne sine nærmeste venner, og dem de setter aller mest pris på. Det blir en mer intim fest der man får tid til å snakke med alle som er tilstede, sier Nissen.

Hun påpeker at det er mange forventninger knyttet til et bryllup, og at det er viktig at brudeparet planlegger sin drømmedag, og ikke lar seg påvirke for mye av hva alle andre mener, tror eller tenker.

Er budsjettet lavt, og er dere ikke veldig opptatt av å ha høy kake, brudepiker og brudevals, er det dessuten flere måter å gjøre det på. Pssst, så mye er det vanlig å bruke på bryllupsgave.

- Mange med lavt budsjett velger å ha et veldig lite bryllup, og så heller invitere til vennefest senere. Da inviterer du venner til en happening hvor dere feirer bryllupet, men uten at det er knyttet for mange forventninger til det. På den måten kan du gjøre bryllupsfeiringen en del rimeligere, sier Nissen.

LES OGSÅ: På disse postene kan du enkelt spare inn tusenvis av kroner

INTIM FEST: Velger du et mikrobryllup får nok du ikke invitert hele familien, men mange kjenner det er fint å få tid til å snakke litt med alle gjestene. FOTO: NTB Scanpix
INTIM FEST: Velger du et mikrobryllup får nok du ikke invitert hele familien, men mange kjenner det er fint å få tid til å snakke litt med alle gjestene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Dropper gamle bryllups-regler

Både hun og daglig leder og bryllupsplanlegger i Bryllupspakken i Bergen, Thomas Bendiksen Dahlberg, forteller at de ser mer av mikrobryllupene i utlandet enn her foreløpig.

- Vi har ikke merket noen veldige endringer her enda, men det tar jo ofte litt tid før det kommer hit, sier Dahlberg.

Han forteller at det er svært varierende hvordan par ønsker å feire bryllupet sitt, og mener at til forskjell fra for noen tiår siden, da bryllupet skulle involvere alle i familien, en bryllupskake, brudevals, prest og kirke, er vi på vei til å bryte opp fra tradisjonene.

- Det ser vi jo blant annet på hvem som kan gifte seg i dag, og på måten det gjøres på. Jeg tror vi er i en oppsbrytningsfase der vi bryr oss mindre om hva som er det «riktige». Jeg tror flere brudepar tenker at det er opp til dem, og at vi ikke lenger er så opptatt av å følge gamle regler.

Likevel tror han mange kjenner på forventninger og forpliktelser fra familie og venner, men mener det er viktig å huske på at bryllupsdagen er brudeparets dag.

LES OGSÅ: Flere par velger særbo fremfor sambo

Husk tiden etter festen

Det er selvfølgelig fordeler og ulemper med både mikrobryllup og større bryllup, men det handler mer om hva som passer for deg enn noe annet.

- Bryllupet er jo ofte den eneste muligheten man har til å invitere venner og hele familien venner på begge sider, men jeg tror samtidig at du vil få en like fin opplevelse om du inviterer færre. I store bryllup er det mange som kjenner på at de ikke får tid til å snakke med alle – at hele dagen går litt for fort og at man ikke rekker alt. Planleggingen av et bryllup kan fort eskalere litt og da kan man kjenne at man mister litt oversikten, sier Dahlberg.

Andre fordeler med et lite bryllup er selvsagt at det koster mindre. Det betyr at du kan gjennomføre bryllupet på lavt budsjett, eller at dere kan ta dere råd til å for eksempel holde det i utlandet eller bruke mer penger på budsjettposter som er viktige for dere.

- Det er også fint å ha litt penger til etter festen, påpeker Dahlberg.

Mange kjenner nemlig at tiden etter bryllupet blir et lite antiklimaks og derfor kan det være lurt å investere litt i hvetebrødsdagene.

- Mange kan kjenne at de blir litt deppa etter en stor bryllupsfest om man skal tilbake til hverdagen med en gang. Da kan det være lurt å investere i andre tjenester for tiden etterpå. Det er lurt å ha råd til en bryllupsreise, og til å kunne ta litt fri fra jobb i tiden etter bryllupet.

LES OGSÅ: Slik skremmer du bort nervene og holder festens beste tale

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer