Psykologi:

Har du hørt om «nunchi»?

Det koreanske begrepet «nunchi» er blitt trendy. Hva det handler om? Blant annet å oppnå lykke og suksess ved ikke å framheve seg selv.

NUNCHI: Ifølge nunchi-tankegangen gjelder det å ta hensyn til sine medmennesker og å følge flokken. FOTO: NTB
NUNCHI: Ifølge nunchi-tankegangen gjelder det å ta hensyn til sine medmennesker og å følge flokken. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Jeg snakker mye. For mye synes kjæresten min, og han snakker på sin side veldig lite, ikke bare når han er sammen med meg, men generelt. Han lytter mye, og det får ham til å virke klokere og mer ettertenksom, selv om jeg ikke er sikker på at han er det.

Stillhet har alltid vært et svakt punkt for meg, og hvis det er stille i et rom eller rundt middagsbordet, antar jeg automatisk at de andre også synes at tausheten er pinlig eller kjedelig, hvorpå jeg gjerne forteller en morsom historie. Slik har vi alltid gjort det i min familie, prøvd å redde stemningen og være flinke til å kose oss.

Det er her det koreanske ordet «nunchi» kommer inn. For det handler om hvordan vi omgås hverandre på en behagelig måte og hvordan vi blir lykkeligere i våre relasjoner og i hverdagen.

Det er en grunn til at vi har to ører, to øyne og kun én munn

«The Power of nunchi – the koreaen secret to happiness and success» er skrevet av Euny Hong. Hun ble født av koreanske foreldre i USA og flyttet senere til Sør-Korea. Boken har allerede solgt bunkevis av eksemplarer på engelsk. Og kanskje kan den bli like populær som Marie Kondos bøker om opprydding og minimalisme.

Marie Kondo er en japansk kvinne, som først i bokform og senere på Netflix, lærte hele verden å rydde opp og prioritere – og gjennom det oppnå lykke. For det er i bunn og grunn det selvhjelpsbøker handler om – altså, hvordan vi blir glade og lykkelige.

– Det er mange måter å få det bra og omgås andre på, understreker Euny Hong.

Ifølge henne trenger vi for eksempel ikke å komme dansende og syngende inn i rommet og slå ut med armene hver gang vi kommer til et nytt sted. Vi trenger heller ikke å fylle alle tomme pauser med ord, for som hun skriver i boken: Det er en grunn til at vi har to ører, to øyne og kun én munn.

Men hva er egentlig nunchi?

Det koreanske uttrykket handler om hvordan vi ser verden og hvilke kvaliteter vi setter pris på. Synes vi for eksempel at det er mer kraftfullt å være en ekstrovert person enn en introvert? Snakker vi først og tenker etterpå, eller klarer vi å tie stille og bare lytte?

Oversatt til norsk betyr nunchi «øyemål», men det er langt mer komplekst, for nunchi er en spesiell form for sosial og følelsesmessig intelligens. Man er opptatt av at alle skal ha det godt. Å få andre til å føle seg ille til mote er ikke bra.

Et eksempel fra boken handler om møtet mellom lederne for Nord- og Sør-Koreas, der de to statslederne nærmest speiler hverandre. De tar hverandre i hånden akkurat passe lenge, de bytter på å snakke og lytte, og de gjør i det hele tatt mye for å få hverandre til å føle seg trygge. Ingen av dem dominerer, ingen er underdanig, for det er nemlig dårlig nunchi. Oversatt til vanlig omgang med mennesker handler nunchi om å være ydmyk, lydhør og om aldri å framheve seg selv på bekostning av andre.

– Man skal se på tilværelsen som en fersken, ingen skarpe kanter, men mykhet, ettergivenhet, sødme og mottakelighet, sier Euny Hong.

Den koreanske måten å oppfatte virkeligheten på er en motreaksjon til de siste års se-på-meg-kultur, og i stedet for for eksempel å kjempe om å komme til topps i et tv-program, handler det om å gjøre møtet mellom mennesker så friksjonsfritt og konfliktfritt som overhodet mulig. En vei er ifølge den koreanske tankegangen å lytte og observere i stedet for å sette seg selv i sentrum hele tiden.

– I Vesten hyller vi det individuelle og unike. Dette er i stedet bikubeprinsippet, der det er kollektivet som styrer hva som skal skje, for det gjør de jo av en grunn, sier Euny Hong.

- Penger, status og venner kommer nærmest av seg selv hvis man har nok nunchi

Det er en grunn til at mange mennesker gjør det samme, for eksempel i et rom: Ser et bestemt sted, snakker dempet. Eller høyt. Det er også en grunn til at man snakker om bestemte ting og ikke berører de mer ømtålige temaene. Ved å observere hva andre gjør kan man bli klokere på hvordan man skal handle og oppføre seg.

Det er litt som å være en fisk i en stim og egentlig bare følge strømmen. Euny Hong forteller at da hun var liten, kom hun i et selskap og begynte å fortelle om sin siste ferietur, fordi det var litt for stille rundt bordet etter hennes mening. Det viste seg at en av gjestene nettopp hadde fortalt at hun var dødelig syk av kreft. «Jeg visste det egentlig godt, for jeg hadde lagt merke til at vertinnen oppførte seg litt merkelig og stille da jeg kom», sier Hong. Med andre ord har vi alle sammen adgang til nunchi, så snart vi demper egoet litt og bruker sansene.

Å være nunchi er en koreansk dyd som handler om å være i harmoni med sine omgivelser, være ydmyk og ikke framheve seg selv. FOTO: NTB
Å være nunchi er en koreansk dyd som handler om å være i harmoni med sine omgivelser, være ydmyk og ikke framheve seg selv. FOTO: NTB Vis mer

Se-sang-eh-nuh-man-isso. «Så du er kanskje den eneste personen i verden?» er den direkte oversettelsen av det spydige koreanske nunchi-utsagnet som kanskje er 5000 år gammelt. Der vi i Vesten oppdrar våre barn til å ha spisse albuer for at de skal klare seg, oppdrar koreanske foreldre sine barn til det motsatte, av samme grunn, nemlig overlevelse og sameksistens. Alle barn i Korea lærer dette så snart de er store nok til å sitte på fanget til en bestemor eller bestefar, og det er en måte å oppføre seg på som gjennomsyrer både skolene og arbeidskulturen.

Opprinnelig er nunchi en blanding av buddhisme, Konfucius’ lære og animisme, der man mener at alt er forbundet og har sjel. Og ifølge Hong kommer man lenger med nunchi enn ved å gi gaver og komplimenter. Ettersom hun er født i USA av koreanske foreldre, har hun opplevd de koreanske dydene både innenfra og utenfra. Og da Hong kom tilbake til Korea som tolvåring, var det helt tydelig for henne at hun manglet nunchi.

– Det er en helt avgjørende og essensiell nøkkel til å forplikte seg i livet. Jeg vil kalle det en koreansk superpower, fordi man ved å tilpasse seg kan få alt til å skje. Penger, status og venner kommer nærmest av seg selv hvis man har nok nunchi.

Man kan endre sin nunchi fra dårlig til bra både privat, på jobben og i familien

Nunchi kan lett forveksles med empati, men det er forskjellige ting, understreker Hong. Vi sier for eksempel mange ord når vi utviser empati. I Korea er stillhet å foretrekke.

I stedet for å sette seg i den andres sted, som vi er vant til, observerer man mer og er følelsesmessig nøytral. Ikke bare i forhold til personen man snakker med, men i forhold til hele rommet og situasjonen. Hva skjer rundt oss? Hva er vi en del av?

Empati er nærmest en hellig ku i den vestlige verden. Det er det beste du kan være, og det er typisk knyttet til noe kvinnelig. Nunchi er ikke kjønnsspesifikt, og det er ikke en verdiladet kvalitet. Det er bare noe man utviser av respekt. Når man involverer seg for mye, setter man den andre i en ubehagelig situasjon. Og det er mye respekt forbundet med nunchi, sier Hong.

Tanken om at «man har noe på hverandre» eller står i gjeld og ikke er likeverdige, er det motsatte av nunchi. Det er ikke bra i denne tankegangen.

Boken er full av quizer og øvelser, slik at man kan endre sin nunchi fra dårlig til bra både privat, på jobben og i familien. Den første øvelsen går ut på å endre den måten du kommer inn i et rom på: hvordan du gjør entré. Når du kommer inn på arbeidsplassen din om morgenen, skal du for eksempel stoppe, trekke pusten rolig og dypt i to minutter, glemme alle dine forestillinger om hvordan dagen blir, gå inn, lytte og kjenne på stemningen.

«Les rommet før du snakker» heter en øvelse som du kan prøve neste gang du skal på et møte eller en fest. Ifølge Hongs tilhengere er resultatet av den helt magisk. Det er som om alt skifter gir når man erstatter sine vanlige festklisjeer med en kjapp nunchi, som består av å ha en fornemmelse for situasjonen, følge flokken og stemningen og å stille spørsmål. Det å stille spørsmål og lytte – i stedet for å planlegge sin egen neste setning – er skikkelig nunchi.

Jeg prøvde det nylig uten å ane at det var det jeg gjorde. Et familiemedlem jeg ikke liker å snakke med, åpnet seg som en blomst i solen, mens jeg bare lyttet og stilte spørsmål. Det beste ved det var at jeg som har vanskelig for å holde på hemmeligheter, unngikk å snakke over meg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer