Mobilavhengighet:

Har du hørt om Phantome ringing syndrome?

Sjekker du ofte mobilen fordi du tror du hørte en lyd? Da lider du kanskje av Phantom ringing syndrome.

MOBILAVHENGIGHET: Noen føler seg nakne uten mobilen, andre hører fantomringelyder. FOTO: NTB Scanpix
MOBILAVHENGIGHET: Noen føler seg nakne uten mobilen, andre hører fantomringelyder. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De fleste av oss er vant med å ha mobilen med oss til en hver tid. Vi sjekker Instagram, Messenger og Snap, og liker å være tilgjengelig. Til og med når vi sitter på do blir mobilen brukt som underholdning.

For mange har dette konstante behovet for å være tilgjengelig gjort at de ofte innbiller seg at mobilen ringer eller vibrerer, uten at den gjør det. Hvis du ofte sjekker mobilen fordi du tror du hørte en lyd, kan du lide av såkalt Phantom ringing syndrome.

Phantom ringing syndrome handler rett og slett om at du tror at mobilen ringer selv om den ikke gjør det, og at du sjekker den gjentatte ganger i løpet av dagen. Fenomenet er nært knyttet til Phantom vibration syndrome, som handler om at du tror at mobilen vibrerer i lommen uten at den gjør det.

- Jeg har selv opplevd at jeg har tatt opp mobilen fordi jeg trodde den vibrerte, uten at den gjorde det. Det handler om at vi tolker små bevegelser eller lyder som en bevegelse eller lyd fra mobilen. Før tenkte ikke folk at en vibrering i en lårmuskel stammet fra mobilen, men nå har vi en økt oppmerksomhet på mobilen, og slike små bevegelser kan trigge et behov for mobilen.

Dette sier Jørgen G. Bramness, som er seniorforsker, dr.med. spesialist i psykiatri og professor II ved Institutt for klinisk medisin, UiT Norges arktiske universitet.

- Et eksempel er at sønnen min spilte dataspill i helgen, og det var en liten lyd i spillet som hørtes ut som en mobiltelefon. Da gikk jeg stadig bort for å sjekke mobilen. Mange er så vare og oppmerksomme på mobilen at de tolker alt i den retning, forklarer han.

LES OGSÅ: - Vi er mer avhengig av mobilen enn noensinne.

KIME TIL URO: En liten elektronisk innretning har skapt mye uro i folks liv. FOTO: Scanpix
KIME TIL URO: En liten elektronisk innretning har skapt mye uro i folks liv. FOTO: Scanpix Vis mer

Blir avhengig av mobilen

I en studie som ble gjennomført på over 290 amerikanske studenter svarte 90 prosent at de noen ganger trodde mobilen ringte selv om den ikke gjorde det, og rundt 40 prosent svarte at de opplevde det minst en gang i uken. Det kan skyldes avhengighet.

- Det er mulig å få avhengighetslignende atferd knyttet til mobilen. Noen kan kjenner en uro hvis de ikke er på mobilen, kjenner et sug etter å se på den, lar mobilbruken gå utover andre ting som å snakke med folk og bruker veldig mye tid på mobilen, sier Bramness.

Han presiserer at det ikke er snakk om en fysisk avhengighet, og mobilavhengighet er ikke en godkjent diagnose fordi det mangler en del forskning på området.

- Men det er grunn til å tro at man kan bli avhengig av mobilen. Avhengighet er jo bare en atferd som har kommet ut av kontroll, og av og til blir noen så opptatt av noe at det utover andre ting.

- Når man ikke klarer å stoppe, så blir det en avhengighet, sier han.

LES OGSÅ: - Folk skjønner ikke hvor stor avstand mobilen skaper mellom oss.

Redd for å gå glipp av noe

For noen handler det om en avhengighet av mobilen, mens for andre handler det om en redsel for å gå glipp av noe hvis de ikke hører at telefonen ringer eller vibrerer.

- Vi er så opptatt av å ikke miste en telefonsamtale eller en tekstmelding at vi blir ekstra oppmerksomme på sensoriske fornemmelser som kan bety at noen ringer eller tekster oss. Den minste følelse av vibrasjon, som at klær beveger seg, kan feilaktig tolkes som en vibrasjon fra telefonen, forklarer Ingrid Blessom, som er psykolog og sexolog ved Institutt for klinisk sexologi og terapi.

For mange, spesielt for unge, er det slik at de hele tiden skal være tilgjengelig og vise seg.

- Det er uhyre viktig for dem å hele tiden kunne svare på en snap eller en melding, og det er ikke uvanlig å motta og sende 1700 snapper hver dag, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

Winther sier at det også kan handle om at folk må være tilgjengelig for kunder eller kollegaer, og at de derfor er veldig oppmerksomme på lyder som kan komme fra mobilen. For noen har dette behovet for å være tilgjengelig tatt helt overhånd.

- Det er mange som sliter og som er helt avhengig av å ha mobilen med seg. Til og med når de sitter man på do, så leser folk på mobilen. Vi har blitt vant til at tiden skal fylles med noe hele tiden, sier han.

Kan påvirke livskvaliteten

De fleste kan kjenne seg igjen i den snikende frykten å gå glipp av noe viktig. Angsten for at venner, bekjente eller kolleger gjør noe spennende eller interessant som man ikke har blitt involvert i. Slike tanker kan i verste fall påvirke livskvaliteten.

- Dersom noen i høy grad frykter å gå glipp av noe bidrar dette til at personen er mindre tilfreds med sitt eget sosiale liv, og det faktum at de føler de har et mindre tilfredsstillende sosialt liv. Dette igjen trigger negative følelser som kjedsomhet og ensomhet, noe som igjen påvirker helse, trivsel og livskvalitet, sier Blessom.

Hun sier at når man er fanget i frykten for å gå glipp av noe, er det lett å miste fokuset på den «virkelige» verden.

- En måte å bli mindre engstelig for å gå glipp av noe på, er å fokusere mindre på hva du eventuelt går glipp av og mer på verdien av det du faktisk gjør, sier hun.

LES OGSÅ: Eksperter bekymret over barns mobilbruk.

FOMO: Lider du av Fear of missingout? FOTO: Scanpix
FOMO: Lider du av Fear of missingout? FOTO: Scanpix Vis mer

- Unge har et sunnere forhold til mobilen

- Jeg ser at unge mennesker ofte har et sunnere forhold til kommunikasjon gjennom mobilen enn det eldre har. De eldre er vant til at de skal svare med en gang telefonen ringer, mens ungdommer tenker at de kan utsette og vente, sier Bramness.

Han sier at vi er i begynnelsen av vår forståelse av interaksjon med mobiltelefon, og at vi om noen år vil se tilbake på nåtiden som en tid hvor vi ikke klarte å styre oss.

- Det blir på samme måte som hvordan de forholdt seg til godteri etter krigen. Vi lærer oss nok et sunnere forhold til bruken av mobilen etter hvert. Bruken er i stadig utvikling, og utviklingen skjer fort, sier han.

LES OGSÅ: Tenåringens mobilbruk: - Mange foreldre er helt fortvilet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer