Staycation:

Har du hørt om staycation?

Å reise til påskefjellet eller den andre siden av jordkloden er spennende – men av og til er det mest avslappende å bare være hjemme i ferien.

STAYCATION: Det er ikke noe galt i å nyte påskeferien hjemme på sofaen. FOTO: NTB Scanpix
STAYCATION: Det er ikke noe galt i å nyte påskeferien hjemme på sofaen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hvis du ikke allerede har skjønt det: Staycation å ta ferien hjemme, altså «stay» og «vacation». Noen kaller det også holistay (holiday + stay). Fenomenet er selvsagt ikke en ny oppfinnelse, men fikk en oppblomstring i USA under finanskrisen i 2008 da folk ikke hadde råd til å dra på ferie.

Men det finnes andre gode grunner enn en skranten økonomi til å ta en staycation, forklarer coach Lykke Rix, som er en stor forkjemper for konseptet:

– For mange har det å dra på ferie etter hvert blitt forbundet med et prestasjonspress, og staycation er å velge bort det presset og en mulighet for å fokusere på å være sammen og slappe av. Det høres kanskje ikke så sexy ut å bli værende hjemme i ferien, men det kan det godt bli, sier hun.

LES OGSÅ: Den nye ferietrenden som er billigere og mer avslappende enn vanlig ferie

Ta et familieråd før ferien

Før dere tar en staycation, anbefaler Lykke Rix at dere gjør som dere kanskje pleier før ferien: Hold et familieråd og snakk om hvilke forventninger dere har til ferien. Snakk om hva hvert enkelt familiemedlem har lyst til og behov for. Og lag faste avtaler om hva dere vil og hva dere ikke vil.

Lag også gjerne noen felles rammer som dere alle er enige om, for eksempel når det gjelder hvor mye skjermtid hver enkelt skal ha hver dag. Sørg for at alle er enige om rammene, slik at du ikke ender med å løpe rundt og være skjermpoliti.

– Dere kan jo også ta den helt ut og gjemme vekk både mobil, data, iPad og klokker, slik at dere ikke gjør noe bare fordi dere har tid, men fordi dere har lyst, sier Lykke Rix.

LES OGSÅ: Har du ingen å reise på ferie med?

Gjør de samme aktivitetene

Noe av det som er så deilig med ferie, er at man er så mye utendørs. Så gå ut i bakgården eller marka så ofte som mulig. Lykke Rix mener det er viktig å gjøre alle de aktivitetene dere ville gjort på en vanlig ferie: lese krim, sove lenge og spise mye godt.

Hvis du liker aktive ferier, kan du glede deg over at du har et hav av tid til å dra på det nærmeste yogastudioet eller rett og slett ta en dagstur med nistesekk i det nærmeste friområdet - som Nordmarka i Oslo. Hvis du er av den kulturelle typen, kan du utforske museer, gå på teater eller kanskje bare se en film.

Tanken bak staycation er å få feriefølelsen helt innunder huden uten å legge press på seg selv eller økonomien.

Du kan for eksempel starte morgenen i badekåpe og slippers, gjøre ditt vanlige morgentoalett til et skikkelig spaopphold, spise frokost på en kafé i nærheten og dra på små dagsutflukter. Kanskje dere kan dra og bowle, klatre, ta en tur til nærmeste badeland?

LES OGSÅ: Dette vil barn egentlig gjøre i ferien sin

Å kose seg hjemme er veldig avslappende, og i tillegg har du tid til å nyte samværet med familien i slow motion. Kanskje dere kan kjøpe et morsomt brettspill, bruke en hel dag til å se på Harry Potter eller Ringenes Herre (en gang til ...), sove i telt i hagen (du synes kanskje ikke akkurat det er så stas, men det synes nok barna), og så videre.

Listen over fordeler med staycation er lang. Men selv om det er mye godt å si om denne typen ferie når det gjelder økonomi, bærekraftighet og å stresse ned, kan det også oppstå utfordringer når dere ikke har de eksotiske omgivelsene til å legge en demper på en kanskje sliten hverdag, eventuelt også et litt slitent forhold. Som Lykke Rix sier:

– Staycation er også et krevende konsept fordi det ikke er noe der som kan avlede deg. Derfor krever det at du er klar for å se deg selv og familien din i øynene og takle de vanskelige følelsene som kan oppstå. Så hvis din definisjon på en god ferie er ren idyll og fravær av alle konflikter, er staycation kanskje ikke det rette for deg.

Fem gode grunner til å bli hjemme i ferien!

1. Staycation er en mulighet for å kjenne etter og komme i kontakt med seg selv. For noen kan ferien bli et prosjekt der turen helst skal gå til det mest eksotiske og mest Instagram-vennlige stedet. Man glemmer helt å kjenne etter hva man egentlig trenger, fordi man er mer opptatt av hva alle andre gjør, og følger strømmen uten å tenke seg om. Det kan føre til at man ender opp fullstendig blakk på Maldivene, superstresset på en overbefolket campingplass i Tyskland eller høydesyk på toppen av Kilimanjaro, når det man egentlig hadde behov for, var å slappe helt av?

Da kan staycation kanskje være et konsept som er verdt å teste ut. Når du blir hjemme med det formål å slappe av – og du med andre ord ikke begynner å kaste deg over prosjekter som å male kjøkkenet eller bygge trehytte i hagen (med mindre det er det du ønsker å bruke ferien din på) – oppstår det en ro og en langsomhet som gjør det mulig for deg å kjenne etter hva du egentlig har lyst til, fordi du ikke er så opptatt av omgivelsene dine – dem kjenner du jo.

PS: Her funker også hytte kjempebra, om du er så heldig å ha en! Hjemme, men på en annen måte.

2. Du kommer tett på familien din. Med mindre du tar en staycation for deg selv, er det å bli værende hjemme en opplagt mulighet til å komme tettere på hverandre som familie. Her er det ingen hvite sandstrender, vannscootere og bamseklubber til å avlede dere. Som familie havner dere (kanskje etter et par dager med litt uro og tilpasningsvansker fordi dere ikke er vant til å være sammen på denne måten) på gulvet i samme rom, med en masse tid til å gjøre det dere har lyst til – hver for dere og sammen.

Og ja, kjedsomheten vil sannsynligvis komme snikende, men det er når vi kjeder oss at vi virkelig kan begynne å kjenne etter og finne ut av hva vi egentlig har lyst til, sammen og hver for oss. Kanskje dere finner ut at dere vil spille et spill, bake boller eller spille fotball, eller at dere har lyst til å gjøre noe sammen som dere aldri har prøvd før. Eller kanskje dere kan ta en dag der alle holder på med hvert sitt lille prosjekt, enten det er å bygge et Lego-slott, lese en krim eller gå en tur i parken.

En staycation er også en gyllen mulighet til å få løst noen av de konfliktene som kan dukke opp i hverdagen, men som du vanligvis prøver å stenge ute fordi du ikke har overskudd til noe annet. Når ungene dine krangler, får du for eksempel tid til å sette deg ned sammen med dem og prøve å løse konflikten, fremfor bare å gjøre deg til dommer over hvem som har rett, bare for å få fred. Også forholdet til ektefellen eller kjæresten din kan nyte godt av en staycation, fordi dere har tid til virkelig å se hverandre i øynene.

3. Du får tid til alt det du vanligvis ikke har tid til. Når dere tar ferien hjemme, får dere også plutselig tid til å gjøre noen av de tingene dere ikke pleier å ha tid til, fordi hverdagen er så tettpakket med jobb, innkjøp, henting og bringing, fritidsaktiviteter og så videre.

Plutselig har dere tid til det dere ellers glemmer i den travle hverdagen. Det er også rom for at barna kan ha lange lekeavtaler med vennene sine, og du har endelig muligheten til å invitere dine egne venner på den middagen du ikke har orket å arrangere fordi du ikke synes du har hatt tid til det. Men det har du nå!

4. Du setter større pris på hverdagen. Du har det kanskje på samme måte som mange andre: Du lever for helgene og feriene. Men hvis du tar en god og lang ferie hjemme, kan det være med på å gjøre deg litt mer glad i hverdagen, fordi du kanskje blir oppmerksom på de mulighetene dere faktisk alltid har, men kanskje for sjelden benytter dere av – som å gå ut og spise på en hverdag eller lage hjemmekino på gulvet med dyner og popkorn. Samtidig vil det at dere har muligheten til å bruke all tiden og roen på å sjekke inn hos hverandre, også kunne smitte av på hverdagen deres når ferien er over, fordi det kan gi dere en større forståelse for hverandre – både som familie og som par.

5. Du sparer penger. Den helt åpenbare fordelen ved en staycation: Ikke nok med at en ferie for hele familien fort kommer opp i mange tusen kroner for reise og opphold – det er også mange av oss som kommer hjem igjen med tom lommebok og dårlig samvittighet over alle de ekstra pengene vi har brukt på stråhatter, kjempeis, turer med det lille turisttoget og souvenirer vi kaster når vi kommer hjem. På den måten risikerer vi at avslutningen på ferien blir starten på nedbetalingen av en kredittkortgjeld.

Og du sparer ikke bare penger, du sparer også dyrebar ferietid. På staycation er det ingen flyreiser, ingen turistbusser og ingen taxiturer – og overhodet ikke noe jetlag. Ferien starter i det øyeblikket du går fra jobben.

Kilder: forbes.com og realsimple.com

redaksjonen@kk.no Denne saken står også i KK nr 28, 2017

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer