Mansplaining:

Har du hørt om uttrykket mansplaining?

- Bak begrepet ligger det et behov for å vise hvor flink man er, sier sexolog.

MANSPLAINING: Det ligger i de sosiale kjønnsrollene at menn oftere forventes å ta en ledende rolle, være den som har greie på ting og vet best. FOTO: NTB Scanpix
MANSPLAINING: Det ligger i de sosiale kjønnsrollene at menn oftere forventes å ta en ledende rolle, være den som har greie på ting og vet best. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Menn vet best, eller? Det kan i hvert fall virke som det er enkeltes oppfatning. Hvorfor ellers skulle en mann finne på å forklare til en kvinne hvordan vi liker å bli sjekket opp, eller hvordan det føles å ha mensen?

Mansplaining er ikke bare et gøyalt ord, det er også en passende beskrivelse på når en mann snakker nedlatende til noen (spesielt en kvinne) om noe han har ufullstendig kunnskap om. Ofte med den feilaktige antagelsen om at han vet mer om det enn den personen han snakker til gjør.

LES OGSÅ: Menn som kaller kvinner «billige»

Litt sånn som når GPS’en i bilen din prøver å guide deg gjennom nabolaget du vokste opp i – totalt overflødig.

– Det kan virke generaliserende, men det er et adferdsmønster hos menn som de fleste kvinner kjenner seg igjen i, sier Cathrine Linn Kristiansen, talsperson for Feministisk initiativ til KK.no.

– Ordet ble først popularisert av Rebecca Solnit i en artikkel som senere ble en bok ved navn «Men explain things to me». Artikkelen traff en nerve, og flere kvinner jeg kjenner har hatt bruk for et ord som mansplaning til å forklare det de ofte opplever i jobbsammenheng og privat, legger hun til.

Uttrykket fikk virkelig fart på seg på Internett i september i fjor da en mannlig twitterbruker tok det på seg å forklare vitenskap til den kvinnelige fysiologen og NASA astronauten Jessica Meir – en sak som følgelig fikk mye oppmerksomhet både på Twitter og i media.

Men hva er egentlig greia med mansplaining?

LES OGSÅ: Blir man sett på som «mindre mann» om man ikke har hatt mange sexpartnere?

FLAUSE: Twitterbrukeren "Harry Potter Fans" tror visst at han kjenner karakterene bedre enn forfatteren selv. Foto: Foto: Skjermdump, Twitter.com
FLAUSE: Twitterbrukeren "Harry Potter Fans" tror visst at han kjenner karakterene bedre enn forfatteren selv. Foto: Foto: Skjermdump, Twitter.com Vis mer

LES OGSÅ: - Alle forstår at hevnporno er latterlig, og at du ikke TULLER med pedofili

Handler ikke alltid om sexisme

Kunnskap er makt, sies det, og å uttrykke sin kunnskap kan være en måte å etablere sin status på.

– Det ligger i de sosiale kjønnsrollene at menn oftere forventes å ta en ledende rolle, være den som har greie på ting og vet best. Det er derfor menn mansplainer, forteller Kristiansen.

Det betyr likevel ikke at det alltid er den som snakker høyest og mest som faktisk har mest kunnskap om et emne.

– Det som særlig ligger i begrepet er at en mann tar for gitt at en kvinne ikke vet noe om et tema fordi hun er kvinne. Klassiske eksempler er sport, biler, tekniske ting og politikk. Menn med et konservativt syn på kjønn gjør nok dette oftere, forklarer hun.

Men det er ikke bare «gutteting» de anser seg å være eksperter i. Et godt eksempel er da Piers Morgan påsto på Twitter at Lady Gaga ikke kan ha PTSD, fordi det ifølge ham selv bare er eks-soldater som rammes av slikt (en vanlig feiltakelse som enhver psykolog vil bestride). Eller da en annen twitterbruker tok det på seg å motsi J.K. Rowling angående handlingen i hennes egen bok.

Det er selvsagt ikke slik at alle menn mansplainer, og ifølge Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving behøver det heller ikke alltid å handle om sexisme.

– Dette er jo ikke ulikt det man pleier å kalle for besserwissere – de tror de har fasiten. Bak dette ligger det vel et behov for å vise hvor flink man er, og det behøver ikke alltid handle om at menn tror de er overlegne kvinner, sier hun til KK.no.

I utgangspunktet tror hun at både kvinner og menn kan finne på å «mansplaine», selv om det ikke er usannsynlig at det er flere menn enn kvinner som benytter seg av denne metoden.

– Her kan man jo trekke inn gamle kjønnsroller om at mannen er kvinnen overlegen. Men jeg tror dette handler mer om personlige egenskaper, der man har et behov for å vise hva man kan, påpeker hun.

LES OGSÅ: Er det egentlig greit å ta hevn?

Kan fungere som en hersketeknikk

Mansplaining kan i mange tilfeller fungere som en form for hersketeknikk, det avgjørende her er hvilken måte det blir lagt fram på.

– Dersom det uttrykkes som «jeg hører hva du sier, men min erfaring er annerledes», så er det mer en utveksling av erfaringer, men legger man det fram slik at man får den andre til å føle seg liten og dum, så er det absolutt en hersketeknikk, sier Gamnes.

Kristiansen mener at en konsekvens av mansplaining kan være at kvinner kommer sjeldnere til ordet og menn tar opp uforholdsmessig mye plass.

– Det kan være vanskeligere for kvinner å vise sin kompetanse hvis de hele tiden blir undervurdert sammenlignet med sine mannlige kolleger. Et resultat av det kan være at en mann sier nøyaktig det samme som sin kvinnelige kollega men hans meninger mer tyngde, sier hun og forteller videre:

– Til og med superstjernen Bjørk har opplevd dette. Hun rapporterte om det i et intervju i fjor hvor hun sa; «Everything that a guy says once, you have to say five times».

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer