Forsikring dyr:

Har du husket å forsikre Fido?

- Uten forsikring kan det i verste fall koste deg nærmere 100 000 kroner i veterinærutgifter, sier ekspert.

FORSIKRING DYR: Du bør sjekke nøye opp før du velger forsikring. FOTO: NTB Scanpix
FORSIKRING DYR: Du bør sjekke nøye opp før du velger forsikring. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Husdyrene våre gir oss mye kos og lek, men det koster også å ha husdyr. De skal ha utstyr, fôr, vaksiner, helsesjekker og gjerne forsikringer. For en tur hos veterinæren kan bli en dyr affære dersom du ikke har sistnevnte.

- Har du ikke noe problem med å hoste opp det det koster, så trenger du ikke å tenke på forsikring. Men når du har en forsikring så kan du sette deg ned sammen med fagfolk og ta en beslutning på om dyret ditt skal behandles eller ikke uten at det er en økonomisk beslutning, sier dyrlege og president i Den norske veterinærforening, Torill Moseng.

LES OGSÅ: - En utenlandsreise innebærer mye stress for dyret

Prisen hos veterinær kan nærme seg 100 000 kroner

For mens vi ikke er vant med å måtte punge ut for legebesøket vårt, er det ingen velferds- og skatteordning som dekker de firbente.

Bruddskader etter påkjørsler er ganske vanlige hos husdyr, og det samme er fallskader hos katter. Men uten forsikring kan det i verste fall koste deg nærmere 100 000 i veterinærutgifter, ifølge Moseng.

- Dyret skal da stabiliseres før det skal inn til operasjon. Skjer det på natten, utenom vanlig arbeidstid kan du måtte ut med 10 000 til 15 000 kroner allerede før operasjonen. En operasjon kan fort koste 40 000, pluss oppfølging og kontroller etterpå.

Moseng og Den norske veterinærforening har en klar anbefaling om at med mindre du kan betale mange titalls tusen for å behandle dyret ditt, så bør du ha forsikring. Når du og en dyrlege vurderer om hunden eller katten din skal behandles eller ikke skal den beslutningen aller helst være basert på hvordan prognosen for god dyrevelferd for Fido eller Pus er etter behandlingen, og ikke basert på økonomi, mener de.

- Det mener vi at blir feil med tanke på dyret.

LES OGSÅ: Er det greit å la Fido være hjemme alene i mer enn åtte timer?

- Les det med liten skrift

Det finnes i hovedsak da to typer forsikring; kjøpsforsikring og sykeforsikring. Med førstnevnte kan du få igjen noe av kjøpesummen om dyret ditt dør innen et år. Sistnevnte, som veterinærforeningen anbefaler, dekker deler av veterinærutgiftene dine. Men det er også en del ting du bør sjekke opp når du kjøper forsikringen.

- Når du kjøper sykeforsikring så betaler du en egenandel hos dyrlegen. Når du kjøper den bør du lese alt med liten skrift, påpeker Moseng.

Sjekk opp hvor ofte forsikringen kan brukes i løpet av et år. Om dyret ditt har gjentakende ørebetennelser kan en forsikring med mange begrensninger være lite tess. Pass også på at forsikringen ikke går ut når hunden din blir eldre. Når Fido nærmer seg åtte- til niårsalderen vil han sannsynligvis trenge dyrlegen litt hyppigere.

LES OGSÅ: Gir du kjæledyret middagsrestene dine?

Prisen avhenger av rase, dekningsgrad og skaderisiko

Alt dette har selvsagt også sammenheng med prisen på forsikringen. Torfinn Jæger er produktsjef i Gjensidige, og forteller at prisen på forsikringen blant annet avhenger av rase og skadestatistikk.

Han anslår at prisen for en sykeforsikring for katt normalt vil ligge på rundt 2 300 for katt og 3 600 for hund hos dem, men at prisen kan komme opp mot 8000 til 10 000 om det er snakk om en skadeutsatt rase og der dyret er eldre.

- Vi bruker mange kriterier for å beregne en pris som virkelig skal samsvare med den risikoen vi overtar gjennom forsikringsavtalen, sier Jæger.

Et kriterium er om det er en hund, katt, minigris, undulat eller hest du skal ha forsikring til.

- Innenfor type dyr er det forskjellig pris avhengig av rase, bruksområde, og alder for å nevne noe, fortsetter Jæger. Deretter vil prisen på forsikringen selvsagt påvirkes av hva den dekker.

- Den viktigste forsikringsdekningen for hund og smådyr er dekning for veterinærutgifter. Dødsrisiko og tap av bruksverdi er aktuelle dekninger og særlig hvis dyrets verdi er høy, mener Jæger.

LES OGSÅ: Noen sørger mer over kjæledyr enn familiemedlemmer

KAN BLI DYRT: Uten forsikring kan dyrlegebesøket bli dyrt. FOTO: NTB Scanpix
KAN BLI DYRT: Uten forsikring kan dyrlegebesøket bli dyrt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Sjekk opp med flere forsikringsselskaper

Også i Forbrukerrådet rådes det til å være nøye når du kjøper forsikring.

- Når du velger forsikring er det viktig at du ser på behovet deres og at du undersøker hva som dekkes av forsikringene. Det kan være unntak for noen type dyr, så det er det viktig at du sjekker opp. Ta inn tilbud fra flere forsikringsselskaper, og sjekk pris og vilkår. Det aller viktigste er jo gjerne da at forsikringen dekker veterinærutgiftene, sier Pia Cecilie Høst, som er leder av Forbrukerrådets Forbrukerdialog.

Forbrukerrådet har også noen råd det kan være lurt å ha med seg når dere skal til veterinæren. På deres nettsider skriver de blant annet at du bør få oppgitt pris på alt som skal gjøres, samt at du bør undersøke litt før du velger hvem du skal gå til:

Du bør først danne deg et så klart bilde som mulig, av hva du trenger hjelp til. Har du forsikring, kan du sjekke om den dekker dette. Finn deretter frem til minst tre veterinærer som har autorisasjon og kompetanse til å ta imot dyret ditt. Sjekk veterinærenes rykte på nettet og blant venner. Undersøk prisene – priser for standardbehandlinger bør være tilgjengelige på nettet. Sjekk også avbestillingsgebyr og andre vilkår.

LES OGSÅ: Derfor bør du ikke la hunden sleike deg i ansiktet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer