B12-mangel

Har du kronisk B12-mangel?

Har du kronisk B12-mangel?
Publisert
Sist oppdatert

Er du trøtt og svimmel og plages av hodepine og hjertebank? Da kan du mangle vitaminet B 12. 

Kronisk B12-mangel er noe som rammer ganske mange, særlig eldre mennesker. Det kalles i medisinen for pernisiøs anemi. Denne vitaminmangelen behandles med B12-injeksjoner og tabletter i korte eller lange perioder. Noen kjenner en meget god effekt av dette, særlig i starten av behandlingen.

De blir kvikkere og mer opplagt, i bedre humør, økt konsentrasjonsevne og bedre hukommelse. Hos noen hjelper det også mot hodepine/migrene, irritasjoner og svekkelser i nervebaner til hender og føtter. Det mange ikke vet, er at B12 også bedrer leverens funksjon og motvirker leverskade og fettlever, det stimulerer dannelsen av gallesyrer og kan derfor bedre fordøyelsen, og det senker blodets kolesterolsammensetning, samt deltar i forbrenningen av fett, karbohydrater og proteiner. Så B12-vitaminet har mange viktige funksjoner i kroppen.

Dersom legen påviser kronisk B12-mangel hos deg, og du har typiske symptomer, får du som regel tilbud om intramuskulære injeksjoner. Dessverre er det mange som ikke får nødvendig oppfølging etter disse injeksjonene. Noen får tatt en kontrollblodprøve, og hvis opptaket av B12 i blodet er høyt, blir de satt på tabletter, Trio-B, én tablett daglig. Mange tar disse tablettene i lang tid eller inntil flere år uten at det blir gjort videre kontroller. Hos mange vil dette være utilstrekkelig eller endog risikabelt.

Hvorfor har du fått B12-mangel? 
Det er ikke alltid legen spør om det, men det er svært viktig å oppdage og behandle de bakenforliggende årsakene, og ikke minst: Unngå unødvendig, årelang behandlingstid. Symptomer De vanligste symptomene er trøtthet, svimmelhet og eventuelt øresus, kraftløshet, hjertebank, tungpust ved fysisk aktivitet, hodepine med mer. 

Årsaker
– Manglende opptak av vitaminet i tynntarmen
– Manglende produksjon av et viktig «hjelpestoff» i magesekken pga. katarr/betennelse
– Autoimmun betennelsessykdom som for eksempel hypotyreose
– Høy alder og eventuelt samtidig dårlig, ensidig kosthold
– Inntak av medikamenter som hemmer B12-opptaket
– Økt behov ved langvarig sykdom eller under graviditet
– Mangel på mineralet kobolt
– Kronisk tarmsykdom som cøliaki eller etter operasjon i mage-/ tarmsystemet

Må ta flere prøver
Mange med skjult B12-mangel får aldri behandling. Dette kommer gjerne av at ikke alle nødvendige blodprøver blir tatt. Det er derfor svært viktig at legen både måler B12, Hb, MCV, LPK og TPK, Ferritin, MMA og Homocystein, samt TSH.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer