B12-mangel

Har du kronisk B12-mangel?

Har du kronisk B12-mangel?
Publisert
Sist oppdatert

Er du trøtt og svimmel og plages av hodepine og hjertebank? Da kan du mangle vitaminet B 12. 

Kronisk B12-mangel er noe som rammer ganske mange, særlig eldre mennesker. Det kalles i medisinen for pernisiøs anemi. Denne vitaminmangelen behandles med B12-injeksjoner og tabletter i korte eller lange perioder. Noen kjenner en meget god effekt av dette, særlig i starten av behandlingen.

De blir kvikkere og mer opplagt, i bedre humør, økt konsentrasjonsevne og bedre hukommelse. Hos noen hjelper det også mot hodepine/migrene, irritasjoner og svekkelser i nervebaner til hender og føtter. Det mange ikke vet, er at B12 også bedrer leverens funksjon og motvirker leverskade og fettlever, det stimulerer dannelsen av gallesyrer og kan derfor bedre fordøyelsen, og det senker blodets kolesterolsammensetning, samt deltar i forbrenningen av fett, karbohydrater og proteiner. Så B12-vitaminet har mange viktige funksjoner i kroppen.

Dersom legen påviser kronisk B12-mangel hos deg, og du har typiske symptomer, får du som regel tilbud om intramuskulære injeksjoner. Dessverre er det mange som ikke får nødvendig oppfølging etter disse injeksjonene. Noen får tatt en kontrollblodprøve, og hvis opptaket av B12 i blodet er høyt, blir de satt på tabletter, Trio-B, én tablett daglig. Mange tar disse tablettene i lang tid eller inntil flere år uten at det blir gjort videre kontroller. Hos mange vil dette være utilstrekkelig eller endog risikabelt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer