«Sadfishing»:

Har du opplevd «sadfishing» i sosiale medier?

- Mange vil trekke seg unna, sier eksperten.

JAKTER SYMPATI I SOSIALE MEDIER: - Å få likes kan gjøre at du ikke føler deg alene og at dagen blir litt bedre. Det blir til slutt en krykke for mange, sier eksperten. Foto: NTB.
JAKTER SYMPATI I SOSIALE MEDIER: - Å få likes kan gjøre at du ikke føler deg alene og at dagen blir litt bedre. Det blir til slutt en krykke for mange, sier eksperten. Foto: NTB. Vis mer
Publisert

Vi har alle ulikt forhold til sosiale medier, og mens noen deler både små og store begivenheter og flere bilder fra hver sosiale setting, er det andre som foretrekker å holde privatlivet hemmelig.

Noen få deler gledelig deler alt om sykdommer, barn, problemer i ekteskapet, reiser og jobbutfordringer, selv om de fleste av oss nok er et sted mellom disse to ytterpunktene.

Det er lett å forstå at det kan være fristende å bruke sosiale medier for å få sympati og forståelse når livet er litt utfordrende, og mange får den oppmerksomheten og støtten som de mangler i det virkelige livet. Det er klart at åpenhet kan være både positivt og viktig, men kan det også gå for langt hvis alt du gjør er å søke oppmerksomhet fra andre.

Hvis du skriver vage innlegg om å bli sviktet, legger ut bilder av en operasjonssal uten å skrive noe mer eller konstant skriver følelsesladede innlegg i håp om å få sympati og oppmerksomhet, vil det fort få motsatt effekt.

Denne oppmerksomhetssøkende oppførselen er så utbredt at akademikere til og med har et navn for det: Sadfishing.

I en forskningsartikkel publisert i Journal of American College Health definerte forskere sadfishing som "en tendens hos brukere av sosiale medier til å publisere overdrivelser av følelsesmessige tilstander for å generere sympati."

Vi trenger alle validering, og sadfishing er en rask og effektiv måte å få det på, men du kan risikere å miste venner på veien.

KAN PÅVIRKE RELASJONER: - En god del vil trekke seg unna bekjentskaper der det kun jaktes sympati, sier eksperten. Foto: NTB.
KAN PÅVIRKE RELASJONER: - En god del vil trekke seg unna bekjentskaper der det kun jaktes sympati, sier eksperten. Foto: NTB. Vis mer

- Vanskelig å ha et gjensidig vennskap

- Vi har vel alle sett slike innlegg i sosiale medier. Et typisk eksempel er at det postes et bilde fra et sykehus uten å skrive noe om hvorfor de er der, eller det skrives andre kryptiske meldinger for å høste sympati og gjøre andre nysgjerrige.

Det sier Thomas Winther, som er som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret, til KK.

Winther tror at en slik atferd vil gjøre det vanskelig å vedlikeholde gode relasjoner over tid.

- Alle ønsker sympati, empati og forståelse fra andre, men hvis det blir misbrukt på den måten så vil det fort føre til at andre trekker seg unna. Det kan bli vanskelig å ha et gjensidig vennskap, sier han.

Motivasjonen for å legge ut slike innlegg er ofte at du ønsker oppmerksomhet. I starten vil du gjerne få det, men over tid vil folk miste interessen.

- Har du noen gode tips hvis man opplever at venner gjør dette?

- Hvis det er en nær relasjon så kan det være lurt å snakke om det, fordi det er ikke alltid er så lett å se selv hvordan man fremstår. Vær ærlig, rett og slett, råder Winther.

VANSKELIG: Alle har det vanskelig innimellom, og det kan selvfølgelig være en god støtte for mange å dele det i sosiale medier. Eksperter anbefaler derimot at du har en viss balanse i det som deles. Foto: NTB.
VANSKELIG: Alle har det vanskelig innimellom, og det kan selvfølgelig være en god støtte for mange å dele det i sosiale medier. Eksperter anbefaler derimot at du har en viss balanse i det som deles. Foto: NTB. Vis mer

Henter sympati fra ukjente

- Hva er grunnen til at noen føler behov for å overdele i sosiale medier?

- Sosiale medier har blitt en arena der du kan finne det du ønsker, for eksempel sympati når du er trist, deprimert eller syk. Det er noe vi alle har behov for, men mange drar det ekstra langt ved å hente sympati fra kjente og ukjente på sosiale medier.

Det sier Tone Haldorsen, som er sertifisert sexolog og parterapeut, til KK.

Mange kan relatere til negative følelser, og det vil derfor være enkelt kunne trykke "liker" for å gi sympati til den som har det vondt.

- Å få likes kan gjøre at du ikke føler deg alene og at dagen blir litt bedre. Det blir til slutt en krykke for mange, da likes er lett tilgang til dopamin, sier Haldorsen.

Bør være en god balanse

- Hvordan kan slik "overdeling" påvirke relasjoner?

- Det kommer jo an på hva som deles, men en god del vil trekke seg unna bekjentskaper som kun er triste og deprimerte, og der det kun jaktes sympati. I en relasjon skal det være plass til alle følelser, og på samme måte som det er slitsomt å være venn med noen som kun er glade og lykkelige, blir det slitsomt å være venn med noen som kun er triste, sier Haldorsen.

Det er også viktig å huske på at alt som deles i sosiale medier potensielt kan bli sett av mange.

- Du kan fremstå som veldig negativ og tung om du kun skriver om triste og negative ting i sosiale medier, som kan bidra til at du mister relasjoner eller det blir vanskelig å danne nye relasjoner. I sosiale medier er det viktig med en balanse, og det kan være negativt både å dele et positivt glansbilde og å kun poste negativt innhold. Det bør være en god balanse, råder hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer