Har hunden godt av å spise dine matrester?

Tenk deg om før du gir middagsrestene dine til hunden din.

UNNGÅ PROSESSERT MAT: Det er sikrest å gi hunden er ren mat som kjøtt, fisk, brød, pasta, egg og kokte grønnsaker, sier ekspert.
UNNGÅ PROSESSERT MAT: Det er sikrest å gi hunden er ren mat som kjøtt, fisk, brød, pasta, egg og kokte grønnsaker, sier ekspert. Vis mer
Publisert

Å velge riktig hundefôr og hundemat kan føles veldig vanskelig for mange hundeeiere. Du er jo så glad i hunden din og ønsker den kun det beste, men hva er egentlig det beste? Markedet for hundemat er veldig stort, og det kan være vanskelig å velge riktig. I tillegg er det mange som er usikre på om hunder kan spise vanlig mat, som middagsrester og frukt.

Det siste du vil er jo at hunden skal få vondt i magen, kaste opp eller i verste fall bli forgiftet. Så hva er det egentlig greit å gi til hunden, og hva bør du absolutt ikke gi?

- Først og fremst vil jeg si at det er greit å gi restematen din til hunden. Det er bærekraftig, du slipper å kaste mat, utnytter ressursene og sparer penger. Men du kan ikke gi hunden din hva som helst.

Det sier Øystein Ahlstrøm, som er professor ved Fakultet for biovitenskap, Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap ved NMBU.

Han forklarer at det som er sikrest å gi hunden er ren mat som kjøtt, fisk, brød, pasta, egg og kokte grønnsaker.

- Prosessert mat er mer utfordrende. Fiskekaker inneholder for eksempel mye salt, som gjør at hunden vil drikke mer og oftere må ut for å tisse. Men det blir nok mer negativt for eieren enn for hunden, sier han.

LES OGSÅ: Jo, hunden din ligner faktisk på deg

Bør starte tidlig

- Det er absolutt greit å gi hunder restemat hvis det er ren fisk og rent kjøtt uten krydder, men de bør være vant til det fra de er valper. Ellers kan de fort få diaré og kvalme, sier Trude Mostue, som er veterinær i FirstVet.

Det er dumt å kaste fisk og fine grønnsaker hvis hunden din kan spise det og tåler det.

- Rent kjøtt uten krydder og en del grønnsaker er fin ernæring for en hund, men hovedmengden av maten de spiser bør være et velbalansert hundefôr, påpeker hun.

LES OGSÅ: Visste du at et kjæledyr kan gjøre deg lykkeligere?

GREIT Å GI MATRESTER: - Jeg vil anbefale å bruke et kommersielt hundefôr, og så spe på med matrester, sier professor.
GREIT Å GI MATRESTER: - Jeg vil anbefale å bruke et kommersielt hundefôr, og så spe på med matrester, sier professor. Vis mer

Pass på mengdene

Mange hunder sliter med overvekt, og det er derfor viktig å være bevisst på at matrestene ikke skal komme i tillegg til totalmengdene med hundefôr.

- Når jeg får en hund som er overvektig inn på klinikken, skyldes det ofte at de spiser restemat. Du bør gi mindre av den vanlige maten hvis hunden får restemat i tillegg, og det er fort gjort å undervurdere hvor lite ekstra mat som skal til for at hunden legger på seg, forteller Mostue.

Det negative med å gi hunden restemat er altså at den kommer ut av den vanlige måltidsrytmen, og dermed kan få problemer med magen.

- Hunder er i slekt med ulven og er i stand til å spise store måltider. Hvis det står en bolle med sjokolade på bordet, kan hunden spise den i løpet av sekunder. Det skiller hunder fra katter, som spiser flere små måltider om dagen og som ikke liker sjokolade, forteller Ahlstrøm.

På grunn av dette er 40 prosent av norske hunder overvektige. Mange overspiser og får ikke nok fysisk aktivitet.

LES OGSÅ: - Hjelp, jeg har 20 hunder!

Dette bør du ikke gi

Selv om det er bærekraftig og positivt å gi middagsrestene dine til hunden, kan du ikke gi ham hva som helst.

- Ikke gi hunden sjokolade og godteri. I kakao er det et stoff som er i slekt med koffein, som hunder ikke klarer å omsette. Mørke sjokolader kan derfor være giftig for hunder, forklarer Ahlstrøm.

- Det er mye man absolutt ikke bør gi hunden, som krydret mat og mørk sjokolade. For eksempel sterk indisk mat, da får hunden garantert diaré og oppkast. Det samme gjelder sesongmat som vi spiser sjeldent, som julemat og fårikål. Det er for fettrikt og for kraftig kost for hunder, og da får de ofte diaré, sier Mostue.

Det kan også fort oppstå tiggesituasjoner ved middagsbordet hvis hunden din blir vant til å få middagsrester ved bordet. Det kan derfor være lurt å legge matrestene i skålen til hunden for å unngå slike situasjoner.

Ekspertene anbefaler å unngå:

  • Sjokolade
  • Druer
  • Rosiner
  • Løk
  • Krydret mat

- Jeg vil anbefale å bruke et kommersielt hundefôr, og så spe på med matrester. Fôret inneholder jo ofte biprodukter fra for eksempel kylling, som inneholder flere næringsstoffer enn bare kyllingkjøttet som vi spiser, sier Ahlstrøm.

LES OGSÅ: Hunden din forstår deg mer enn du tror

- Gi hunden bein

Mange sier at man ikke skal gi bein til en hund, særlig veterinærer som opplever å fjerne bein som har satt seg fast i tarmkanalen, men Ahlstrøm sier at det er en naturlig kalsiumkilde, i tillegg til at det fjerner tannstein hos hunder.

Dessuten elsker hunder å gnage på bein.

- Det største helseproblemet hos hunder er tennene, for de kan jo ikke pusse tennene slik som vi gjør. Hvis de får bein som de kan gnage på, vil det fjerne og forebygge tannstein. Så hvis du har bein til overs etter middagen, kan du gjerne gi det til hunden, sier han.

Men det er en risiko forbundet ved det, og man må regne med endringer i fordøyelsen som kan gi løsere avføring. Han anbefaler å gi storfe-bein eller kraftbein som hunden ikke klarer å knuse. Da gnager den på det.

- Hundeeiere er veldig glade i hundene sine, og derfor kjøper de dyr hundemat som skal være det aller beste. Men det er ikke nødvendigvis så komplisert og vanskelig å fôre en hund med matrester i tillegg hvis en ønsker det. Hunden din vil også like det, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer