Hårtap

- Hårtap blant kvinner er fortsatt tabu

Linn (30), Mia (24) og Kine (26), har noe til felles som har preget livet deres. Kan du se hva det er?

FELLESSKAP: Linn B. Solem (30) fra venstre, Mia Olsen Røtvold (24) og Kine Stousland (26) har alle diagnosen alopecia, en autoimmun sykdom som gjør at man mister håret helt eller delvis. Foto: Geir Dokken/All Over Press Norway
FELLESSKAP: Linn B. Solem (30) fra venstre, Mia Olsen Røtvold (24) og Kine Stousland (26) har alle diagnosen alopecia, en autoimmun sykdom som gjør at man mister håret helt eller delvis. Foto: Geir Dokken/All Over Press Norway Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Hun hadde planlagt bryllupet lenge, og endelig skulle det skje: Linn B. Solem skulle stå hvit brud.

Kjolen var perfekt, lokalet var klart. Og så falt høyre øyebryn av. Hår for hår forsvant brynet, som så ofte før når Linn har vært litt stresset.

Hva gjør man da?

– Da tenker man; ja ja, jeg kan i det minste krølle parykken dagen før. Det er da noe, ler Linn, som bare var sju år da hun fikk diagnosen alopecia, en autoimmun sykdom som gjør at man mister håret helt eller delvis. Hårtapet kan utløses av stress og andre påkjenninger. Hos noen kommer og går det i perioder.

Mens menn bærer sin snaue skalle med den største selvfølge, ser du knapt et hårløst kvinnehode i offentligheten. Men de finnes – under skaut, hatter og parykker:

En av tre kvinner vil oppleve å miste mer hår enn normalt i perioder av livet, og det kan ha flere årsaker. Som slanking, stress, dårlig kosthold eller alder – hårsekkene svekkes nemlig når vi nærmer oss overgangsalderen ifølge Ernst-Jan Veer, hudlege ved Oslo Hudlegesenter. I tillegg kommer de som mister håret etter cellegift.

LES OGSÅ: Mister du mye hår?

En sorg å miste håret

For Kine Stousland (26), som også har diagnosen alopecia, er hårtapet så ferskt at sorgen ennå er stor.

IKKE ALENE: Nei, det er ikke bare menn og alvorlig syke som kan bli skalla. Linn, Mia og Kine har mistet håret helt eller delvis, og de er langt fra alene. Foto: Geir Dokken/All Over Press Norway
IKKE ALENE: Nei, det er ikke bare menn og alvorlig syke som kan bli skalla. Linn, Mia og Kine har mistet håret helt eller delvis, og de er langt fra alene. Foto: Geir Dokken/All Over Press Norway Vis mer

- I juni mistet jeg alt håret på hodet, så øyebrynene og så håret på resten av kroppen litt etter litt. Det var den verste dagen i mitt liv, den dagen jeg innså at jeg måtte fjerne resten av håret som var på hodet. Det var midten av juni og varmt, jeg husker bare at jeg tenkte: Jeg blir skalla, i en alder av 26. Det var bare … trist. Å miste håret er et sjokk, og faktisk en slags sorg. Det er ikke bare hår, det er selvfølelse, sier Kine.

Selvsagt har også Linn sørget over sitt hårtap, kjent den store gleden når håret er tilbake, fortvilelsen når det forsvinner igjen. Men med årene ble hennes hårtap et yrke. Som frisørutdannet og med erfaringen av hvor viktig det er å finne riktig parykk, reiser hun nå Skandinavia rundt og tilbyr parykkprøving.

– Jeg opplever at hårtap blant kvinner fortsatt er veldig tabu. Spesielt den typen som ikke kan knyttes opp mot en diagnose som alopecia, men skyldes hormoner og alder. Du kan si at det ikke er så farlig, det er jo bare hår. Men du tenker på det hele tiden, du oppfattes som syk, sier Linn.

LES OGSÅ: - Når du mister håret lyser det sykdom

Vil aldri slutte med parykk

Også er det dem som aldri kunne tenke seg å slutte med å bruke parykk… Som Mia Olsen Røtvold (24), som er i ferd med å få håret sitt tilbake etter å ha brukt parykk siden hun var 17 –men fortsatt velger parykken.

- Hårtap blant kvinner er fortsatt tabu

- Det er ikke bare lett å slutte heller, jeg føler meg bar med mitt eget hår. Og den gjør meg mindre stresset: Om håret skulle falle av igjen, ville jeg ikke blitt like trist som første gangen. Nå vet jeg jo at jeg har parykken, sier Mia.

Også Linn har litt på samme måte. I dag er parykken en del av henne, en fullgod erstatning for eget hår.

Kine derimot føler seg fortsatt naken og blottstilt uten hår, men har vent seg til å trene uten hodeplagg i treningsstudioet, på jobb - og hun kan møte venninnene uten parykk.

– Men jeg håper hårtapet mitt er midlertidig. Jeg satser alt på at det kommer tilbake, sier Kine.

Historien kan leses i sin helhet i KK02, som er i salg fra fredag 9. januar.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer