Stomipose

Hege (27) viser frem stomiposen sin i håp om å fjerne tabu

- For noen år siden så jeg på stomi som min største frykt. Nå har posen reddet livet mitt.

VIL HJELPE: - Jeg sitter med et håp om å hjelpe andre - og spesielt unge som kanskje ikke synes det er så kult med en pose på magen, sier Hege til KK. FOTO: Privat
VIL HJELPE: - Jeg sitter med et håp om å hjelpe andre - og spesielt unge som kanskje ikke synes det er så kult med en pose på magen, sier Hege til KK. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

27 år gamle Hege Johansen fra Vestre Gausdal tok selv valget i 2017 om å legge inn stomipose, etter en lang sykdomsperiode på ni år med tarmsykdommen ulcerøs kolitt. Da hun tok valget hadde Hege allerede prøvd tre forskjellige typer medisiner, men fått tilbakefall alle gangene. Til slutt orket hun ikke mer.

- Da jeg var syk kunne jeg ikke være med på noe. Livet ble styrt etter hvor nærmeste toalett var, og hvis jeg en sjelden gang var ute av huset var det det første jeg måtte lokalisere. Når man flyr på do rundt 20 ganger i løpet av kort tid, er det ikke ute blant folk man helst vil være, så dagene bestod stort sett av å ligge på sofaen, sier Johansen åpenhjertig til KK.

Hvis Hege hadde en avtale utpå dagen kunne hun heller ikke spise noe mat før hun skulle dit, i frykt om at det kunne gå galt. Sykdommen gikk i stor grad utover hennes sosiale liv, og hun var sykemeldt fra jobben sin som butikkmedarbeider på Kiwi i ett år før hun fikk lagt inn stomi.

- Når man er så ung som meg er det selvfølgelig ingen god følelse å gå hjemme. Det føltes fælt å gi sykemelding på sykemelding til sjefen min, og da jeg var på jobb visste jeg aldri når jeg kom tilbake neste gang. Med en gang medisinen ikke fungerte hadde jeg ikke sjans til å stille opp.

Heldigvis hadde hun hund, sånn at hun på gode dager kunne gå korte turer for å trekke frisk luft og klarne tankene. Likevel var det kraftige magesmerter og utrygghet rundt dobesøk som ødela for Hege. Hun var inn og ut av sykehuset en rekke ganger.

TOK SELV VALGET: Hege tok selv valget i 2017 om å legge inn stomipose, etter en lang sykdomsperiode på ni år med tarmsykdommen ulcerøs kolitt. FOTO: Privat
TOK SELV VALGET: Hege tok selv valget i 2017 om å legge inn stomipose, etter en lang sykdomsperiode på ni år med tarmsykdommen ulcerøs kolitt. FOTO: Privat Vis mer

Livet tilbake

Men pose på magen skulle hun aldri ha. Hege nektet for det helt fra hun fikk sykdommen i 2008, og så på «utlagt tarm» som sin verste frykt. På det tidspunktet var hun bare 16 år, og selvfølgelig redd for hva folk ville si om hun plutselig dukket opp med det.

- Til slutt var det heldigvis samboeren min som pushet meg til å gå for det. Jeg hadde ikke noe annet alternativ enn å kanskje prøve enda en ny type medisin, men han så hvor sårt jeg trengte det og klarte omsider å overtale meg. Jeg gruet meg veldig i forkant og var både usikker og nervøs for hvordan det ville bli. Men kjæresten betrygget meg så godt han kunne og sa at jeg fortsatt var den samme personen som jeg alltid har vært - med eller uten pose på magen.

Og det budskapet ønsker hun nå å formidle til videre til andre som er i samme situasjon som henne. Hege deler gjerne bilder av seg selv med posen på magen i sosiale medier. Hun ønsker å fjerne tabuet.

LES OGSÅ: Stomioperert: - Jeg følte meg ikke attraktiv med to poser hengende på magen

REDDET HENNE: Hege sier at stomiposen har reddet henne, og at hun etter stomioperasjonen har fått livet tilbake. FOTO: Privat
REDDET HENNE: Hege sier at stomiposen har reddet henne, og at hun etter stomioperasjonen har fått livet tilbake. FOTO: Privat Vis mer

Et håp

- Jeg sitter med et håp om å hjelpe andre - og spesielt unge som kanskje ikke synes det er så kult med en pose på magen. Det er derfor jeg er så åpen om det. Jeg opplever at det generelt er veldig tabubelagt å snakke om tarmsykdommer - hvorfor kan jeg selvfølgelig ikke si for sikkert, men jeg tror det er fordi folk ikke liker å snakke om hvor ofte man går på do.

Du vil liksom ikke innrømme at du gjør det mellom 15-20 ganger om dagen.

- Men det er ikke noe galt i å være åpen om det , tvert imot. Selv har jeg blitt veldig vant til å snakke om det, og jeg håper det får andre til å føle seg bedre. Jeg har i alle fall aldri opplevd noe negativt blant de rundt meg etter at jeg fikk stomipose, og har heller aldri fått stygge kommentarer fra fremmede om det.

- Hvordan synes du det er på sommeren, når man gjerne går i litt tynnere klær eller badetøy?

- Jeg ser ikke på det som noe problem da heller. Nå er det kanskje enklere for meg siden jeg tok valget å få stomiselv, i motsetning til de som ikke har fått velge - men hvis noen hadde kommentert det med en negativ ordlyd skulle de absolutt fått svar. Det er ikke greit.

LES OGSÅ: Stomi: - Fra smertetyranni til treningsglede

Sa ikke alt

Hun og kjæresten ble sammen i 2012. Da hadde hun hatt ulcerøs kolitt i fire år, men hun innrømmer at hun ikke fortalte han hvordan alt egentlig var i starten.

- Jeg husker jeg sa at jeg hadde en sykdom, men jeg fortalte langt ifra hvor alvorlig det var. Han visste ikke at jeg kunne bli liggende rett ut i flere uker. Jeg sa heller ikke hvor mange ganger jeg måtte på do. Dette var mye vanskeligere da jeg var i tenårene.

Nå har de en åpen dialog rundt sykdommen. Familien til Hege har også støttet henne i valget. Både de og vennene hennes sier at hun har blitt et nytt menneske etter inngrepet.

- Det har reddet meg. Jeg har rett og slett fått livet tilbake, sier en lettet 27-åring.

- I starten gikk jeg rundt og nærmest ventet på at smertene skulle komme, for jeg trodde ikke på at det kunne bli så bra. Det føles som en befrielse i hverdagen, og jeg har ikke hatt vondt siden 2017. Det er helt ubeskrivelig.

ET NYTT MENNESKE: Familien til Hege har også støttet henne i valget. Både de og vennene hennes sier at hun har blitt et nytt menneske etter inngrepet. FOTO: Privat
ET NYTT MENNESKE: Familien til Hege har også støttet henne i valget. Både de og vennene hennes sier at hun har blitt et nytt menneske etter inngrepet. FOTO: Privat Vis mer

#Bagsoutforseven

Tidligere i år ble det kjent at en ti år gammel gutt med navn Seven Brigdes fra Kentucky i USA tok sitt eget liv etter å ha blitt mobbet i lengre tid for stomiposen sin. Det skriver blant annet TV 2.

Etter den tragiske hendelsen begynte folk fra hele verden å dele bilder av stomiposene sine i sosiale medier for å hedre gutten, etterfulgt av emneknaggen #Bagsoutforseven. Også Hege fra Vestre Gausdal tok del i denne markeringen.

- Når jeg hører historier som dette blir jeg illsint, rett og slett. Som sagt er det ikke alle som velger selv å få en stomipose, og det kan være så mange grunner til at folk har det, for eksempel kreft. I dag er det i tillegg så fint utstyr at det er ikke lenger stygt å ha en pose på magen - ingen ser det med mindre du viser det frem.

Det at en så liten gutt har blitt så grovt mobbet at han har valgt å ta sitt eget liv gjør Hege trist.

- Det er helt forferdelig. Folk må slutte å rakke ned på det som er «annerledes».

LES OGSÅ: Birgit Skarstein: - Jeg har fått livet i gave

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer