Stomipose

Hege (27) viser frem stomiposen sin i håp om å fjerne tabu

- For noen år siden så jeg på stomi som min største frykt. Nå har posen reddet livet mitt.

VIL HJELPE: - Jeg sitter med et håp om å hjelpe andre - og spesielt unge som kanskje ikke synes det er så kult med en pose på magen, sier Hege til KK. FOTO: Privat
VIL HJELPE: - Jeg sitter med et håp om å hjelpe andre - og spesielt unge som kanskje ikke synes det er så kult med en pose på magen, sier Hege til KK. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

27 år gamle Hege Johansen fra Vestre Gausdal tok selv valget i 2017 om å legge inn stomipose, etter en lang sykdomsperiode på ni år med tarmsykdommen ulcerøs kolitt. Da hun tok valget hadde Hege allerede prøvd tre forskjellige typer medisiner, men fått tilbakefall alle gangene. Til slutt orket hun ikke mer.

- Da jeg var syk kunne jeg ikke være med på noe. Livet ble styrt etter hvor nærmeste toalett var, og hvis jeg en sjelden gang var ute av huset var det det første jeg måtte lokalisere. Når man flyr på do rundt 20 ganger i løpet av kort tid, er det ikke ute blant folk man helst vil være, så dagene bestod stort sett av å ligge på sofaen, sier Johansen åpenhjertig til KK.

Hvis Hege hadde en avtale utpå dagen kunne hun heller ikke spise noe mat før hun skulle dit, i frykt om at det kunne gå galt. Sykdommen gikk i stor grad utover hennes sosiale liv, og hun var sykemeldt fra jobben sin som butikkmedarbeider på Kiwi i ett år før hun fikk lagt inn stomi.

- Når man er så ung som meg er det selvfølgelig ingen god følelse å gå hjemme. Det føltes fælt å gi sykemelding på sykemelding til sjefen min, og da jeg var på jobb visste jeg aldri når jeg kom tilbake neste gang. Med en gang medisinen ikke fungerte hadde jeg ikke sjans til å stille opp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer