Farmen 2021

Heidi Lereng: - Jeg ble undervurdert

- Enkelte ting har vært utfordrende, vanskelig og tidkrevende, sier Heidi, som tross tilstanden dysmeli, har imponert alle i årets Farmen.

OVERRASKET ALLE: Heidi Lereng har blitt undervurdert, men vist alle hva hun er god for under årets sesong av Farmen. Foto: TV2
OVERRASKET ALLE: Heidi Lereng har blitt undervurdert, men vist alle hva hun er god for under årets sesong av Farmen. Foto: TV2 Vis mer
Publisert

Da Heidi Lereng (24) sjekket inn på Farmen, var hun klar over at de andre deltakerne kom til å undervurdere henne. Hun visste også at hun kom til å bli valgt som andrekjempe – sannsynligvis flere ganger.

Grunnen til dette, er fordi hun har tilstanden dysmeli. På den ene hånden mangler hun alle fem fingre. Tilstanden er medfødt.

- Før jeg kom til gården var jeg forberedt på at det kunne gå to veier: Enten at de andre deltakerne syntes synd på meg – selv om det ikke er noe jeg utstråler – eller at de ville velge meg som andrekjempe fordi jeg fremsto som et lett bytte, sier hun, og tilføyer:

- Jeg visste at jeg definitivt ikke kom til å bli valgt som førstekjempe!

- Hvorfor meldte du deg på Farmen?

- Jeg fikk opp en reklame på TV hvor det sto «er du vår neste Farmen-deltaker?» Og jeg tenkte ja, hvorfor ikke. Spontant meldte jeg meg på. Det har aldri vært en stor drøm, men jeg har alltid fulgt med på programmet, og syntes det virket skikkelig kult. Da jeg fikk vite at jeg var en av deltakerne, fikk jeg litt sjokk.

Overrasket alle

Det viser seg at «handikapet», som ikke egentlig kan kalles et handikap, på ingen måte har vært et hinder for Heidi. Nå er hun blant topp tre, hvor vinneren avsløres førstkommende søndag. Men at bergenseren har måttet kjempet seg frem, er det ingen tvil om.

- Tonje og jeg var blant de yngste deltakerne, og vi ble uten tvil undervurdert av de andre. Derfor koste vi oss ekstra mye med at vi var blant topp tre, sier hun stolt.

I starten av finaleuken gikk det ikke helt veien for Heidi, før siste og avgjørende konkurranse. Da skulle hun kjempe om den siste semifinaleplassen mot Simon Tronstad Jacobsen (23), hvor konkurransen gikk ut på å bygge en tørrmur fortest mulig.

TØRRMUR: Heidi under den siste konkurransen før semifinalen. Foto: TV2
TØRRMUR: Heidi under den siste konkurransen før semifinalen. Foto: TV2 Vis mer

Ettersom Simon hadde gjort dette i et oppdrag på gården tidligere, var han storfavoritt.

- Før konkurransen var jeg ganske langt nede, fordi jeg hadde prestert dårlig i mange konkurranser. Og så kom tørrmur-konkurransen, hvor jeg var tidenes underdog. Jeg hadde null tro på meg selv. Likevel var det et eller annet som snudde, og mot alle odds, vant jeg. Simon, Tonje og Daniel var i sjokk. Alle i produksjonen sto og gapte – ingen skjønte noe. Det er et av mine absolutte høydepunkter fra Farmen.

SJOKKERTE TILSKUERE: Tonje og Daniel, som er i semifinalen sammen med Heidi, ble veldig overrasket da hun vant over storfavoritten Simon. Foto: TV2
SJOKKERTE TILSKUERE: Tonje og Daniel, som er i semifinalen sammen med Heidi, ble veldig overrasket da hun vant over storfavoritten Simon. Foto: TV2 Vis mer

Utfordrende med lite mat

I forkant av Farmen-oppholdet, var Heidi ganske bekymret for hvordan hun skulle takle å ha begrenset tilgang til mat.

- Det var den største utfordringen. Ikke fordi jeg er kresen, men jeg er ganske avhengig av mat for å fungere. Jeg har aldri trengt å gå sulten hjemme, fordi det alltid er mat tilgjengelig. Men ettersom jeg var såpass forberedt på det, taklet jeg det relativt bra.

- Hva savnet du mest under oppholdet?

- Redbull og hamburgerdressing!

Farmen-oppholdet bød også på noen overraskelser. På forhånd var Heidi sikker på at hun ville klare å distansere seg, dersom noen irriterte henne, eller om det var noen hun ikke klaffet så bra med.

- Jeg trodde at jeg kom til å unngå å gå inn i diskusjoner og bruke energi på det, men i en sånn situasjon er det ingen steder å gå. Man kan ikke gjemme seg. Og da kan krangler oppstå.

Hun understreker at det som regel var god stemning mellom deltakerne, og at det har vært mindre drama i årets sesong enn tidligere.

- Det har gått veldig fint, men når man er såpass isolert kan småting fort bli til store problemer. Som for eksempel når noen tar en brødskive eller stikker av med dyna di, sier hun lattermildt, og sikter til noen av Robs påfunn.

OVERRASKELSER: Heidi forteller at hun fikk noen overraskelser i løpet av oppholdet. Foto: TV2
OVERRASKELSER: Heidi forteller at hun fikk noen overraskelser i løpet av oppholdet. Foto: TV2 Vis mer

Aldri et hinder

Heidi fremstår som en veldig selvstendig, ung dame. Hun har vokst opp med to foreldre som har jobbet mye, derfor ble hun selvstendig fra ung alder.

- Jeg måtte klare meg mye selv. Jeg har blitt selvstendig på godt og vondt – jeg er nok ikke så flink til å be om hjelp når jeg trenger det.

Selv om bergenseren ser annerledes ut fordi hun mangler fem fingre, har det aldri påvirket henne i stor grad. Gjennom oppveksten har hun fått noen blikk og kommentarer, men hun har aldri følt at hun har blitt mobbet.

- Er det noe du ikke får til, på grunn av tilstanden?

- Det er ingenting jeg har opplevd at jeg ikke får til. Enkelte ting har vært utfordrende, vanskelig og tidkrevende, men jeg har alltid klart det, sier hun, og legger til:

- Det som er litt gøy, er at jeg ikke hadde hånden min i tankene da jeg meldte meg på Farmen. Men da det begynte å bli seriøst, og jeg kom videre i casting-prosessen, skjønte jeg at mitt ønske om å hjelpe andre i samme situasjon kunne bli en realitet.

Heidi har alltid hatt lyst til å stå frem som et godt forbilde for andre i samme situasjon som henne.

- Jeg har følt at det er min oppgave i livet. Jeg har jo ikke gjort noe spesielt, men bare vært meg selv og vist at det går an å fungere helt fint selv om man mangler noen fingre.

IKKE ET HINDER: Heidi står frem som et godt forbilde. Foto: TV2
IKKE ET HINDER: Heidi står frem som et godt forbilde. Foto: TV2 Vis mer

Vanskelig å få seg jobb

Til tross for at Heidi lever godt med tilstanden, har det bydd på enkelte utfordringer – spesielt som jobbsøker. Heidi antar at hun har fått avslag på jobb rundt 50 ganger, før hun fikk jobb i klesbutikken Kontur på Klepepstø senter i Bergen.

- Det er kjempetøft. Jeg fikk lyst til å gi opp – når man bare får avslag mister man motivasjonen etter hvert. Men jeg er ikke en person som gir opp, så jeg gjorde ikke det da heller. Det har gått veldig bra. Jeg håper at alle arbeidsgivere som har gitt meg avslag, følger meg på Farmen og kanskje tenker at de gjorde et dumt valg, sier hun lattermildt.

Det er ingen tvil om at Heidi har stått frem som et godt forbilde for mange. Hun får ekstremt mange meldinger hver dag, og selv om hun prøver å svare alle, lar det seg ikke gjøre, selv om hun har lyst.

- Jeg får mange meldinger fra folk med dysmeli eller andre former for handikap, og foreldre til barn med tilstanden, som synes det er veldig gøy å følge med. De sier at de blir motivert, og det gjør meg stolt og rørt. Det er veldig rart å gå fra å være lille meg, til at folk ser på meg som et forbilde. Men det er kult å vite at man har gjort en god jobb.

Tok tid å omstille seg

Etter å ha levd under enkle kår, uten mobiltelefon eller klokke, og stort sett levd på potet, var det godt å komme tilbake til 2021.

- Det første jeg gjorde da jeg kom ut av Farmen, var å dra til mamma på helgebesøk. Det første vi gjorde var å bestille en skikkelig stor burger med masse dressing, og softis. Og så gikk vi på matbutikken så jeg kunne kjøpe alt jeg ville ha. Jeg hater egentlig å gå i matbutikk, fordi det bare er mas, men det hadde jeg savnet.

FØRSTE MÅLTID ETTER FARMEN: Heidi hadde savnet burger, og spesielt dressing, veldig mye. Foto: Privat
FØRSTE MÅLTID ETTER FARMEN: Heidi hadde savnet burger, og spesielt dressing, veldig mye. Foto: Privat Vis mer

- Hvor lang tid tok det før du kom tilbake til en normal hverdag?

- Det tok cirka to uker. I starten gikk jeg med en konstant uro. Det var skikkelig stressende å ha avtaler og måtte forholde seg til klokka.

Kan bli giftemål

I sofaen ved siden av Heidi sitter kjæresten, Jiro Fatah. Han forteller at han er veldig stolt av kjæresten. Og dersom hun vinner Farmen, har han lovet å fri.

- Har du fortalt hvem som vinner finalen?

- Nei, jeg har ikke sagt det til noen. Han er spent, sier Heidi hemmelighetsfullt.

Man kan høre at Jiro mumler noe i bakgrunnen.

- Han sier at han allerede har kjøpt en ring! utbryter Heidi.

Da får vi vente og se hvem som vinner Farmen 2021, og håpe at det blir både hytte, bil og giftemål på Heidi.

KJÆRESTEN: Heidi sammen med Kjæresten Jiro. Foto: Se&Hør
KJÆRESTEN: Heidi sammen med Kjæresten Jiro. Foto: Se&Hør Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer