Ungdomsflørt:

Heidi og Dennis var bare 15 år da de møttes på klassetur

25 år senere bestemte den impulsive Stockholmsmannen seg for å ta turen til Norge, for å oppsøke jenta han aldri kunne glemme.

UNGDOMSFLØRT: Bildet er fra 1989, to år etter at de møttes på skoletur. Her er Dennis på besøk hos Heidi i Norge for første gang. FOTO: Privat
UNGDOMSFLØRT: Bildet er fra 1989, to år etter at de møttes på skoletur. Her er Dennis på besøk hos Heidi i Norge for første gang. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Allerede fra den dagen de møttes, visste Dennis Fröling at Heidi Muggeby-Andersen var hans livs kjærlighet. Begge var på danmarkstur med hver sin skoleklasse. Dennis falt pladask, og ville være med den norske jenta hjem i stedet for å reise tilbake til Sverige, der han kommer fra.

– Jeg derimot, syntes dette var flaut, og ble dessuten skremt av at det ville være 50 mil mellom oss i hverdagen. Og vi var jo bare tenåringer, sier Heidi.

Selv om de ikke ble et par den gangen på 80-tallet, fant de hverandre senere i livet. Fortsatt bor de i hvert sitt land – men de har et avstandsforhold som er meget sterkt. De to 51-åringene er sammen så ofte de kan i helger, ferier og helligdager. Allers møter dem hjemme hos Heidi i Aurskog.

SJARMERT: – Jeg syntes jo at han var hyggelig, og ble sjarmert av at han likte meg så godt, sier Heidi om sitt første møte med Dennis. FOTO: Sverre Chr. Jarild
SJARMERT: – Jeg syntes jo at han var hyggelig, og ble sjarmert av at han likte meg så godt, sier Heidi om sitt første møte med Dennis. FOTO: Sverre Chr. Jarild Vis mer

Første forelskelse

København, mai 1987: 15 år gamle Heidi er på tur med klassen sin, for å avslutte ni års skolegang. På herberget der de bor, er det også en svensk skoleklasse. Livets tilfeldigheter gjør at hun møter Dennis, en storbygutt med mørke krøller og et skøyeraktig blikk.

Fram til nå har ikke Dennis interessert seg så mye for jenter, og han tror ikke på kjærlighet ved første blikk. Det var fram til han så Heidi for første gang. En norsk jente fra det lille tettstedet Fetsund, med store, brune øyne. Dennis kjenner på følelser han aldri har hatt tidligere. Han tenker at Heidi er fantastisk søt, og at hun har et herlig smil.

Men Heidi overser ham totalt. Hun er mer forsiktig av seg. Dessuten tenker hun at den svenske storbygutten er litt for tøff for henne. Men hun oppdager snart at uansett hvor hun snur seg, så er Dennis der også. Klassekameratene hans sier også til henne: «Du må prate med Dennis. Ser du ikke at han liker deg?».

De norske og svenske ungdommene henger sammen slik tenåringer gjør, og drar i fornøyelsesparken Bakken sammen. Dennis går med på å kjøre karusell, bare fordi Heidi har lyst til det. Hun blir smigret.

– Jeg syntes jo at han var hyggelig, og ble sjarmert av at han likte meg så godt. Vi var en drøss med jenter der, og så var det meg han så, sier hun.

Trist avskjed

Så kommer dagen da de skal reise hjem – til hvert sitt land. Heidi husker det sørgmodige blikket til Dennis da de skulle ta farvel. «Kan ikke jeg få være med deg til Norge, da?» sier han. Hadde hun sagt ja, så hadde han blitt med, forteller Dennis i dag.

Heidi tenker at det ikke kommer til å fungere. Hans liv i Stockholm er nok veldig annerledes enn hennes liv i Fetsund, tenker hun.

– Vi er veldig ulike som personer. En av de største forskjellene er at Dennis kaster seg uti ting. Alt må prøves. Jeg trenger mer tid til å tenke gjennom ting, sier hun.

De to 15-åringene utveksler likevel adresser og telefonnumre. Dennis er ivrig. Hans første brev til Heidi er datert 4. mai, dagen etter at de er kommet hjem fra turen. Flere engasjerer seg i saken. Heidi får til og med brev av venninnen til Dennis. «Du må vite at Dennis er kjempeforelsket i deg. Jeg har aldri sett ham sånn før», skriver hun.

Heidi hadde vært avventende. Men etter hvert som tiden går, kjenner hun inni seg at hun har lyst til å se Dennis igjen.

VERDIFULLE MINNER: Heidi har tatt vare på minner og billetter fra den helgen i 1987. Den magiske datoen da hun møtte Dennis for første gang, er markert i dagboka. FOTO: Privat
VERDIFULLE MINNER: Heidi har tatt vare på minner og billetter fra den helgen i 1987. Den magiske datoen da hun møtte Dennis for første gang, er markert i dagboka. FOTO: Privat Vis mer

Vennskapelig besøk

Året etter får Heidi imidlertid kjæreste her hjemme, og blir dermed veldig avvisende. Hun ber Dennis slutte å fortelle om store følelser, men sier at de gjerne kan være venner. Men Dennis slutter ikke med det. Følelsene var som de var, sier han i dag.

Etter to år bestemmer de seg for å besøke hverandre, selv om de har ulikt ståsted. Sommeren 1989 kommer Dennis på besøk til Heidi i Fetsund.

– For meg var Dennis en venn; en spennende brevvenn. Han levde et liv som var helt annerledes enn mitt, forteller Heidi.

Men hvordan var det for Dennis å komme på besøk, når de bare skulle være venner?

– Først var det litt vanskelig. Da hadde jo hun en kjæreste – og han var trivelig, noe som gjorde det enda vanskeligere, sier Dennis med et skjevt smil.

Men han koser seg likevel, og får se Oslo for første gang. Heidis foreldre blir raskt begeistret for Dennis. Faktisk så mye at moren sier: «Du må gjerne reise på besøk til Dennis, vi ordner med lommepenger og billetter». De to besøker hverandre noen ganger de neste årene, og holder kontakten via brev.

Vendepunktet

Siden etablerte de seg på hver sin kant – og begge ble foreldre til hver sin sønn i 1997. Fra da av dabbet kontakten av – men det hendte stadig at de tenkte på hverandre.

Deretter ble det mange år uten noe kontakt. Men senere endret livssituasjonen deres seg. I 2009 var Heidi blitt skilt. Hun hadde nylig skaffet seg Facebook, og bestemte seg for å søke opp sin svenske venn. Hun kjente på stor spenning mens hun ventet svar på henvendelsen.

Da venneforespørselen fra Heidi tikket inn, visste ikke Dennis helt hva han skulle tenke. Denne gangen var han faktisk litt skeptisk.

– Jeg var redd for å bli skuffet på ny. Jeg ønsket ikke å kjenne på den følelsen en gang til; at hun ikke ville ha meg som noe annet enn en venn. For det hadde jeg opplevd før, påpeker han.

Han ga likevel etter for nysgjerrigheten. På dette tidspunktet var Dennis i avslutningen av et forhold. Det neste året chattet de daglig, og i 2010 kom han på besøk til Norge.

Spenningen var stor da de skulle møtes igjen etter så mange år. Heidi hadde gledet seg veldig. Og kanskje var det andre følelser som hadde begynt å vokse fram?

SJELEVENNER: Kjærlighetshistorien til Heidi og Dennis har noe magisk ved seg. Det kunne ha handlet om «the one that got away», men i stedet fant de veien tilbake til hverandre. FOTO: Sverre Chr. Jarild
SJELEVENNER: Kjærlighetshistorien til Heidi og Dennis har noe magisk ved seg. Det kunne ha handlet om «the one that got away», men i stedet fant de veien tilbake til hverandre. FOTO: Sverre Chr. Jarild Vis mer

Fant tilbake til hverandre

Dennis på sin side, var veldig nervøs. Han var spent på hvordan det ville bli å se Heidi igjen etter alle disse årene. Hadde hun forandret seg mye? Ville hun like ham?

Men straks han møtte blikket til Heidi, slapp nervøsiteten taket. Kjemien var god fra første stund. Dennis la armene rundt henne og sa: «Deg har tiden vært snill med».

– Jeg kjente umiddelbart at jeg hadde følelser for Dennis, og tenkte: «Han er fortsatt like grom og god». Så tenkte jeg: «Søren, hva var det jeg skuslet bort den gangen?», forteller Heidi.

Siden det besøket har det vært de to. Gammel kjærlighet ruster ikke.

– Følelsene som jeg hadde hatt for Heidi, kom tilbake. Og denne gangen ble de faktisk gjengjeldt også, smiler Dennis.

Da Heidi endelig kunne møte hans følelser, falt det seg helt naturlig at de ble et par. Og den dag i dag sier Dennis at Heidi stjal hjertet hans, den gangen i København da de var 15 år.

– Heldigvis tok jeg også til «fornuft» etter hvert, og lot følelsene bestemme, sier Heidi. Paret forlovet seg på hennes 40-årsdag i 2011, men er foreløpig ikke gift.

Livets prøvelser

Nå har de vært et par i 13 år. Opp gjennom disse årene har de stått i mye sammen. I 2016 ble Heidi rammet av hjerneslag.

– Selvfølgelig er det tøft å bo langt fra hverandre når slike ting inntreffer, sier hun.

Dennis var ikke der da det skjedde, men reiste til Norge så fort han kunne. Men så kom det en lang opptreningsperiode.

– Og da skulle jeg ønske at han kunne vært her, hver eneste dag. I slike stunder er det vanskelig å ha et avstandsforhold, sier Heidi.

Etter hjerneslaget er Heidi blitt uføretrygdet. I ettertid har det vært tøft å innse at hun ikke fungerer som før, medgir hun. Hun sliter med utmattelse, samt problemer med hukommelse og konsentrasjon.

Det var også tøft da Dennis lå 11 dager på sykehuset under pandemien, og de ikke visste om han ville klare seg gjennom covid-sykdommen. Hun kunne heller ikke reise til Sverige for å besøke ham. Heidis far har også vært kreftsyk og gått bort.

– Vi har støttet hverandre gjennom mange ting. Og det er da man kjenner at det er godt å være to, sier Heidi.

MOTSETNINGER: Paret mener at ulikhetene deres er en styrke. Dennis er spontan, utadvendt og impulsiv. Heidi liker å planlegge, og trenger mer tid før hun åpner seg for nye mennesker. Dermed utfyller de hverandre. FOTO: Sverre Chr. Jarild
MOTSETNINGER: Paret mener at ulikhetene deres er en styrke. Dennis er spontan, utadvendt og impulsiv. Heidi liker å planlegge, og trenger mer tid før hun åpner seg for nye mennesker. Dermed utfyller de hverandre. FOTO: Sverre Chr. Jarild Vis mer

Ubetinget kjærlighet

Begge er blitt godt mottatt av hverandres familie, og barna deres går bra sammen. Foreløpig har de imidlertid ingen planer om å flytte sammen. For begge er det vanskelig å bryte opp fra hjemlandet, hensynet til familien veier tungt. I tillegg jobber Dennis fulltid som glassmester i Stockholm.

Men kanskje flytter de sammen som pensjonister.

– Kan det også være noen fordeler ved å ha et avstandsforhold?

– Man slipper jo små irritasjoner i hverdagen, slik som rot på badegulvet. Men når vi er sammen over lengre tid, blir vi mer som andre par, og begynner å irritere oss over småting, humrer Heidi.

Nå som de har vært sammen en stund, hva er det de elsker ved hverandre?

– Sånt er vanskelig å forklare. Men jeg liker Heidis humor, også er hun jo veldig søt, sier Dennis.

– At han fortsatt vil være sammen med meg, også etter at jeg ble syk og livet ble annerledes. For det er helt ubetinget kjærlighet jeg får. Og det har jeg fått hele veien, sier Heidi.

Dennis smiler og ser bort på sin kjære:

– Vi støtter hverandre bestandig. Jeg vet at Heidi vil mitt beste, og hun stiller alltid opp for meg. Hun er min soldat, og jeg hennes.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer