De siste ukene har «Hemmelige duetter» rullet over TV-skjermen, hvor ulike artister skal synge en duett, men de vet ikke hvem de synger sammen med, da duettpartneren står bak en vegg. Artisten skal ved hjelp av små hint forsøke å gjette seg frem til hvem som skjuler seg bak veggen.
Heine Totland (52) er en av artistene som var med, og han hadde ingen aning om at det var hans egen datter som sto på andre siden av veggen og sang duett sammen med han.
Datteren hans, Karla Nergaard Totland (20), forteller at hun først trodde at forespørselen fra TV2 bare var tull. Men da hun åpnet e-posten, med spørsmål om hun ville overraske pappa Heine, innså hun at det var en ordentlig forespørsel.
- Jeg fikk helt panikk, og ringte mamma, men hun satt i stua sammen med pappa, så jeg måtte be henne gå. Det var veldig gøy å bli spurt, og det var en helt spinnvill opplevelse. Men jeg husker ingenting, fordi jeg var så nervøs.
Nervøsiteten til tross – Karla sang plettfritt. Heine fikk flere hint om hvem som var på andre siden av veggen, men han sto der som et forvirret spørsmålstegn. Han forklarer selv hvordan det var – og hvorfor han ikke klarte å kjenne igjen stemmen til sin egen datter.
- Produksjonen lurer oss litt. For å gjøre det vanskeligere for meg, justerte de lyden i ørene mine. Under første vers hadde jeg ikke lyd i det hele tatt, og da lyden kom, hørte jeg bare en stemme i det fjerne. Det er jo klart det hadde blitt et kjedelig program om man hadde gjettet riktig på første forsøk, sier Heine.


Når kranglingen går på «repeat»: Slik finner dere løsningen
Sjokkert og rørt
Da veggen som skilte dem ble heist opp, var det en tydelig rørt og sjokkert Heine som sto der.
- Jeg hadde aldri trodd at det kunne være Karla. Aldri, gjentar han.
- Øyeblikket jeg fikk se at det var Karla, ble så sterkt for meg, da det gikk opp for meg at jeg var med Karla på hennes første TV-opptreden i livet.
Samtidig ble han veldig overrasket over hvor bra det hørtes ut.
- Jeg har holdt på med musikk i alle år, og jeg hørte umiddelbart at det låt skikkelig bra. Det var en utrolig morsom opplevelse.
- Det var helt surrealistisk, skyter Karla inn.
- Det frister å gjøre flere TV-opptredener?
- Ja. Kanskje jeg husker litt om det skjer igjen, sier Karla med en latter.
Vokst opp med to musikerforeldre
KK møter Heine og Karla i hjemmet deres på Ekeberg. Vi setter oss på verandaen i andreetasje, og Heine setter frem oliven og iskaldt sitronvann.
Det er jo ingen overraskelse at Karla ønsker å holde på med musikk, da begge foreldrene er musikere. Hun har fått flere velmenende råd fra pappa, og mamma Silje Nergaard.
- Det som er digg med å ha to musikerforeldre, er at de har gått på alle smellene, som jeg forhåpentligvis slipper, sier hun.
- Det blir nok noen smeller uansett, kommenterer Heine.
Til tross for at foreldrene har et stort nettverk innenfor miljøet, vil ikke Karla ta den enkleste veien inn.
- Jeg tar gjerne imot tips, men jeg vil ikke at noe skal gjøres for meg. Jeg vil gå min egen vei, og finne «soundet» mitt.

Blir kastet inn i ubehagelige situasjoner
Heine forteller at han av og til tar med seg Karla på oppdrag, og kaster henne inn i ulike profesjonelle situasjoner. Det er god erfaring, og penger å tjene.
- Pappa kaster meg inn i mye ubehagelig med vilje. Han kan for eksempel gi meg en ny låt sekundet før vi går på scenen, og dersom jeg sier at jeg ikke kan teksten, ber han meg late som. Det er beinhardt, men skikkelig gøy og lærerikt.
Under pandemien hendte det at Heine vekket Karla 20 minutter før han skulle opptre for en forsamling via Teams, og ba henne bli med.
- Det kalles dressur, sier han, og ler godt.
Heine skryter av datteren, og forteller at vi må høre på den siste låta hun spilte inn, på bare fire timer, sammen med produsenten. Det ble en cover-versjon av «Tattoo» av Loreen, kvinnen som stakk av med seieren under årets Eurovision song contest.
Mens Karla snakker om veien videre, løper Heine til underetasjen for å finne en høyttaler. Det er jo klart vi skal høre sangen hun spilte inn. Etter litt knoting får han omsider skrudd på høyttaleren, og «Tattoo» overdøver fuglekvittringen for noen minutter, mens vi alle blir sittende og lytte. Karla imponerer med sin dype stemme og beundringsverdige stemmekontroll.
Kjempefan av Jan Eggum som toåring
At Karla ønsket å gå i foreldrenes fotspor ble tydelig ganske tidlig. Hun har sunget så lenge hun kan huske. Da hun var fire år gammel, lærte hun å harmonisere med moren sin, og spilte inn sitt første album.
Da Karla var to år gammel, var hun kjempefan av Jan Eggum – og det er den en god grunn til, kan Heine fortelle.
- Vi hadde et selskap i hagen i forbindelse med Karlas ettårsdag. Flere av gjestene var musikere, og plutselig begynte alle å jamme. Flere naboer slo seg ned, og det ble en skikkelig jam-session. Året etter inviterte vi Jan Eggum, som er en venn av oss, og han ble så betatt av lille Karla på to år som sang på sangene hans, sier han.
Fra det året, valgte Jan Eggum å komme hvert år, og spille tre sanger for Karla. Det var alltid «Heksedans» og «En natt forbi», samt en ny låt for hvert år.
- Han måtte spille de to sangene hver gang, hvis ikke ble det dårlig stemning for lille meg, forteller Karla, som fylte 20 år to dager tidligere.
- Kom han i 20-årsdagen, da?
- Nei, han måtte kansellere i år, forklarer Heine.
Noen goder tar slutt når voksenlivet kommer, og Karla har virkelig fått kjenne på hva det innebærer de siste månedene. Hun flyttet nemlig ut fra det idylliske barndomshjemmet på Ekeberg i april, og flyttet til St. Hanshaugen sammen med to venninner.
- Jeg tenkte jo ikke over hvor dyrt det er med alt annet som kommer utenom husleie, så det har vært en reality check. Jeg prøver å ikke spørre foreldrene mine om penger, men jeg spør alltid om penger til ruterbillett, sier Karla med et ydmykt smil.

Da Silje kom til Oslo sammen med kolleger, møtte hun en smilende uteligger. Det var hennes far
Skilt etter 24 år
I fjor sommer ble det kjent at Heine og kona Silje Nergaard, som har vært gift i 24 år, skulle skilles. Heine forteller at bruddet har skjedd gradvis gjennom mange år, og at det ikke er noe dramatikk som står bak samlivsbruddet.
- Da pandemien kom, kjente jeg at jeg måtte ta tak i mange ting. Både Silje og jeg tenkte at det ikke er noe poeng i å late som. Vi er gode venner, så hvorfor ikke fortsette på den måten? Det blir bare dårlig stemning etter hvert om ingen tar tak.

Karla forteller at bruddet har skjedd så gradvis at hun ikke har merket at noe har endret seg.
Annonsørinnhold
Aller Media
Raser ut av butikkhyllene, og det med god grunn
i samarbeid med Aller Media- Vi har fortsatt hatt familiemiddager og reist på ferier. Det er bare god stemning. Nylig hadde vi en slags skilsmissefest, sier hun med en latter, før Heine tar ordet igjen:
- Det er en tid for alt, og vi begge kjente på at det var på tide å gå videre. Og så skal det bli digg å bli mer eller mindre gjeldfri! Jeg er så vant til å jobbe veldig mye, for å ha en så stor inntekt som mulig, men pengene bare renner ut. Nå kan jeg i større grad velge hvilke prosjekter jeg ønsker å jobbe med, og det kan være investeringsprosjekter, ikke bare korte prosjekter for å få maskineriet til å gå rundt.
For Heine er overhodet ikke lei av jobben og livsstilen som følger med.
- Jeg finnes ikke fornøyd eller bekvem – jeg har så mye jeg vil gjøre. Og da må jeg selge dette fantastiske huset. Vi har bodd på Ekeberg i 23 år. Det er lenge. Man skal jo ikke gro fast heller.

Da tenåringen Benjamin fortalte moren at han likte gutter, fikk han et svar som satte spor
På leilighetsjakt
Silje har fått kjøpt en leilighet sentrumsnært i Oslo, og Heine er på jakt etter sin egen leilighet i byen. I mellomtiden har han bygget et sjøhus på Vestlandet, nærmere bestemt Totlandsjøen, rett ved kaien.
- Akkurat nå har jeg tre huslån, og det er jo ikke så bra i disse tider. Jeg jobber masse, så det går greit, men det er veldig travelt. Derfor gleder jeg meg til å kjøpe en ny kåk sammen med yngstemann Jonah (13).
Det har blitt et felles prosjekt, og Heine har sagt at Jonah skal ha like mye rett til å bestemme som han.
- Jonah sitter på Finn og titter etter leiligheter. Det er veldig gøy – jeg synes det er veldig koselig å ha han med i prosessen. Det er ikke sikkert at jeg kommer til å bli boende i Oslo i mange år til, men Jonah ønsker det da han går på skole her. Så kanskje vi skal bli naboen til Karla, ler han.
Heine, som er odelsgutt, har en plan om å ta over gården som har vært i familien siden 1509.
- Det er jo drømmelivsstilen min, og jeg har store planer om å utvikle gårdens potensiale. Vi har noen utrolige eiendommer der. Jeg kan jo ikke la den sjansen gå fra meg – å la det stoppe med meg hadde vært helt patetisk, sier han overbevisende.

Familien kaos
Familien Nergaard Totland er en sammensveiset gjeng, men de vil ikke beskrive seg selv som en vanlig familie. Mye reising og mye kaos, ifølge Heine.
- Vi har alltid kalt familien vår et sirkus, sier Karla, og fortsetter:
- Selv om pappa har reist mye, har jeg aldri følt at han har vært bort for lenge. Sånn sett har det ikke vært krevende. Jeg ser på oppveksten min som helt fantastisk – vi har hatt det sykt gøy.
Sist KK gjorde et intervju med Heine, i forbindelse med Farmen kjendis-deltakelsen, fortalte han om tsunamien i Indiahavet i 2004, hvor han var på ferie med familien. 220.000 menneskeliv gikk tapt – og det var bare flaks at det ikke ble noen av dem.

Heine Totland: - Jeg ba syvåringen svømme for livet - og dro fra henne
Heine og familien var på ferie i Thailand. Da de ekstreme bølgene kom mot land, handlet han instinktivt. Karla var bare halvannet år, og han visste at han måtte beskytte henne. Han ba storesøster Erle på syv år om å svømme for livet, mens han tok Karla inntil magen sin, og så ble de dratt med av de store vannmassene. En helt absurd situasjon som han i dag, nesten 20 år senere, husker klinkende klart.
Heine tok den verste støyten, Karla slapp unna med noen få skrubbsår. Hun synes det er veldig rart å tenke på.
- Jeg var jo der, men husker ingenting. Det er jo litt kult å kunne si at man har overlevd en tsunami. Men jeg forstår at det er sårt for dem som husker det. Det er en spinnvill historie, sier Karla.

Svært ulik søsteren
Mens Karla har arvet sin lidenskap for musikk av foreldrene, har storesøster Erle valgt en helt annen retning, og jobber som seniorkonsulent i et firma.
- Erle og jeg er veldig forskjellige – vi er i hver vår ende av skalaen. Hun er supersmart og veldig skoleflink, skryter Karla, og tilføyer:
- Jeg har alltid sett på meg selv som en lat person, men det er fordi jeg ikke har fått holde på meg det jeg har lyst til å gjøre. Jeg var lat på skolen, men når jeg brenner for noe, trenger jeg ikke en eneste fridag. Når jeg er i studio er jeg i mitt ess.
Lillebror Jonah er adoptert fra Etiopia, og kom til Norge som treåring. Han har ikke funnet sin retning i livet ennå, men noen sanger er han neppe. Rytme, derimot, det har han.
- Jonah danser helt fantastisk – det er urettferdig, liksom. Og han er dritbra på trommer. Men det har han lagt på hylla, for han er midt i midtskill-pappagutt-land akkurat nå, hvor alle gutta i klassen skal være helt like, sier Heine.
Håpet om at Jonah skal spille trommer igjen kom litt tilbake, da Heine kjørte han og kompisen Jonas til Vestby for å kjøpe noen nye, tidsriktige klær til en fest de skulle på. For Jonas’ musikksmak blåste Heine av banen.
- Musikksmaken hans er som en kar på 55 år. Han spilte Bruce Springsteen, Dire Straits og Fleetwood Mac! Han sang med og kunne alle tekstene. Og han spiller gitar – ganske bra faktisk. Så Jonas har fått Jonah til å forstå at han kan ta opp trommespillingen igjen, uten å miste ansikt, sier Heine og ler godt.
Vemodig med flytting
Heine skal i alle fall legge til rette for Jonah ved å sette frem trommesettet igjen. Akkurat nå er det stuet inn på boden, da de skal ha visning om få dager. Heine rister litt på hodet idet vi kommer inn på temaet. Huset de har bodd i de siste 16 årene. Med stor, idyllisk hage og panoramautsikt over byen og Oslofjorden.
- Tenk å kvitte seg med det her… uff. Det er vemodig, sier Heine, og vender blikket mot utsikten, som denne dagen er upåklagelig med skyfri himmel og stekende sol.
- Men samtidig er det altfor stort for Jonah og meg. Og altfor dyrt! Ha ha.

Derfor bruker Taylor Swift-fans voksenbleier på konsertene hennes
Far- og datter-samarbeid
- Blir det noe far- og datter-samarbeid i fremtiden, da?
- Det synes jeg absolutt vi skal, utbryter Heine entusiastisk.
Karla nikker samtykkende:
- Jeg er enig. Jeg la ut opptredenen fra Hemmelige duetter på Tiktok, og den har fått over 500.000 visninger. Det har tatt helt av, og flere mener vi bør få den ut på Spotify. Men jeg vet ikke om den første sangen jeg gir ut på Spotify skal være en duett med pappa, sier hun med en latter.

20-åringen kan fortelle at hun virkelig satser på musikken, og håper at hun kan leve av det på sikt.
- Jeg håper at jeg klarer å bygge en fanbase som elsker musikken min. Jeg ønsker også å skrive litt utfordrende tekster som har en slags sjokkfaktor i seg. Kanskje synge om de stygge sannhetene ved oppveksten.
- Hva da, for eksempel?
- Å vokse opp på Nordstrand er ikke bare en lek. Man er i sin egen lille boble, fjortisperioden blir ekstremt forsterket. Jeg har mange opplevelser jeg ønsker å kunne dele gjennom tekstene mine, sier hun, litt hemmelighetsfull.