Sekt

Helena var fanget i Moon-bevegelsen i over ett år

Tvillingsøsteren Ylva ble redningen: - Hun så så annerledes ut, som en gammel tante.

STÅR SAMMEN: Helena (til høyre) utdannet seg til psykoterapeut etter erfaringene i Moon-bevegelsen i USA. Tvillingsøsteren Ylva er prosjektleder i et konsulentbyrå.  Foto: Frida Funemyr/Hemmets Veckotidning/All Over Press
STÅR SAMMEN: Helena (til høyre) utdannet seg til psykoterapeut etter erfaringene i Moon-bevegelsen i USA. Tvillingsøsteren Ylva er prosjektleder i et konsulentbyrå. Foto: Frida Funemyr/Hemmets Veckotidning/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tvillingsøstrene Helena og Ylvas historie er som en film. De sitter hjemme i Helenas villa, Ylva og familien bor bare et steinkast unna. De står hverandre nær. Men slik hadde det ikke vært om familien hadde mislyktes med å få tilbake Helena den viktige dagen for over 20 år siden.

Historien begynner i 1990. 23 år gamle Helena skal reise jorden rundt – hun lengter etter å møte nye mennesker og fylle livet sitt med nye erfaringer.

– I New York ble jeg stoppet av en kvinne som stilte meg spørsmål som «Er du interessert i mennesker? Reiser?» Jeg svarte ja på spørsmålene hennes, og hun syntes at jeg passet perfekt til å være med på et åpent husmøte i studentforeningen Carp, der hun var engasjert, forteller Helena Löfgren (49) fra Ekerö utenfor Stockholm.

– Det var altså ikke jeg som søkte meg til en gruppe. Jeg ble snarere kapret, og selv om jeg var skeptisk, var jeg også nysgjerrig – det var jo faktisk derfor jeg reiste, for å oppdage nye ting.

LES OGSÅ: -Sekten stjal 20 år av livet mitt

Helena gikk dit, og møtte mennesker som var interessert i henne og engasjert i saker hun selv brant for. Til å begynne med sa de ikke at dreide seg om noe religiøst.

– Vi spiste litt, og jeg fikk se veldedighetsprosjektene deres rundt i verden. Og det var vanskelig å si nei da de sa at jeg ville passe perfekt for den ukelange leiren deres som skulle begynne dagen etter.

Helena hadde egentlig planlagt å dra videre til Canada, men ble med.

– Ganske raskt kom det religion med i bildet. Jeg var skeptisk, men de sa til meg at jeg ville forstå alt når jeg hadde hørt resten.

Hun forteller at hun fikk ikke være alene ett eneste sekund. Hun var trøtt og omtumlet, og ble hele tiden utsatt for det hun kaller «kjærlighetsbombing». Fremdeles stilte hun spørsmål, men ble overtalt av en sjarmerende fyr til å gå på fortsettelseskurs i tre uker.

Helena var blitt dratt inn i Moon-bevegelsen, i en boble der alt utenfor med tiden bleknet bort. Etter tre uker i bevegelsen kjente hun seg kvalt.

– Det var ikke noe privatliv, jeg fikk aldri slappe av og aldri et øyeblikk til å tenke klart. Min evne til å tenke kritisk ble dårligere og dårligere. Jeg gikk på forelesninger der man med tårer i øynene fortalte om Moons liv. Fremdeles var jeg ikke helt overbevist om budskapet deres, men jeg ville ikke fornærme noen eller være respektløs og sa ikke hva jeg mente. Jeg var dataprogrammerer og mer analytisk anlagt, men fikk høre av de andre at alt ikke er logisk, at man må forstå med hjertet. 

Tiden gikk, og Helena kjente seg låst i bevegelsen, hun fortsatte på et 40-dagerskurs som skled over i et liv innenfor bevegelsen. Hun engasjerte seg praktisk og solgte kunst på gaten for å få inn penger. Jo mer penger man fikk inn, desto renere hjerte, fikk hun høre. Helena sier hun måtte bekjenne sine synder, som sex før ekteskapet.

I USA: Ylva (t.v.) og Helena – bildet er tatt noen timer før aksjonen Ylva og familien satte i gang, og Helena hadde ingen anelse om 
hva som ventet. Foto: Privat
I USA: Ylva (t.v.) og Helena – bildet er tatt noen timer før aksjonen Ylva og familien satte i gang, og Helena hadde ingen anelse om hva som ventet. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: -Jeg var redd for å havne i helvete

Sluttet å gi lyd fra seg

Helena sier hun fikk informasjon skje-vis, og til slutt var hun såpass ute av balanse og forvirret at hun ikke lenger hadde tilgang til sine egne tanker, hevder hun. Hun var ikke helt frelst når det gjaldt alt bevegelsen sto for, men hun var engasjert på praktisk nivå og sier nå hun var det hun kaller en mental fange. Hun turte ikke ta sjansen på at budskapet var falskt.

– Kjærlighet ble blandet med skam, skyld og redsel, noe som brøt ned evnen min til å tenke klart. Stadig aktivitet og mangel på søvn gjorde ikke saken lettere. Av redsel for å forråde medmenneskeligheten deres turte jeg ikke ta sjansen på å dra derfra. Kritikk kom fra djevelen, fikk jeg lære. De sa at Judas forrådte Jesus og spurte hvem som var min Judas? Jo, familien min.

Hjemme i Sverige lurte resten av familien, ikke minst Ylva, på hvorfor de ikke hørte noe fra søsteren.

– Til å begynne med fikk vi postkort fra Helena hver uke, men da hun kom til USA, kom det ikke mer post. Etter seks uker fikk vi et brev der det sto at det hadde skjedd så mye og at jeg skulle melde henne av studiene hun skulle ta. Jeg tenkte at hun hadde truffet en mann, sier Ylva Ytterborn (49).

Men i brevet nevnte Helena Carp, og Ylva fant ut at det var en organisasjon som vervet studenter til Moon-bevegelsen. Da kontaktet hun en rådgivningstjeneste for sekter og kulter, som forklarte hva Moon-bevegelsen var.

– Jeg fortalte at søsteren min hadde vært der i seks uker, og de mente at vi måtte ta det veldig rolig, og at tvillingsøsteren min sannsynligvis allerede var hjernevasket. Jeg skalv i hele kroppen da jeg skjønte hva som hadde skjedd.

Ylva ble familiens informasjonsinnhenter, og strategien var å jatte med på Helenas versjon.

– Vi møtte en coach i London som selv var avhopper fra en annen sekt. Vi forberedte ulike tiltak.

Først løy de om at Ylva var gravid og skulle gifte seg kjapt før magen ble for stor. Helena måtte komme hjem, og skulle få æren av å være brudepike.

– Planen funket ikke. Jeg fikk en pakke som inneholdt en blondeduk, champagneglass og et unnskyldende brev der det sto at Helena ikke kunne komme.

Ylva forsto nå at det sto riktig ille til med søsteren og ble veldig urolig.

Neste plan var at Ylva skulle late som hun mistet barnet og at hun trengte Helena hos seg, men det mislyktes også.

– Det var gått ett og et halvt år siden Helena ble med i bevegelsen, og vi begynte å innse at ingenting virket. Vi sto overfor den vanskelige beslutningen eventuelt å prøve en fritakelse. Helena måtte få mulighet til å gjøre et fritt valg uten press fra sekten. Om hun valgte sekten etter at vi i ro og mak hadde gått gjennom alt, så ville vi respektere avgjørelsen hennes.

LES OGSÅ: -Jeg ble holdt innesperret og mishandlet hver dag

Høyt spill

Sammen med Helena bestemte familien at de skulle feire morens 50-årsdag i USA. Helena måtte forankre dette hos lederne sine god tid i forveien.

Det tok et halvt år å planlegge alt. Ylva satte sammen et stort team, blant annet sammen med avhoppere fra andre sekter.

– Vi visste at vi spilte høyt, og det var risikofylt for alle involverte, men det var vår eneste sjanse for å få Helena tilbake.

Etter et par forsøk, der de opplevde at Helena var for nøye overvåket, fant de til slutt en sjanse.

– Helena satt med sin «åndelige mor» i midten bak i bilen vi kjørte. Plutselig ble vi «praiet» av en annen bil, og ut stormet flere menn som sendte kvinnen som passet på Helena av gårde.

– Jeg forsto ganske raskt hva det handlet om. Lederne mine hadde forklart for meg at det kunne skje omtrent på den måten, og at den beste taktikken var bare å spille med og så flykte fra flyplassen, ­forteller Helena.

– Vi førte henne til et gjemmested, en hytte i skogen, der vi med hjelp av noen fra teamet skulle avprogrammere Helena. Hun så så annerledes ut, som en gammel tante med kortklippet pasjefrisyre og en stor, blomstrete kjole med puffermer, sier Ylva. Helena forklarer at bevegelsen anså det som for sexy med langt hår eller korte kjoler.

Befrielsen skjedde i grevens tid: Helena forteller at hun skulle være en av 30 000 som skulle giftes bort i Sør-Korea. Kjolen var bestilt, ringen var prøvd. Først handlet det om at hun skulle få spise og sove ordentlig. Prosessen med å avprogrammere Helena gikk raskere enn vanlig. Ifølge dem som samtalte med henne, kom et gjennombrudd allerede etter noen døgn.

– De forklarte hva manipulasjon er og hvordan det brukes i sekteriske grupper. De viste at Moon ikke levde som han lærte, med for eksempel utenomekteskapelige barn, uetiske politiske aktiviteter og skattelovbrudd, og stilte kritiske spørsmål om Moons lære. Å diskutere dette gjorde at jeg kom fram til at jeg ikke ville være med i bevegelsen, ikke minst fordi jeg selv var blitt forandret til en jeg ikke ville være. Det var en stor befrielse å våge å tenke fritt igjen.

Etter noen dager kunne søstrene igjen nærme seg hverandre. Men selv om Helena ble reddet ut av sin situasjon, vil hun i dag ikke anbefale slike befrielsesaksjoner til andre pårørende.

– Personlig er jeg uendelig takknemlig, men om planen mislykkes, kommer man definitivt aldri til å se personen igjen, mener hun.

GODT LIV: Det tok flere år før Helena (t.v.) kunne kjenne seg fri og lykkelig igjen. Tvillingsøstrene er nesten naboer, og begge er gift og har to barn. Foto: Frida Funemyr/Hemmets Veckotidning/All Over Press
GODT LIV: Det tok flere år før Helena (t.v.) kunne kjenne seg fri og lykkelig igjen. Tvillingsøstrene er nesten naboer, og begge er gift og har to barn. Foto: Frida Funemyr/Hemmets Veckotidning/All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Leve som nonne: -Jeg var forberedt på klosterlivet og tenker ikke så mye på hvordan livet kunne vært

Rehabilitering hjemme

Vel hjemme var dog reisen langt ifra over. Det var nå den harde jobben begynte, noe både Helena og Ylva innså.

– Jeg hadde et tomt hull på cv-en min på to år, og det tok tid for meg å finne tilbake til hvem jeg virkelig var. Jeg var fylt av så mye skam. Folk som ikke har vært i denne situasjonen, kan ikke forstå hvor sterke krefter det dreier seg om.

Ylva tok med søsteren på rehabilitering, og Helena gikk i terapi for å bearbeide det hun hadde gjennomgått.

– Jeg var ofte hjemme hos Ylva, og en gang jeg sto og vasket opp hos henne, kjente jeg veldig at min takknemlighetsgjeld er ikke noe jeg betale ned på ved å vaske opp. Den delen, at søsteren min reddet livet mitt, har vært både herlig og vanskelig. Men Ylva vet at jeg ville gjort det samme for henne.

Det tok flere år og bearbeidingsfaser for Helena å kjenne seg fri og lykkelig igjen. Hun studerte til atferdspsykolog og videre til psykoterapeut. Etter to år møtte hun en mann som hun har fått to barn sammen med.

– Mannen min møtte meg med reaksjonen at jeg var sterk som hadde kommet meg ut av en sekt, i stedet for hvor dum jeg hadde vært som hadde havnet i en sekt. Mange har fordommer rundt hvem som havner i en sekt. Lenge kjente jeg skam, men jeg vil fortelle vår historie for å vise at det går an å bli lykkelig igjen. Jeg har hatt det bra i mange år nå. Jeg vil nok si at det ikke er de usikre og psykisk ustabile, snarere mennesker som befinner seg i en sårbar situasjon som risikerer å bli fanget. Jeg var sårbar fordi jeg var fullstendig alene i et helt nytt land. Man kan se det som en forelskelse; når man først er rammet, er det ikke lett å besinne seg, forklarer Helena.

Ylva mener at hendelsen har gjort dem klokere og mer ydmyke som mennesker.

– Vi er kommet enda nærmere hverandre, sier hun.

LES OGSÅ: Var innelåst i 20 år: -Han truet med å kaste syre på meg

Familieforbundet (Moon-bevegelsen)

Trossamfunnet kalt Moon-bevegelsen ble stiftet i 1954 i Seoul i Sør-Korea av Sun Myung Moon (1920-2012). Moon hevdet at han var den andre Messias, og da han giftet seg i 1960, kalte ekteparet Moon seg «menneskehetens Sanne foreldre». Bevegelsen har cirka 2 millioner tilhengere på verdensbasis, flest i Sør-Korea og Japan. Kalles på norsk Den forente familie eller Enhetskirken, alt ifølge Store Norske Leksikon.

Enhetskirken/Den forente familie kom til Norge i 1969, og ble avviklet i 1997. Da tok Familieforbundet for Verdensfred og Enhet over mange av Enhetskirkens funksjoner, ifølge Enhetsbevegelsens nettsider, www.enhet.no. Nettsidenes viktigste budskap er troen på familien som samfunnets viktigste institusjon. De oppgir å ha litt over 100 medlemmer i Norge.

Allers har ikke lykkes å komme i kontakt med Familieforbundet, verken per e-post eller telefon. Men på nettsidene har bevegelsen listet opp 83 spørsmål og svar om Familieforbundet, i tillegg til 11 kapitler om «Hjernevask-myten».

På spørsmål om rekruttering, skriver bevegelsen blant annet: «Familieforbundet holder informasjonsstands på gaten, vi går fra dør til dør, vi deler ut brosjyrer, henger opp plakater, eller vi stopper folk på gaten for å se om de er interesserte i nye ideer. (...) For å bli et vanlig medlem skal man helst ha deltatt på et–to endags-seminarer.»

Om eventuelle forskjeller i rekrutteringen mellom Norge og USA: «I USA har selvsagt aktivitetene vært på et helt annet nivå enn her i lille Norge. Man har fordypelses-seminarer på 7 dager eller 21 dager, eller man kan bli med på et fundraising-team eller evangeliseringsteam. Error replasing image: … De fleste som blir med på slike intense programmer, deltar i høyden ett år. Det er ikke hensikten å leve slik i årevis.»

Et av spørsmålene lyder: «Blir medlemmene av deres bevegelse utnyttet?», og da er svaret at «Dette er en myte oppfunnet av anti-sekt-bevegelsen og mennesker som er livredde for alt nytt innen religion.»
«99% av medlemmene av vår bevegelse har sine egne hjem, sin egen jobb og familie. Å si at slike mennesker blir utnyttet av dr. Moon eller hans bevegelse er en helt vill påstand, som ikke har noe grunnlag i virkelig­heten.»

Spørsmål om hvordan man forlater bevegelsen, besvares blant annet slik: «Medlemmer av Familieforbundet – tidligere Enhetskirken – står fritt til å forlate bevegelsen når de måtte ønske det. Vi er ikke noen lukket sekt som kontrollerer hvert skritt våre medlemmer tar. Hvis man vil melde seg ut av vår bevegelse, er det bare å sende inn et brev og si fra. Vi prøver på ingen måte å tvinge folk til å være med. Man må selv være motivert.»

(Sitatene er tekstutdrag hentet fra forskjellige spørsmål på www.enhet.no/faq.)

Studentforeningen Carp, som var de som først tok kontakt med Helena Löfgren, finnes også i Norge, på Universitetet i Oslo.

Kilder: www.snl.nowww.enhet.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer