Helene har blitt terrorisert i to år

- Jeg har vært helt ødelagt til tider, forteller Helene Colban Andersen, som har blitt utsatt for telefonterror, identitetstyveri og drapstrusler, av en kvinne hun aldri har møtt.

ALTOPPSLUKENDE: Helene Colban Andersen sin telefon har ikke stått stille etter at en kvinne fra Ecuador begynte å terrorisere henne. Foto: Ida Bergersen
ALTOPPSLUKENDE: Helene Colban Andersen sin telefon har ikke stått stille etter at en kvinne fra Ecuador begynte å terrorisere henne. Foto: Ida Bergersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helene Colban Andersen (37) husker det som om det var i går. Det var juli, sommeren 2019. Hun var på stranden med mannen, og deres to barn. Plutselig begynte mobiltelefonen hennes å ringe kontinuerlig. Alle telefonnumrene var utenlandske.

Så begynte det å renne inn meldinger om resetting av passord på e-post og alle mulige sosiale medier; Facebook, Instagram, Snapchat, LinkedIn, og så videre.

Helene har blitt terrorisert i to år
VERIFISERING: Slike meldinger har Helene fått jevnlig fra juli 2019. Foto: Privat
VERIFISERING: Slike meldinger har Helene fått jevnlig fra juli 2019. Foto: Privat Vis mer

- Jeg skjønte ingenting, men det var åpenbart at noe var galt. Jeg ringte til konsernsikkerhet på arbeidsplassen min, og ba dem om å sperre jobb-mailen min. De ba meg om å aktivere totrinns-verifisering på alle sosiale medier, og mailen ble midlertidig stengt.

De påfølgende dagene fortsatte anropene og meldingene å strømme inn, i tillegg til at det ble opprettet mange falske profiler på sosiale medier, i Helenes navn, med hennes bilder.

- Jeg begynte å bli veldig fortvilet. Plutselig så jeg at navnet til et familiemedlem dukke opp, så jeg ringte han for å høre om han visste hvem denne personen var.

En kvinne fra Ecuador sto bak

Det viste seg å være en ung kvinne fra Ecuador, som dette familiemedlemmet hadde møtt et par ganger etter at de matchet på en dating-side. Han skjønte at noe skurret, og avsluttet relasjonen raskt. Da begynte denne kvinnen å ta «hevn».

- Jeg aner ikke hvorfor hun valgte meg, men jeg antar at hun gikk etter de hun trodde sto denne personen nærmest. Det har gått hardest utover meg, forteller Helene.

Kvinnen fra Ecuador lagde YouTube-filmer, og opprettet mange gruppemeldinger med flere hundre folk. Mesteparten var Helene sine venner og bekjente, i tillegg til et stort antall ukjente mennesker. Hun skrev stygge ting om Helene, og la ut «nakenbilder» av henne.

NAKENBILDER: Slike bilder ble spredt rundt i ulike grupper. Foto: Privat
NAKENBILDER: Slike bilder ble spredt rundt i ulike grupper. Foto: Privat Vis mer

- Hun limte inn hodet mitt på forskjellige nakne kvinnekropper. Heldigvis er hun ikke god i Photoshop, så alle forstår at det ikke er ekte bilder. Innimellom har jeg klart å le av det, fordi det blir for dumt, men det har påvirket livet mitt i stor grad.

I gruppemeldingene sto det blant annet at Helene var prostituert, kriminell, at hun var utro mot mannen sin, og at hun var et grusomt menneske. Kvinnen skrev det samme, om og om igjen.

- Hun postet også et bilde av en liten jente, med navnet hennes, på en Instagram-profil i mitt navn, der hun skrev at jeg skulle drepe henne. I tillegg til dette, la hun ut et bilde av mannen min og sønnen min, hvor det sto «They will die».

Hun har også prøvd å «selge» sønnen til Helene, på nett.

Våknet til 400 anrop

KK møter Helene hjemme i huset hennes på Frogner. Det er lett å se at situasjonen har preget henne i stor grad, og at hun er veldig frustrert over hvordan de siste to årene har vært for henne og familien.

Selv om Helene blokkerte denne kvinnen hver gang hun ringte eller sendte melding, skaffet hun seg nye telefonnumre hele tiden. Det var ikke mulig å stoppe henne.

- Det hendte at jeg våknet opp til 400 ubesvarte anrop, og 50-100 meldinger fra alle mulige nettsteder. Det var helt sinnsykt. Til tider kunne jeg ikke bruke mobiltelefonen min, fordi det rant inn med anrop, meldinger og mail hele tiden.

ANROP: Kvinnen fra Ecuador kunne ringe ekstremt mange ganger på rad. Foto: Privat
ANROP: Kvinnen fra Ecuador kunne ringe ekstremt mange ganger på rad. Foto: Privat Vis mer

Helene rapporterte, slettet og blokkerte alt hun kom over.

- Det ble etter hvert altoppslukende, og tok veldig mye tid. Mange av de som mottok disse meldingene og bildene, rapporterte henne, men det fikk ingen konsekvenser. Jeg synes det er utrolig rart at ingen sosiale medier tar tak i slike problemer. LinkedIn var de eneste som slettet profilene raskt, men det er kanskje ikke så rart da det på mange av profilene sto at jeg jobbet som prostituert. På noen av profilene sto min riktige arbeidsplass, men da gjerne med bilde av en naken person som profilbilde, sier Helene oppgitt, og rister på hodet.

Kvinnen prøvde også å få tilgang til Helene sin vipps-konto, i tillegg til at hun booket masse hotellrom i Helene sitt navn. Helene sørget for å få kredittsperre, i tilfelle hun skulle forsøke å ta opp lån i hennes navn.

- Hun opprettet også profiler med mitt navn og bilde på datingsider, og ba menn om å kontakte meg på WhatsApp. En dag hadde jeg fått meldinger fra 150 forskjellige menn. Noen av dem var flørtende, mens andre kom med trusler fordi de hadde fått stygge meldinger fra «meg».

Desperat etter å få hjelp

Helene dro til politiet for å få hjelp, men de sa at slike saker er svært vanlig, og at det som regel avtar etter kort tid. Hun ble bedt om å ignorere henvendelsene.

Ettersom terroren fortsatte, og intensiteten ikke avtok, dro Helene til politiet på nytt, for å anmelde.

- Det hadde gått et helt år – jeg orket ikke mer, og var helt utslitt. Jeg møtte opp på politistasjonen, gråt og tryglet om å få hjelp.

To uker senere, fikk Helene et brev i posten hvor det sto at saken var henlagt. Dato for henleggelse var samme dag som hun var der. Ettersom denne kvinnen bor i Ecuador, var det ikke mye å gjøre, ifølge politiet.

- Jeg følte meg så hjelpeløs. Jeg hadde blitt terrorisert i ett år, og de mente at de ikke kunne gjøre noe med det. Jeg ble ekstremt skuffet.

HJELPELØS: Da Helene valgte å anmelde saken, men kun fikk en henleggelse i posten, ble hun veldig skuffet. Foto: Ida Bergersen
HJELPELØS: Da Helene valgte å anmelde saken, men kun fikk en henleggelse i posten, ble hun veldig skuffet. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Dette sier politiet

Håvard Aalmo, leder av Seksjon for datakriminalitet NC3, Kripos, forklarer at dette tilfellet er en type kriminalitet som håndteres av politidistriktene.

- Vi har ikke god statistikk på denne typen bedrageri, siden mørketallene er store, samt at registreringen kan variere alt ettersom det kodes som rent bedrageri, eller om ID-tyveriet også er en del av den detaljerte registreringen.

Aalmo forklarer at de ser en økende trend når det gjelder denne type kriminalitet i internasjonal sammenheng, og økningen gjelder spesielt såkalt «card not present»-svindel, hvor kriminelle stjeler kredittkortnummer og påloggingsinformasjon elektronisk, og benytter dette til å tappe kontoer for penger.

- Vi ser også en økning i såkalt «social engineering», hvor personer blir lurt til å gi fra seg personopplysninger og bankdetaljer som kriminelle senere benytter seg av, sier Aalmo, og legger til:

- Det er viktig å ta kontakt med politiet dersom man blir utsatt for svindel på nett. Nettsvindel er et internasjonalt problem, og det vil i mange tilfeller kreve samarbeid mellom politi og tjenester i flere land. Politiet har som mål å forebygge nettsvindel.

Måtte gå til psykolog

Helene har hatt tett dialog med leder og kollegaer på jobb, som har vist forståelse for situasjonen.

- Under denne perioden har jeg byttet jobb internt på arbeidsplassen, og da måtte jeg fortelle om hva som foregikk. Det er ikke så kult å begynne i ny jobb, og starte med å fortelle at du har en «stalker». Alle som hører om det, får jo helt sjokk, sier hun, og tilføyer:

- Jeg er veldig heldig som har en arbeidsplass som har gjort sitt beste for å hjelpe meg, samt ledere som har gitt meg masse støtte og omsorg når det har stormet som verst.

Helene hadde behov for hjelp for å mestre den ubehagelige situasjonen hun var i, derfor begynte hun å gå til psykolog.

- Jeg hadde behov for å få det på avstand. Jeg klarte ikke å stoppe trakasseringen, men jeg kunne jobbe med å ikke la det påvirke meg i like stor grad. Å få hjelp til å mestre situasjonen bedre, har hjulpet meg masse.

Fikk hemmelig nummer

Etter hvert fikk Helene byttet til hemmelig nummer. Kvinnen fra Ecuador prøvde å få tak i det nye nummeret ved å ringe arbeidsplassen til Helene, men hun lyktes ikke, da kun få personer på arbeidsplassen har det nye telefonnummer, og de er informert om situasjonen.

- Å bytte nummer hjalp mye på psyken, da klarte ikke denne kvinnen å komme like tett på. Men hun fortsatte å opprette falske kontoer, og jeg måtte til slutt bare gi opp å få dem slettet. Det er ubehagelig at disse kontoene finnes, men jeg prøver å tenke på det psykologen har sagt til meg; at alle skjønner at disse falske profilene ikke tilhører meg.

EKSTREMT: Det har blitt opprettet ekstremt mange falske profiler i Helene sitt navn. Foto: Privat
EKSTREMT: Det har blitt opprettet ekstremt mange falske profiler i Helene sitt navn. Foto: Privat Vis mer

Mange av Helenes venner har informert henne om profilene som finnes på nett, og meldinger de har fått. Til slutt måtte Helene be alle rundt seg om å slutte å spørre, eller fortelle hva kvinnen hadde sendt.

- Jeg fikk meldinger om dette konstant. Det ble så overveldende, så jeg orket ikke lenger å snakke om det.

Politiet gikk videre med saken

Etter hvert tok konsernsikkerhet på arbeidsplassen kontakt med Helene igjen. Flere ansatte ved arbeidsplassen hadde blitt lagt til i gruppemeldingene. De var sjokkert over at telefonterroren fortsatt pågikk, og de hjalp henne med å skrive en ny politianmeldelse.

- Jeg visste ikke engang at det gikk an å anmelde flere ganger, forteller Helene.

Denne gangen valgte politiet å ta saken videre til Kripos. Den norske ambassaden i Ecuador ble også kontaktet, men de kunne ikke hjelpe, annet enn å informere om at navnet til denne kvinnen var kjent, og at de hadde fått beskjed om flere lignende tilfeller.

Etter noen måneder fikk Helene beskjed om at Kripos ikke kunne gjøre noe mer, men statsadvokaten skulle ta saken videre til justisdepartementet, og forsøke å legge frem et krav til myndighetene i Ecuador, slik at de kunne se på saken.

Svar fra ambassaden

Den norske ambassaden i Bogota har vært i kontakt med deres konsulat i Guayaquil, Ecuador, for å se hvilke muligheter Helene har. De opplyser om at ambassaden er kjent med at det finnes andre personer som har opplevd det Helene gjennomgår, fra en person med samme navn, fra samme sted. På grunn av personvernhensyn kan de ikke gå ut med navnet.

- Saken pågår fortsatt, og jeg vet ikke hva utfallet blir. Jeg setter stor pris på at de forsøker å hjelpe meg, og jeg håper at noen klarer å stoppe denne kvinnen, sier Helene.

- Føles uvirkelig

Helene og familien er ikke de eneste ofrene. Helene har blant annet blitt kontaktet av en britisk mann, som hadde kommet i kontakt med denne kvinnen på samme nettsted som familiemedlemmet til Helene.

- Han chattet med henne i et par uker, før han brøt kontakten, da han skjønte at hun ikke var helt god. Etter det terroriserte hun denne mannen og familien hans i tre måneder. Dette skjedde før hun begynte å bruke all sin tid på å terrorisere meg, og min familie.

Historien til Helene er nesten for god til å være sann, men KK har fått innsikt i bevismaterialet som er sendt til politiet. Helene ønsker ikke å fortelle historien sin for å få sympati, men hun ønsker å informere andre om hvor mye en person kan plage deg, ved hjelp av telefonnummer og sosiale medier.

- Jeg har aldri svart på en eneste henvendelse fra denne personen. Likevel har hun terrorisert meg i to år. Det føles helt uvirkelig å bli angrepet av en ukjent person på den måten. Mitt budskap er at man bør være forsiktig med å legge ut fullt navn på sosiale medier, og man bør ikke registrere telefonnummeret sitt på nett. Sørg for å ha lukkede profiler.

At én person kan gjøre så mye skade, synes Helene er skremmende.

- Det florerer av falske kontoer, «nakenbilder» og trakasserende ord, mange har rapportert, men gruppene og kontoene finnes fremdeles, to år senere. Det er skremmende at Facebook og andre sosiale medier fraskriver seg alt ansvar – hvis rapporter-knappen ikke fungerer, hvorfor finnes den i det hele tatt da?

Prøver å ta avstand

- Noen perioder er roligere enn andre, men jeg får aldri fred – det virker som at det aldri kommer til å stoppe, sier Helene.

For å leve så normalt som mulig, prøver Helene så godt hun kan å ta avstand fra situasjonen.

- Jeg har sluttet å søke etter falske kontoer og Youtube-videoer. Jeg har måttet distansere meg for å komme meg videre og leve et normalt liv.

Helene forteller at hun aldri har vært veldig aktiv på sosiale medier, eller lagt ut noe spesielt. Nå har hun ikke sosiale medier i det hele tatt.

- Jeg har blitt veldig bevisst på det. Å ikke kunne bruke sosiale medier lenger er ikke et veldig stort tap, men det er unødvendig at det skal gå så langt. Når barna mine blir store nok til å bruke sosiale medier, kommer jeg til å be dem om å være ekstremt forsiktige. Det er altfor lett å misbruke andre – jeg håper det endrer seg i fremtiden.

BEKYMRET: Helene synes det er skremmende at det blir gjort så lite med falske kontoer på sosiale medier. Foto: Ida Bergersen
BEKYMRET: Helene synes det er skremmende at det blir gjort så lite med falske kontoer på sosiale medier. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Fjernet flere millioner falske kontoer

Komiker Espen Eckbo har også opplevd at noen har opprettet en falsk Facebook-profil i hans navn, med hans private bilder. Det dukket også opp invitasjoner til å delta i en konkurranse der alle måtte fylle ut personlig informasjon. Saken ble omtalt av TV2 tidligere i år.

Både Eckbo og flere andre rapporterte profilen, uten at Facebook fjernet den. Kommunikasjonsrådgiver i Facebook Nordics, Camilla Nordsted, uttalte på vegne av Facebook at de ikke ønsker falske kontoer, og at de fjerner dem så snart de blir oppmerksomme på det.

Nordsted forklarte at Facebook fjernet rundt seks milliarder falske profiler i fjor, og at dette er en problemstilling de jobber med daglig.

KK har ikke lyktes med å få en kommentar fra Facebook.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer